A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?
  Írta: Okos Anna, 2020. szeptember 18., 10:23
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?

  Ha személyi kölcsönre gondolunk, a leggyakrabban autóvásárlás vagy felújítás jut eszünkbe. Az elmúlt években igen népszerű lett kölcsönökből finanszírozni egy-egy költségesebb külföldi nyaralást. Természetesen ez sem az ördögtől való dolog, de a jelenlegi gazdasági környezetben érdemes inkább óvatosan bánni a kölcsönfelvételek céljaival. A továbbtanulás lehet olyan cél, amire a jelen körülmények között is érdemes lehet kölcsönt felvenni, de nem mindegy hogyan.

  Tovább...

Hogyan készülj fel a tavaszi kirándulásokra?

Írta: Okos Anna 2019. február 27., 10:30
Értékelés:
(0 szavazat)

Ha természetjáró vagy, biztosan számolod már a napokat, amikor télikabát nélkül vetheted bele magad a természetbe, új kirándulási útvonalak után kutatva. Nincs is jobb, mint a szabadban túrázni, majd megpihenni és élvezni a napsütést! Hacsak nem törte fel a lábadat az új túrabakancs… Készülj fel tippjeinkkel a túraszezonra!

A túrázás rajongói nem mondanak le szenvedélyükről még a téli hidegben sem, azonban kétségtelen, hogy a jó idő a gyakorló túrázókat is kicsalogatja a négy fal közül. Ha te is közéjük tartozol és szeretnéd a tavaszt remek túrákkal köszönteni, olvasd el tippjeinket, hogy semmi ne árnyékolja be a feltöltődés élményét.

Készülj fel alaposan a tavaszi túrákra!

Ravasz a tavasz! Biztosan te is hallottad ezt a népi bölcsességet; éppen ezért ha gondtalan perceket szeretnél szerezni magadnak, nem árt, ha felkészülsz a szeszélyes időjárásra mind az öltözködés mind pedig az úti cél kiválasztásakor. Mielőtt felkapnád a A túrázás kalandjai pénzben nem kifejezhető élményeket tartogatnak. túrabakancsot, gondold át a következőket!

 • Kullancsveszély? Oltasd be magad időben!

A kellemes idő nem csak jó dolgokkal jár: megjelennek a kullancsok, amelyek komoly veszélyforrást is jelenthetnek. Ha gyakran jársz a természetben, mindenképpen érdemes beoltatnod magad, hiszen a védőoltás megfizethető, az egészséged pedig egyébként is felbecsülhetetlen. Ügyelj rá, hogy az oltássorozatot időben beadasd magadnak, mert szükséges néhány hét, amíg kifejti hatását.  

 • Mérd fel az erőnlétedet!

Mielőtt túratervezésbe fogsz, igyekezz felmérni a saját, illetve túratársaid erőnlétét és ehhez igazítsd a túraútvonalat! Nem kell költséges orvosi vizsgálatokra gondolnod. Egyszerűen csak térképezd fel, milyen gyakran jártok mozogni, kinek milyen jellegű túratapasztalata van, illetve életkorából adódóan mennyire bírja a megterhelést. Ezek az információk aranyat érnek!

 • Tervezd meg a túraútvonalat!

A spontaneitás varázsát, javasoljuk, ne a túra során éld át! Pontosabban: mindig tudd, hogy honnan hová tartasz, jegyezd fel a tervezés során a főbb csomópontokat, túraútvonalakat.   Ezekről informáld a többieket, illetve egy barátodat vagy rokonodat, aki nem tart veled. Mindig legyen valaki, aki tudja, merre jársz, jártok. Ne feledd a tervezett kilométerekbe kalkulálni, hogy vajon milyen átlagsebességgel tudsz, tudtok haladni! Ezt a terep és az erőnlétetek is befolyásolja. Tölts le a telefonodra ingyenesen elérhető túra-útvonaltervezőt, de készülj térképpel és iránytűvel is a biztonság kedvéért. Megéri a befektetést!

 • Készülj fel a szeszélyes időjárásra!

Tapasztalt túrázók minden eshetőségre felkészülnek - szó szerint! Ha esik, ha nem, legyen nálad esőkabát, meleg holmi. Nem kell a legdrágább túraboltokban vásárolnod, de fontos, hogy minőségi, vízhatlan darabot vegyél, különben könnyen megfázhatsz a kellemetlen körülmények között. Az egészséged érdekében érdemes pénzt szánni arra, hogy felkészülsz az öltözékedet illetően. Így jó befektetést teszel, hiszen nem egyszer használatos darabokat választasz, hanem jó eséllyel éveken keresztül hordhatod őket kirándulások alkalmával.A túra során mindig legyen nálad iránytű és térkép, hogy mindig tudd, merre tartasz!

 • Válaszd ki a megfelelő lábbelit és ruházatot!

Az előző pontban leírtak mellett kiemelkedő szerepe van a teljes ruházatodnak, így a kabátodnak, a pulóverednek, a nadrágodnak és persze a bakancsodnak is. Érdemes úgy öltöznöd, hogy álló helyzetben megérezd a hűvös időjárást, de ne fázz. Ha állva is meleged van, akkor biztosan izzadni kezdesz a túra során, az izzadság pedig könnyen megfázáshoz vezet, ha nekivetkőzöl. Öltözz rétegesen és olyan anyagokból készült ruhákba, melyek elvezetik az izzadságot. A nadrágod esetében fontos, hogy kiállja az időjárás próbáját, lehetőleg ne ázzon át egykönnyen. Praktikus, ha a térd alatti része leválasztható, így melegebb időben is használhatod. A bakancs megvásárlása megérne még néhány oldalt, hiszen nem egyszerű kiválasztani. Ha komoly terveid vannak a túrázással, érdemes beruháznod egy drágább darabba, akár személyre szabható, terveidhez igazítható pénzügyi segítséggel. Egyébként már tíz-tizenötezer forint értékben is találsz megfelelő darabokat. Ha már bakancs… mindig ügyelj a megfelelő zokni kiválasztására is! A műszálas darabok az ellenségeid, ha beleizzad a lábad, könnyen vízhólyagokat szerezhetsz.  

 • Csomagolj elegendő élelmet és innivalót!

Ha mindezeken túl vagy, már csak az élelemre és az innivalóra kell költened. A költségeidet minimalizálhatod, ha otthon készíted el a szendvicseket, esetleg még egy kis termosz kávéval kiegészítve. Folyadékpótlásnak készülj a túra hosszától függően legalább 1,5 liter vízzel vagy meleg teával. Ha ki vagy melegedve, mindkettő jól fog esni! Ha komolyabb túrára készülsz, nem árt néhány energiafalatka: egy kevés keksz, csoki vagy egy banán extra energiát adhat. Minden esetben készülj néhány plusz szatyorral, zacskóval, amelyben a szemetedet gyűjtheted, hiszen nincs szomorúbb, mint szemetelni a természetben. Élvezd a kirándulás minden pillanatát és iktasd be a túrázást mint hétvégi sporttevékenységet: tavasszal, az ébredő természetben csodás pillanatokban lesz részed!

 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok