Nyomtatás

Hulladékmentes ötletek tárháza

Írta: Okos Anna 2020. február 21., 11:38
Értékelés:
(0 szavazat)

A csomagolásmentes és hulladékcsökkentő életmód trendi, és még a pénztárcádnak is jót tesz. De mi is a zero waste, vagy honnan jön a műanyagmentes július és hogyan tudod úgy kivenni belőle a részed, hogy ne járjon kényelmetlenségekkel a mindennapokban?

Évek óta egyre jobban kongatják a vészharangot a környezetvédők, de tavaly soha nem látott mértékben indult el a műanyagmentes mozgalom világszerte. Ez lett az egyik legerősebb hívószava annak a kezdeményezés hullámnak, aminek célja, hogy megállítsa, vagy legalább lelassítsa a környezetszennyezést.Már sok boltban tudunk csomagolás mentesen vásárolni saját dobozba, üvegbe és zacskóba.

 

Honnan jön a műanyagmentes július?

Kevesen tudják, hogy a műanyagmentes július Ausztráliából indult 2011-ben és mindössze negyven háztartás vett benne részt. A probléma fontosságát semmi nem mutatja jobban, mint hogy néhány év alatt világméretű mozgalommá nőtte ki magát a kezdeményezés. A műanyagmentes mozgalom elsődleges célja, hogy kiiktassuk mindennapjainkból az egyszerhasználatos műanyag termékeket, mert ezek a legszennyezőbbek a környezetünkre nézve. Óriási károkat okozunk olyan egyszerű napi tevékenységekkel, mint egy bevásárlás, vagy akár egy gyorséttermi étkezés, hiszen minden egyszerhasználatos műanyag zacskóban érkezik, vagy a tányér, villa öt perc után a kukába kerül.

 

Mire elég a szelektív hulladékgyűjtés?

Azt gondolnánk, hogy a műanyag is hasznosul a szelektív gyűjtés során, de a legtöbb háztartás még mindig nem gyűjti külön az újrahasznosíthatót, és egy gyorsétteremben ételmaradékkal szennyezett műanyag nem hasznosítható. A szelektív gyűjtés során a termelt hulladéknak hozzávetőlegesen mindössze 15%-a hasznosul, ami azt jelenti, hogy éves szinten egyetlen háztartás is kezelhetetlen szemét tonnáját termeli. Erre válaszul jött létre a zero waste, azaz a hulladékmentes mozgalom.

 

Zero waste: mi is az?

A hulladékmentes mozgalom alapítói azt tűzték célul, hogy az elérhető legnagyobb mértékig megszabaduljanak a háztartásban keletkező hulladékoktól. Ez az első ránézésre lehetetlen küldetés meglepő mértékben lehetséges és csupa olyan lépést tartalmaz, amit bárki elég könnyen meg tud valósítani egy kis odafigyeléssel. Nézzük a két legfontosabbat:

Csomagolásmentes vásárlás

Mivel a legtöbb háztartási szemét a csomagolásból származik, egyszerűen magunkkal vihetjük a zacskót, amit aztán sokszor újra használunk. Több áruházlánc bekapcsolódott már ebbe a kezdeményezésbe és olyan tüll vagy necc hálókat árul, amiben megvásárolhatod a zöldséget vagy pékárut. Sok boltban pedig már nem néznek rád ferde szemmel, ha viszed a dobozkádat, amibe felvágottat és sajtot kérsz. Még jobb, ha eleve olyan helyen tudsz vásárolni, ahol csomagolásmentesen érkezik az áru. Ilyenek elsősorban a piacok, de vannak már csomagolásmentes boltok is, ahol a tésztát, rizst, de akár a fagyasztott zöldséget is saját dobozba tudod vásárolni.

 

Egy öreg kancsó nem szemét, akár vázát készíthetünk belőle egy kis kreativitással és kézügyességgel.Újrahasznosítás, újra használás

A hulladék nem feltétlen szemét. Vannak olyan tárgyak, amiket tovább lehet használni, vagy más célra hasznosítani. A szakadt farmerből kiváló ágytakaró és strapabíró szőnyeg készülhet, vagy virágkaspót csinálhatsz egy letört fülű csészéből. A lényeg, hogy meglásd benne a lehetőséget és ne dobd el. Szintén fontos, hogy tárgyainkat tovább használjuk. Egy szakadt ruhát meg lehet varrni, elromlott készüléket javíttatni, ezáltal kitolni az élettartamát mindennek, amit használunk. Ha pedig már végképp nem működik, újrahasznosító helyekre lehet leadni.

Csomagolásmentesség a pénztárcád barátja

Mindez persze szép, de hogyan segít a pénztárcánkon? Sok oka van, de íme csak 6:

  • Tudsz csak annyit venni, amire éppen szükséged van, nem dobod el, ami túl sok, hiszen nincs előre csomagolva.
  • Lehet nagyobb tételben is vásárolni, ami még olcsóbbá teszi.
  • Elég csak egyszer megvenni a dobozt, végtelen számban újra használhatod.
  • A piacon mindig jobbak az árak és frissebbek a zöldségek, termékek, mint egy nagy boltban.
  • Ha szezonban vásárolsz paprikát, vagy epret, sokkal olcsóbb és finomabb.
  • Kiváló használtruha boltok vannak, ahol szinte fillérekért lehet márkás, jó állapotú ruhákat venni.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok