Tájékoztatjuk, hogy az ONEY Magyarország Zrt. 2023.09.01-jétől üzleti tevékenységét megszünteti.

Az alábbi elérhetőségeken tud velünk kapcsolatba lépni:

Telefonos elérhetőség: 06-1-776-7045

Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonos ügyfélszolgálatunk az alábbi nyitvatartási időben érhető el:

Hétfő: 10:00 – 12:00
Kedd: 10:00 – 12:00
Szerda: 10:00 – 12:00
Csütörtök: 10:00 – 12:00
Péntek 10:00 – 12:00
Szombat-Vasárnap: Zárva

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy élő hitelkártya, személyi kölcsön vagy áruhitel szerződéssel kapcsolatban a Magyar Cetelem Zrt. ügyfélszolgálata tud segítséget nyújtani a 06-1-458-6070-es telefonszámon, vagy a https://cetelem.hu/cetelem/kapcsolat oldalon keresztül.

Követeléskezeléssel kapcsolatos kérdése esetén kérjük, hogy forduljon az illetékes követeléskezelő partnerünkhöz az alábbi elérhetőségeken:

MKK Zrt.: +36 1 346 3760

Intrum Zrt.: +36 1 459 9496,

EOS Zrt.: +36 1 885 0100,

phonemailmap

Hogyan spórolj az első lakásodra?

Az első saját lakás komoly mérföldkő az ember életében. Ha szeretnéd a spórolás kihívásait a leghatékonyabban meglépni és minél előbb összegyűjteni a szükséges összeget, nagyon okosan kell gazdálkodni. Jöhetnek a tippjeink álmaid otthonának megvásárlásához?

Az első lakásra való spórolás a legtöbbünket komoly kihívások elé állítja, hiszen az emelkedő ingatlanpiaci árak mellett nagyfokú tudatosságra van szükség ahhoz, hogy végre átléphesd első saját lakásod küszöbét. Tarts velünk és fogj hozzá a megvalósításhoz még ma! 

Melyek a legfontosabb paraméterek?

Az első saját lakáshoz vezető út a tudatosságodon múlik! A jó lehetőséget mindig megelőzi egy jó döntés: ha eldöntötted, hogy álmaid netovábbja egy saját tulajdonú otthon, előbb utóbb a lehetőség is bekopogtat az ajtón. Vagy inkább te kopogtatsz be a megfelelőn? Ne szaladjunk ennyire előre! Mielőtt megtennéd az első gyakorlatias lépéseket - bár a takarékoskodásnak minél előbb állsz neki, annál jobb - , gondold végig, milyen lenne a számodra megfelelő lakás. Gyűjtsd össze és rangsorold azt az öt-tíz jellemzőt, amely számodra nagyon fontos. Ilyen lehet az épület típusa, a szobaszám, a fűtés, a jó közlekedés lehetősége és sorolhatnánk. Erről itt írtunk bővebben.

Fontos eldöntened azt is, hogy új vagy használt lakást szeretnél vásárolni. Mindkettő mellett szólnak érvek. Ha új ingatlant vásárolsz, akkor illetékkedvezményt vehetsz igénybe, illetve igényelhetsz állami támogatást vagy kamattámogatott hitelt (bár ez már használt ingatlan esetében is igényelhető). Előfordulhat, hogy az új lakás korszerűbb, így kevesebb rezsiköltség jelentkezik, illetve lakhatóbbak lehetnek benne a terek, a helyiségek. 

Használt lakás esetén fontos, hogy utánajárj, milyen a ház állapota, vannak-e folyamatban lévő felújítások, milyen a társasház pénzügyi helyzete. Ha kedvező válaszokat kapsz, akkor jó vásárt csinálhatsz. Sokan kifejezetten keresik az ilyen lehetőségeket, hiszen úgy vélik, egy használt lakás esetén kevesebb eséllyel jöhetnek elő olyan hibák, amelyek egy új lakásnál felüthetik a fejüket. 

