Nyomtatás

Hogyan spórolj a háztartási eszközökkel?

Írta: Okos Anna 2019. augusztus 29., 09:29
Értékelés:
(0 szavazat)

Mindannyian olyan háztartásról álmodunk, amely a lehető legkevesebb gonddal és költséggel jár. Emellett egyre többeknek fontos az ökológiai lábnyomuk, aminek egy jelentős részét az otthoni fogyasztás teszi ki. 

Az alábbi tippektől lendületet kaphatsz - és még továbbiakat begyűjthetsz, ha a témával foglalkozó blogokat látogatsz. Egy kis idő és figyelem, és teljes fordulatot vehetsz háztartásod használatában.

csipesz1. Váltsuk le a régit újjal!

A legkönnyebb úgy takarékoskodni, ha berendezéseink eleve hatékonyan üzemelnek. Sokat tehetünk a környezetért és bankszámlánkért is, ha nem veszünk filléres, régi, leharcolt gépeket adok-veszek portálokon. Amit ezekkel nyerünk a réven, elveszítjük a vámon, ugyanis a használat jobban ‘eszi’ az energiát, mint egy új berendezés esetén. Idehaza az állam is támogatja az úgynevezett nagygépek cseréjét. Léteznek programok arra, hogy minél többen lecseréljék mosógépeiket, hűtőgépeiket, gázkonvektoraikat. A régi darabok újjal való kiváltása legkevesebb 20 ezer forint megtakarítást jelent évente. Nemcsak áramfogyasztás terén nyerünk és nyer a környezetünk - jó tudni, az új mosógépek például sokkal kevesebb vizet használnak, mint a régiek.Ezek a programok azt jelentik, hogy az ebbe bevont kereskedéseknél jobb áron vehetünk például új fagyasztót, ha leadjuk a régit. De ezen túl is érdemes a saját kis házi ‘gépparkunkat’ felújítani, akár személyi kölcsön igénybevételével is. Minden kiadás behozza az árát, ha az energiatakarékos típusokra szavazunk. 

2. Hogyan informálódjunk?

A berendezések beszerzésekor ma már könnyű kideríteni, azok mennyire környezetbarátak. A mosógépeken az energiacimke mindent elmond. Csak zöld és A+ jelű gépet érdemes vásárolnunk. Az EU-ban A+ osztályúnál rosszabb besorolású változatát már évek óta nem forgalmaznak egyébként, ma már inkább az a normális, ha A+++ szerepel a cimkén. Ha nem zöld, hanem piros, vagy D-nél rosszabb a jelölés, mondjunk le a mosógépről még akkor is, ha a nagynénénk adja ajándékba egy doboz bonbonért. A mosogatógépnél hasonló jelölésekkel találkozunk.A legtöbbet a hűtőgépünk fogyasztja, mert ezt igen sokat nyitogatjuk napközben. Ennek lecserélése sokat hoz a konyhára. Itt kicsit mások a kategóriák az energiacimkén: a + vagy ++ jelölések még több százaléknyi megtakarítást jelentenek. De a hűtőgépnél is az A+++ jelzés a nyerő. Nem árt tudni: egy jó hűtőszekrénnyel egyhavi villanyszámlát is megtakarítunk éves szinten. 

 

 

3. Hogyan használjuk?

Remélhetőleg tehát új gépeink vannak otthon; de hogyan tudjuk őket a legjobban kihasználni? Érdemes az egyes eszközök használatának utánanézni, hiszen mind máshogy működik.A fagyasztó esetében például a legjobban akkor járunk, ha

  • Nem töltjük fel túlzottan, nem zsúfolunk mindent össze
  • Viszont nem is üres a fagyasztónk
  • Eco üzemmódra állítjuk, de ha nem ilyen modern a gépünk, akkor nem a leghidegebb fokozatot választjuk
  • Nem hőforrás közelébe tesszük a fagyasztót, például nem a kazán mellé kerül. Városi legenda, hogy a hűtésre használt gépek meg se rezzennek a meleg berendezések közelségétől!

 

4. Apró trükköket is bevethetünk

Haladó szinten okos megoldásokat használhatunk, amelyek segítenek ‘zöld’ háztartásunk minél jobb működésében.Vákuumozással például 2-5-ször tovább maradnak frissek ételeink, tehát spórolhatunk a szárító program helyett a szél is szárítfőzéssel: egy alkalommal hosszú időre elkészíthetjük a család ebédjeit és vacsoráit. A piacról hozott - csomagolásmentesen vett - zöldségek, gyümölcsök is tovább tarthatók frissen levákuumozva.

 

5. Végül: a kevesebb több

Hogy fogyaszt legkevesebbet a háztartási gépünk? Úgy, ha nincs.Lehet, hogy nem minden kütyüre van szükségünk odahaza. Sokan lemondanak ma már a légkondícionáló berendezésről, és hagyományos módon hűtik az otthonukat - például redőnnyel, növényekkel. Légtiszító, páramentesítő, szagelszívó, morzsaporszívó - mind olyan gépek, amelyek a kényelmünket szolgálják, de lehet, hogy jól megvagyunk nélkülünk is. Használjunk minél kevesebbet, és azt is okosan, így lesznek a beérkező számláinkon szívderítő összegek.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok