A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

Hozhat pénzt a mikulás?

Írta: Okos Anna 2021. december 03., 10:21
Értékelés:
(0 szavazat)

Megindul a karácsonyi szezon, és ilyenkor előfordul, hogy a gyerekek pénzt kapnak ajándékba. Rossz ötlet, vagy lehet ezt ügyesen csinálni?

Decemberben megindul sok gyerek kedvenc időszaka az évben. Az adventi kalendárium, a Mikulás érkezése és legfőképpen a karácsony mind-mind olyan alkalmak, amikor valamilyen kisebb vagy nagyobb ajándékkal lepjük meg a családban és baráti körben a gyerekeket. Előfordul, hogy egy kis boríték is lapul az ajándékok között, de sokan gondolják úgy, hogy ez nem helyes. Körbejártuk, hogy mi a gond a pénzajándékkal, és hogyan lehet ezt ügyesen csinálni.

Bármilyen ajándékot is kapnak a kicsik karácsonyra, a lényeg a figyelmesség és a törődés.Tényleg gond van a pénzzel?

A pénz ajándékozását sokan azért kifogásolják, mert személytelennek érzik. Jobbak azok az ajándékok, amik egy-egy nagyon vágyott meglepetést takarnak, esetleg közösen készültek valakinek a családban, hiszen egy ajándéktárggyal együtt az igyekezetet és a törődést is ajándékba adjuk így. Ha a pénzt valóban azért kapja a gyerek, mert nem volt jobb ötlet, akkor egy boríték nem jelent nagy ajándékot.

Másrészt viszont sok olyan ajándék kerül a karácsonyfa alá, ami felesleges, nem fog tetszeni, nem pont ezt akarta a gyerek, így egy használat után a sarokba kerül vagy akár a kukába. Egy ilyen ajándék helyett már egy fokkal jobb a borítékban lapuló pénz is.

Ugyanakkor a pénzbeli ajándékokat lehet ügyesen is kitalálni, amikor ugyan pénzt adunk, de a törődés is benne van a meglepetésben.

Hogyan adjunk jól pénzt ajándékba?

Ha el szeretnénk kerülni a bankók borítékba dugdosását, akkor kiváló alternatívát jelentenek az ajándékkártyák. Ezek szólhatnak a gyerek kedvenc boltjába – nagyobbaknak lehet akárHa nem szeretnénk közvetlenül pénzt ajándékozni, egy apró ajándékkártya jó ötlet lehet. ruhabolt, kisebbeknek lehet játékbolti ajándékkártya –, ahol a gyerekek maguk választhatják ki, hogy mi az, amire igazán vágynak. Megtapasztalják ezzel annak az örömét is, hogy maguk gazdálkodhatnak a pénzzel, de a pénz, mint olyan, mégsem jelenik meg teljesen az ajándékozásban.

Hasonlóan jó ötlet lehet emellett, ha például egy tanfolyamot fizetünk ki, vagy uszodabérletet, korcsolyapálya bérletet, kinek mi a szíve vágya. Valójában itt is pénzt ajándékozunk, de áttételesen, így csak az élmény kerül bele az ajándékcsomagba, a piszkos anyagiak nem.

Természetesen van arra is példa, hogy valamire gyűjt a gyerek, legyen az a sítábor, vagy egy új hangszer. Ilyenkor helyénvaló lehet a pénz egy kedves borítékban, képeslapba csomagolva, amiben megírjuk, hogy milyen célra szántuk, milyen álmát szeretnénk segíteni megvalósulni.

Mikortól adhatunk pénzt ajándékba?

Konkrét korhoz ugyan nincs kötve a pénz ajándékozás, de fontos, hogy a gyereknek már jelentsen valamit. Ha még nem ismeri a számokat, nem jár anyával-apával vásárolni, nincs fogalma a pénz használatáról és értékéről, akkor még értelmetlen és ezzel értéktelen lesz neki az ajándék.

Ha viszont már értelmezni tudja, hogy milyen értéket kapott és ezzel mit tud magának megvenni, akkor már lehet bátran ilyen ajándékkal is kedveskedni. A lényeg, hogy ne önmagában lapuljanak a bankók a borítékban, hanem legyen olyan jelentése, célja az ajándéknak, amihez a gyerek kapcsolódni tud. Ebben a formában már személyessé válik az ajándék akkor is, ha pénz.