Fontos kérdés a lakás mérete is. Az igényeidet több tényező befolyásolhatja. Ha még nem tervezel családot alapítani, ideális választás lehet egy garzonlakás vagy másfél-két szobás ingatlan. Ezek könnyen értékesíthető lakások, valamint a fenntartási költségük is kedvezőbb. Ha egyedül élnél a garzonban, kifejezetten ideális vétel, azonban két személy számára már nem feltétlenül komfortos. Ebben az esetben a másfél vagy két szobás ingatlanok sokkal élhetőbb tereket biztosítanak. Ha gyermeket tervezel pároddal vagy egyszerűen csak 3-5 évre szeretnél előre gondolkodni, akkor érdemes a két-három szobás lakások között nézelődni. Bár a fenntartásuk többe kerül, de a terek optimális kialakítása kényelmes, főleg külön nyíló szobák esetén. Ezeket akár könnyen ki is adhatod később, ha erre kerülne sor.

 

Gazdálkodj okosan! - Hogyan lesz meg az első lakás?

Az első lakás kigazdálkodása komoly munka és utánajárás. Röviden összefoglalva hasznos segítség lehet a privát és lakástakarék pénztári megoldások igénybe vétele, illetve ilyenkor rendszeresen előtérbe kerülnek a családi, esetleg baráti kölcsönök. Ne Élvezd életed első saját otthonát, amelyre hosszan spóroltál! feledd azonban, hogy egy-egy váratlan fordulat mindig közbeszólhat, így előfordulhat, hogy az ígért segítség mégsem érkezik meg, pedig ki kell fizetni a teljes vételárat… 

Mit javaslunk tehát? Amint önálló jövedelemre teszel szert, érdemes annak egy részét lakáscélra elkülöníteni (az igazán előrelátó szülők már egészen kiskortól elkezdhetik gyűjteni ezt a pénzügyi alapot gyermekeiknek). A cél tehát a rendszeres, kiszámítható előtakarékosság. Ne feledd, hogy egy ingatlan hitelből való megvásárlásához legalább 20% önerőre van szükség, azonban minél többet sikerült félretenned, annál kedvezőbb feltételű hitelhez juthatsz hozzá. A DunaHouse szerint “a havonta rendszeresen lakásszámlára elhelyezett betétösszeg éves díjának 30%-ával a Magyar Állam is hozzájárul a lakásvásárláshoz, így a megtakarító hamarabb hozzájuthat leendő otthonának önerejéhez, vagy akár teljes vételárához. Ha hitelt szeretnénk felvenni, mindig érdemes előzetes vizsgálatot kérni, hogy hitelképesek vagyunk-e. Nem elhanyagolható szempont, hogy hónapról hónapra mennyi pénzt kell majd a banknak fizetnünk, ha hitelt veszünk fel – első vásárlóknál gyakran előfordul, hogy nincsenek tisztában egy tíz milliós hitel havi terheivel, mely akár tíz-húsz évre is szólhat.

A fent említett állami támogatás (30%) jóval több, mint amennyit más megtakarításokkal (legyen szó bankbetétről, állampapírról, értékpapírról) elérhetsz. A hitelek oldaláról közelítve is találhatsz megfelelő konstrukciót: figyeld a kedvező kamatfeltételeket, gondold végig az államilag kamattámogatott vagy piaci feltételű lakáshitel lehetőségeit is. Ha hitelt választasz, ügyelj rá, hogy legyen személyre szabható, ne legyenek rejtett költségei, valamint végig fix maradjon a törelesztőrészlet a rugalmas futamidő alatt. 

Bár a lakáspiaci árak ugrásszerű növekedése nem könnyíti meg az álmod megvalósítását, de ne várj tovább! Az előrejelzések szerint ugyanis a lakásárak még egy ideig nem fognak csökkeni, sőt még tovább is emelkedhetnek. Legyél kitartó, keresgélj és számolj, mert így meg fognak találni a legjobb elérhető lehetőségek! Sok sikert kívánunk!

Forrás:

DunaHouse