A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?
  Írta: Okos Anna, 2020. szeptember 18., 10:23
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?

  Ha személyi kölcsönre gondolunk, a leggyakrabban autóvásárlás vagy felújítás jut eszünkbe. Az elmúlt években igen népszerű lett kölcsönökből finanszírozni egy-egy költségesebb külföldi nyaralást. Természetesen ez sem az ördögtől való dolog, de a jelenlegi gazdasági környezetben érdemes inkább óvatosan bánni a kölcsönfelvételek céljaival. A továbbtanulás lehet olyan cél, amire a jelen körülmények között is érdemes lehet kölcsönt felvenni, de nem mindegy hogyan.

  Tovább...

Hogyan kerüld el az impulzusvásárlást?

Írta: Okos Anna 2019. május 17., 09:52
Értékelés:
(0 szavazat)

Vásárolni nem bűn, hiszen az élet élvezetének egyik fontos része, hogy mindent megadunk magunknak, amire szükségünk van. Aki jóban van magával, az olykor kiül egy kerthelyiségbe, hogy hosszasan élvezzen egy finom kávét, akármennyibe is kerüljön az. Vagy éppen befizet egy útra, amely csupa élmény. Nem jó jel, ha állandóan kuporgatjuk a pénzünket, ahelyett, hogy örömmel költenénk. Ám ha gondolkodás nélkül költünk felesleges dolgokra, és csak később kapunk észbe, az azt jelzi, problémáink vannak.

Mikor nem igazán jók a vásárlási szokásaink?

Érdemes elsőként leszögezni, hogy a felesleges, váratlan elhatározásból fakadó vásárlás, azaz az impulzusvásárlás nem a megfelelő módja a pénzünk kiadásának. Ha gyakran merítjük le a kártyánkat, ürítjük ki a pénztárcánkat a magunk számára is nehezen megmagyarázható módon, arra kell gyanakodnunk, hogy nem a megvett tárgy kedvéért vásárolunk, hanem maga az élmény ragad el ellenállhatatlan módon. Azaz függünk a shoppingolástól.

A függőség ravasz dolog, ezer formája van - a szoláriumfüggéstől a játékgépezésig - , az egyik legkönnyebben elérhető változat ezek közül a vásárlás. Hiszen üzlet van minden sarkon, költeni pedig a többségünk a maga keretei között tud. A pénzköltésben való “tobzódást” megkönnyíti az is, hogy ezt nem ítéli el a társadalom. Mikor elvegyülünk egy fast fashion üzlet vevői közt, az teljesen normális, csak éppen senki nem tudja, hogy épp a negyvenedik pólót vesszük meg a szezonban.Figyeljünk arra, mit veszünk

A környezetünk ritkán figyelmeztet

Az “élményvásárlást”, a megvett tárgyak halmozását általában kevesen vetik a szemünkre. Gondoljunk csak a sneaker, azaz sportcipő gyűjtőkre, akik a közösségi médiában mutatják meg akár száz darabos cipőkollekciójukat, és senki sem tesz fel nekik kérdéseket a függőségről, sőt leginkább elismerés övezi őket.

 

A gyűjtögetés csak ritkán vált ki csodálkozást. Robin Williams, a depresszióval küzdő neves színész és stand up komikus például gyerekeknek és kamaszoknak készült játékokat halmozott otthonában külön szobákban. Ez egyeseknek már jelzett valamit. De általában magunknak kell megállítanunk  a függőséget, ez esetben magát a  vásárlást.

Hogyan hagyjunk fel ezzel a szokással?

Ha hirtelen felindulásból szoktunk vásárolni, akkor feltehetően ezt az izgalmas élményt keressük, és a különlegesség érzését, amit az adott, be nem tervezett dolog birtoklása ad számunkra. Ez azt is jelentheti, hogy jelenleg kevéssé tartalmasnak érezzük az életünket, és így töltjük fel izgalommal. Mi a megoldás? Keressünk hát más élményeket, amelyek ezt az izgalmat megadják! Próbáljunk ki új dolgokat, tereljük el a figyelmünket más dolgokkal. És persze azért vegyünk meg magunknak minden szükséges dolgot, csak ne essünk túlzásokba!

Legyünk tudatosak! A reklámok, az üzletek berendezése ugyanis mind-mind elősegítik az impulzusvásárlást. Amíg hajlamosak vagyunk rá, kerüljük el azokat a boltokat vagy webshopokat, ahol gyakran adunk ki feleslegesen pénzt. Igen - ne menjünk kedvenc ékszerüzletünk, drogériánk közelébe! Ha netán bárhol hajlamosak vagyunk költekezni, menjünk vásárolni másokkal együtt! Például párunkkal vagy egy jó barátunkkal, aki a megfelelő pillanatban felteszi a megfelelő kérdést.

A nőknél gyakran örömforrás a cipővásárlás

A  pénz tudatosabb kezelése is sokat segít

Emellett igyekezzünk előre elosztani a pénzünket hó elején. Ha tudjuk, mire kell költenünk, illetve kitűzünk célokat, akkor csökkentjük az esélyét annak, hogy impulzusvásárlás alkalmával nagy összegektől mondjunk búcsút. Mindennek a kulcsa a pénzügyi tudatosság!

Törekedjünk tehát tudatos, gondolkodást igénylő vásárlásokra, például használjunk pontgyűjtő kártyát és tartsuk számon költéseinket és pontjainkat!

Fontos, hogy a pénz beosztását könnyedén, kicsiben kezdjük el - ha nagy és távoli célokat tűzünk ki, az elsőre nehéz feladat lehet. Amennyiben idővel szükség lesz erre, mindig gondoljuk végig a lépéseket és ha a helyzet úgy kívánja, válasszunk olyan pénzügyi segítséget, amely megbízható, személyre szabható és rugalmas. Sok sikert kívánunk az okos döntéshez!

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok