A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Idén már online vásárolunk?
  Írta: Okos Anna, 2021. január 08., 13:31
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Idén már online vásárolunk?

  Mindegy, hogy vásárló vagy, esetleg kiskereskedő, óriási változásokat hozhat az életedben az online kereskedelem vírus miatti felfutása – legalábbis ezt vártuk. Megnéztük, hogy mégis mennyire óriási felfutást mutat a statisztika.

  Tovább...

Hogyan védhet meg az okostelefonod a vírustól?

Írta: Okos Anna 2020. október 02., 10:02
Értékelés:
(0 szavazat)

Nem túlzás azt állítani, hogy a világ kutatóinak túlnyomó többsége jelenleg a COVID-19 jelentette probléma megoldásán dolgozik. Megszámlálhatatlan mennyiségű pályázat nyílt a világ nagyobb országaiban a vírus elleni védekezésre alapuló kutatási és fejlesztési projektek finanszírozására, sok esetben idő és pénzügyi korlát nélkül. Nem kivétel ez alól a páratlan összefogás alól a technológiai fejlesztéseken dolgozó mérnökök hada sem, akik már a vírus első hullámában is sikeresen alkalmazták az okostechnológiákat a vírus elleni védekezésben. Megnéztük, hogyan segíthetnek a COVID második hullámának leküzdésében az okoskészülékek.

Kontaktkutatás

A legegyszerűbb és talán legkézenfekvőbb megoldás volt, hogy elsőként kontaktkutatásra alkalmas applikációk jelentek meg a világ minden országában, így nálunk is. A Vírusradar nevű applikáció a magyar hatóságok által támogatott, hivatalos kontaktkövető applikáció, amit szeptember közepéig 75 ezren töltöttek le.

A Vírusradar nevű hivatalos magyar kontaktkutató applikációt már 75 ezren töltötték le.

Az applikáció a telefon közelében fellelhető más készülékek egyedi titkosított azonosítóit rögzíti, ha azok legalább negyedórán át kétméteres közelségben vannak. Az adatokat a kormányzati szerver tárolja két héten keresztül. Ha a telefon tulajdonosa igazoltan pozitív lesz, akkor megoszthatja ezt az adatot a hatóságokkal, és azok kapcsolatba lépnek a potenciális fertőzöttekkel.

Ezzel a módszerrel óriási hatékonysággal lehetne mérni a vírus terjedését és követni a potenciális fertőzöttek mozgását, mert a hagyományos kontaktkutatásban használt módszerekhez képest lézer pontosságú és összehasonlíthatatlanul nagyobb adatbázist hoz létre. A fejlesztés hiányosságai ellenére rendkívül hasznos lehet az applikáció a vírus elleni fellépésben, de ehhez el kell érni, hogy egy kritikus tömeg telepítse a telefonjára az applikációt.

 

 

Okostelefonok véroxigénmérésre

Egy másik megközelítés abból indult ki, hogy a COVID-19 fertőzés drasztikusan csökkenti a vérben lévő oxigén mennyiségét még akkor is, ha a fertőzés enyhe, vagy akár tünetmentes lefolyású. Ezek a fertőzöttek a legveszélyesebbek, mert nem tudják, hogy betegek, így karanténba sem vonulhatnak, ugyanakkor éppen annyira fertőzőek, mint a betegség komolyabb lefolyása esetében.

Egy izraeli munkacsoport fejlesztésének célja egy olyan felderítést szolgáló teszt, ami a véroxigén szint alapján segít feltárni a nem tipikus vagy enyhe tünetekkel zajló fertőzéseket is, de sok esetben még a tünetek megjelenése előtt felismeri a betegséget. A korai felismerés kulcsfontosságú a vírus megállításában, ezért az ilyen jellegű tesztek óriási lépést jelentenek a pándémia leküzdésében.

A jelenleg világszerte használatban lévő mobiltelefonok egyhatoda tartalmaz egy Sp02-es érzékelőt, ami alkalmas lehet egy véroxigén teszt elvégzésére. Önmagában ez sem oldja meg a problémát, de ez is nagyon bíztató előrelépést jelent.

 

A viselhető okoskészülékek a pulzus és légzésszám mérésével jelezhetik az esetleges COVID fertőzést.Viselhető okoskészülékek

Egy harmadik fejlesztési körben azt vizsgálták, hogy a viselhető okoskészülékek (okosórák, okosgyűrűk és fitneszkarpántok) alkalmasak lehetnek-e a vírus elleni védekezésben való részvételre. A feltevés abból indult ki, hogy ezek az eszközök olyan kulcsfontosságú mutatókat mérnek, mint a pulzus vagy a légzésszám. Ezek megváltozása már akkor figyelmeztető jel lehet, mikor a betegség még korai szakaszban van, így ezek a készülékek segíthetik a COVID fertőzés észlelését. Már zajlik egy rendszer kidolgozása, ami a mutatók megváltozása alapján automatikus figyelmeztetést küld a felhasználóknak egy potenciális fertőzésről. Ennek alapján a felhasználó hamarabb szakítja meg a kontaktláncot és hamarabb kerül tesztelésre is, ami számtalan életet menthet meg.

Az okoskészülékek felhasználása a járvány terjedésének megakadályozásában még gyerekcipőben jár, de bíztatóak a kutatási és fejlesztési eredmények. Különösen akkor, ha a technológia nyújtotta lehetőségeket összekapcsoljuk és összehangoltan vetjük be a vírus ellen.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok