A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Egy napon busásan megtérül majd a hulladékgazdálkodás
  Írta: Okos Anna, 2020. október 22., 15:32
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Egy napon busásan megtérül majd a hulladékgazdálkodás

  A hulladék kezelése egyes társadalmaknak problémát jelent, míg máshol egy nem elhanyagolható bevételi forrást teremt. Így van ez Indiában is, ahol a hulladékgyűjtés és -válogatás emberek millióinak egyetlen megélhetését jelenti. Egy start-up azt tűzte ki céljául, hogy tisztességesebbé és hatékonyabbá tegye ezt a munkát.

  Tovább...

Hogyan spórolj a fűtéssel?

Írta: Okos Anna 2017. november 10., 08:57
Értékelés:
(2 szavazat)

Így csökkentsd a fűtésszámládat és kíméld a pénztárcádat! A többnyire még enyhe őszi időjárásnak már most is köszönhetünk néhány pulóverbe burkolózó, fázós éjszakát, pedig még igazán el sem kezdődött a fűtési szezon. Készülj fel időben a téli zimankóra, és gondold át, hogyan csökkentsd a fűtésszámlát úgy, hogy kabát nélkül is kellemesen érezd magad az otthonodban!

1.) Ne fűtsd túl a lakást!

Még a fűtési szezon elején gondold át, hogy otthonod egyes helyiségeiben milyen hőfokra van szükséged. Vedd figyelembe a szobák adottságait, a bennük átlagosan, napszakra lebontva eltöltött időt is, ugyanis a nappali vagy éjszakai hőmérséklet megfelelő szabályozásával sok energiát takaríthatsz meg. Gondoltad volna, hogy 1°C-kal alacsonyabb hőmérséklet már 5-6%-kal csökkenti az energiafelhasználást? Ha napközben nem tartózkodsz otthon, nem árt, ha 3-5 °C-kal alacsonyabbra állítod a termosztátot, és a következő irányadó mértékeket követed:

● A nappaliban általában megfelelő a 20°C-os hőmérséklet, míg
● a fürdőszobában és a gyerekszobában ideális a 22°C, hiszen még a legkisebbek számára is kellemes.
● A felnőtt hálószobában megfelelő öltözet mellett elegendő a 18°C-os hőmérséklet, illetve
● a konyhában akár a 16°C sem érződik hidegnek a páratartalom és a használatban lévő berendezések miatt.

2.) Tartsd szinten a fűtést!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem érdemes túlzottan szakaszossá tenni a lakás fűtését, hiszen a felfűtés mindig nagyobb energiát emészt fel, mint a szinten tartás. Kifejezetten akkor érdemes a folytonosságot követni, ha a ház vagy a lakás egyébként jól szigetelt. Ez persze nem azt jelenti, hogy kerüld a szellőztetést! Egészséges naponta legalább háromszor egy-egy rövid ablaknyitást (3-5 percig) beiktatni, gyors kereszthuzatot előidézni, de felesleges 10 percig nyitva hagyni az ablakokat, hiszen az már komolyan csökkenti a hőmérsékletet.

420x270 blog kep futes3.) Ügyelj a megfelelő szigetelésre!

Gondoltad volna, hogy egy ideális szigeteléssel ellátott lakásnál akár 30, sőt 50%-os megtakarítás is jelentkezhet? Nagyon sok múlik a modern nyílászárókon, de a falak szigetelésén is. Érdekes viszonyítási adat, hogy míg fagypont körül a 40-50 cm-es falak esetében a hideg 5 cm-re hatol a téglákba, addig januárra átlagosan ez az érték eléri a 15 cm-t is. Februárban már közel 30-35 cm-nyire is áthűlhet a tégla, ami jócskán érezteti hatását jó külső hőszigetelés hiányában. Ha ehhez a felújításhoz nem áll rendelkezésedre elegendő összeg, akkor érdemes elgondolkodnod személyi kölcsön felvételén, hiszen így elkerülheted az ész nélküli fűtés súlyos költségeit. A szakértők azt javasolják, hogy a szigetelési folyamatot érdemes a tetőtér szigetelésével kezdeni, hiszen általában ez vonja el a lakástól a legtöbb hőt. Ha a padlást jól leszigeteled, akkor a távozó meleg 60-70%-át sikerül visszatartanod.


4.) Ne száríts semmit a radiátoron és tárd ki az ajtókat!

Figyelj arra, hogy ne száríts és ne tarts semmit közvetlenül a radiátoron, mert ezzel lefojtod a meleg levegő egyenletes áramlását. Ha felszabadítod ezt a területet, úgy az egész helyiségben kellemes hőérzetet fogsz tapasztalni. Ne felejtsd el kitárni a szobák ajtajait se, hogy mindent átjárhasson a meleg. Ez persze akkor lesz hatékony, ha a szobák mind kellően le vannak szigetelve. Ha az egyikben nem ideálisak a nyílászárók, zárd be az ajtaját, és ablak-, valamint ajtópárnával is próbáld megakadályozni a meleg levegő elszökését.

5.) Figyelj a páratartalomra és használd a napfény erejét!

Fűtési szezonban biztosan te is tapasztaltad, hogy észrevehetően csökkenni kezd a lakás páratartalma, mely akár 20% alá is visszaeshet. Amellett, hogy ez kellemetlenül száríthatja a szemet, a bőrt és a nyálkahártyát, csökkent hőérzetet is okoz. Érdemes törekedni a 40-60%-os páratartalomra, melyet előidézhetsz párakészülékkel, de akár úgy is, hogy vízzel teli kerámiaedényt rögzítesz a fűtőtesthez. Használhatsz hidegpárásítókat is, amelyek a folyadékot apró cseppekké bontják, és páraszerű formában juttatják a szoba levegőjébe. Sokat segíthet a komfortos hőérzet elérésében az is, ha napsütéses időben elhúzod a függönyöket, hiszen a napsugarak találkozása az ablaküveggel növeli a benti hőfokot. A hatékonyság érdekében törekedj arra, hogy éjszaka behúzd a sötétítőket, mert ezek is segítenek megtartani a hőt. 

5+1.) Kövesd nyomon a fogyasztásodat!

online személyi kölcsön kalkulátorSegíti a spórolást, ha a szolgáltatóknak átalány helyett a fogyasztás után fizetsz, hiszen így hónapról-hónapra látod a körültekintő spórolásod eredményét. Amennyiben havonta táblázatban követed a fogyasztást - akár manuálisan, akár különböző applikációk segítségével -, könnyebben tájékozódsz majd az addig elért eredményeid hatékonyságát illetően, és idővel akár az előző évi eredményeket is összevetheted.

Ha úgy érzed, központi kérdés számodra a hosszútávú takarékosság illetve a környezettudatos életmód, és ennek érdekében szeretnél belevágni szokásaid és a hőszigetelés korszerűsítésébe, ne halogasd a döntést, hanem kérd szakember segítségét! Alapozd meg a következő éveidet, és válaszd céljaid eléréshez az Oney előnyös személyi kölcsönét. Ne maradj ki, hogy ne maradj le: számold ki személyreszabott kalkulátorunkkal a számodra optimális személyi kölcsön részleteit, és élvezd körültekintésed megtérülő eredményeit!


 

Források: delmagyar.hu, hazipatika.com, pexels.com

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok