A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • A CSR nem játék – vagy mégis lehet az?
  Írta: Okos Anna, 2021. november 26., 15:34
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  A CSR nem játék – vagy mégis lehet az?

  A vállalati társadalmi felelősségvállalásról sok dolog eszünkbe jut, de a játék nem tartozik ezek közé. Pedig játékosan még a CSR tevékenységek is jóval hatékonyabbak lehetnek.

  Tovább...
  Címkék: életmód

Hogyan leszel kitartóbb futó egy zombi applikációtól?

Írta: Okos Anna 2021. november 09., 14:51
Értékelés:
(0 szavazat)

Naponta hozunk nagy elhatározásokat, hogy mit csinálunk jobban és rendszeresebben, aztán az élet közbeszól. Hogyan motiválja a kitartásunkat és segít jobb életet teremteni magunknak a játék?

 A játék öröme nem csak élvezetes, de a jó szokások rögzüléséhez is rendkívüli módon hozzájárul.

Önmagunkat legyőzni a legnagyobb kihívás legyen szó akár olyan apróságról, mint a napi mosogatás, vagy olyan komoly kihívásról, mint az egészségünk megőrzéséért tett lépések és a tudatosabb pénzügyi döntések. Már régen felfedezte az emberiség, hogy a játék segítségével jobban tanulunk és könnyebben rögzítünk új szokásokat. A gamifikációra épülő szokásformáló appok is pontosan erre építenek.

 

Élmény alapú tevékenység

Már számtalan olyan applikáció létezik, aminek segítségével játékká alakíthatjuk a nemszeretem tevékenységeket. Mindegyik app arra épül, hogy valamilyen jutalmat kapunk egy elvégzett feladatért egy látványos felületen keresztül, tehát a két kulcs komponense a jutalmazás és a látványosság. Fontos emellett, hogy folyamatos frissítésekkel gondoskodnak a fejlesztők a változatosságról is, és a feladatok megosztásával lehetőséget adnak rá, hogy közösségi élménnyé alakítsuk a kihívásainkat.

Mindezek az élmény alapú cselekvés és tanulás alapelemei, amik észrevétlenül hatnak ránk és hosszú távú változásokat idéznek elő.

Jó szokások kialakítása és megszilárdítása

A leghatásosabbak azok az applikációk, amik tökéletesen testre szabható célkitűzéseket tesznek lehetővé, amiket apró lépésekben és rendszeresen kell csinálnunk. Az apró lépések azért kellenek, hogy ne érezzük kivitelezhetetlennek a feladatot, a rendszeresség pedig a rögzülést szolgálja. Ennek pedig tudományos oka van.

Az agy talamusz nevű részébe ágyazódik az amygdala, ami az emlősök agyának érzelmi működésért felelős rész. Ez gondoskodik az érzelmi töltöttségű tapasztalatok tanulásáért, ami annyit jelent, hogy az amygdala segít összekötni a tapasztalatainkat jó vagy rossz érzésekkel. Ha a mosogatásért jutalmat kapunk, akkor örülünk. Az amygdala rögzíti ezt az örömet és összeköti a mosogatással. Ha elég sokszor éri ez a tapasztalat az agyat, akkor egy idő után már nem kell az applikáció jutalmazási rítusa, hogy egyszerűen boldoggá tegyen minket a mosogatás. A szokás kialakult és rögzült.

kep2Hogyan is működik ez a gyakorlatban?

A viselkedésformáló appok rendkívüli hatással lehetnek az életünkre. Kiépíthetik a kitartást bennünk olyan tevékenységekben is, amikbe addig belebuktunk úgy, hogy közben szórakozunk és észrevétlenül válik jobbá az életünk.

Sokféle applikáció van már. Van olyan, amibe napi feladatokat vihetünk be és arany érméket kapunk, ha azokat elvégeztük. Van olyan applikáció, amit futás közben egy zombitámadást imitál, ha túlságosan lelassulnánk. Megint másik applikáció arra bíztat, hogy a telefon babrálása helyett fókuszáljunk a munkára, mert egészen addig fejlődik benne egy fa, míg nem piszkáljuk a telefont. Van olyan app is, ami a nyelvtanulást motiválja, vagy segít ellenőrizni, hogy elég vizet iszunk-e napközben.

A sort még hosszan folytathatnánk, a lényeg azonban, hogy számtalan olyan eszközzel tudjuk segíteni a saját fejlődésünket, ami a játékra alapozva észrevétlenül hoz pozitív változásokat az életünkbe. Érdemes élni velük, mert szórakoztatóak – és végtelenül hatásosak.