A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

Ideje napelemre váltani? - Akár harmincszor olcsóbb lehet az új technológia!

Írta: Okos Anna 2018. július 04., 14:30
Értékelés:
(1 értékelés)


A Newcastle-i Egyetem kutatói két évtizeden keresztül fejlesztettek új napelem technológiát, amelynek forradalmi eredményességét komoly tesztek igazolják. Elkészült az első prototípus, amely akár harmincszor olcsóbb lehet, mint az előző napelemes megoldások!

Figyelemreméltó változások zajlanak a napenergia-piacon, amely minden haladó szemléletű, jövőbe fektetni kívánó érdeklődő számára izgalmas lehetőségeket tartogat. Ismerd meg te is a legfrissebb innovációt és gondold át, hogy érdemes-e váltanod megújuló energiaforrásra! Összegyűjtöttünk néhány érdekes információt és érvet a napenergia mellett.

A lenyűgöző felfedezés - Mindig van új a Nap alatt!

ideje napelemre valtani akar harmincszor olcsobb lehet az uj technologia haz

Azóta, hogy 1839-ben az akkor 19 éves Alexandre Edmond Becquerel francia fizikus megalkotta az első fotovoltaikus (azaz fényelektromos) elemet, amely a későbbi napelemek alapját adta, nagyon sok eredményes év telt el a napenergia felhasználásának szempontjából. Ehhez Charles Fritts amerikai feltalálóra is szükség volt, aki elkészítette az első mai értelembe vett napelemet 1883-ban, amelynek hatékonysága akkor még csak 1%-os volt. Nehezen elképzelhető a százalékos arány? A hatékonyság azt jelenti, hogy amikor ezt a 19. századi napelemet 100 W napsütés érte 1 órán keresztül, akkor ebből a készülék 1Wh (azaz wattóra, amely átszámítva 0,001 kWh, azaz kilowattóra) energiát volt képes előállítani.

Minden innováció esetén érdemes történelmi távlatokból indítani, hiszen ennek fényében lenyűgöző az a teljesítmény, amely a legújabb technológiákat jellemzi. Ma már ugyanis bizonyos napelemeket támogató kiegészítő rendszerekkel akár több mint 60%-os hatékonyság is elérhető. A Newcastle-i Egyetem kutatói nem csak a hatékonyság tekintetében értek el remek eredményeket új rendszerükkel - amellyel egyes források szerint akár évi 2,8 millió kWh, azaz 2,8 milliárd Wh energia is előállítható -, hanem az árak tekintetében is forradalmit alkottak: az új technológia négyzetmétere nagyjából 2500 forintnak megfelelő USA dollárból kihozható a felhasználók számára! Ráadásként maga a kivitelezés is elképesztő! A fejlesztést vezető Paul Dastoor professzor és csapata ugyanis elérte, ami másnak eddig nem sikerült: 0,1 milliméternél is vékonyabb filmrétegre “nyomtatta” a Nap energiáját felvevő paneleket, amelyeknek így felhelyezése is jóval egyszerűbbé vált.

Ahogyan a HVG cikke írja a prototípusról: “A kutatók elektronikus festéket nyomtatnak a műanyagra, majd laminláják azt. A nyomtatáshoz ráadásul semmilyen különleges eszközre nem volt szükség, vagyis a jelenleg rendelkezésre álló technológiával is létre lehet hozni a paneleket. Dastoor szerint 10 ipari nyomtató folyamatos működése elég lenne ahhoz, hogy naponta 1000 otthon számára nyomtassanak napelemet.”

A rendkívüli panelek telepítését már elkezdték, és először az ausztrál Hunter régióban vetik be őket, de pár éven belül a világ számos más táján is kipróbálják majd. Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

Miért érdemes napelemes technológiára váltani?

diagram

Felmerül a kérdés, hogy ilyen újítások küszöbén érdemes-e még várni a napenergia felhasználásával. Bár jelentős reform előtt állunk, már akár napjainkban is kifizetődő lehet belevágni egy ilyen beruházásba. Sokakat azt tart vissza ettől a lépéstől, hogy drágának ítélik a befektetést. Azonban a Lawrence Berkley National Laboratory tanulmánya szerint érdemes tisztában lenni azzal, hogy a napelemek telepítésének költsége 1998-tól 2015-ig terjedő időszakban nagyjából a harmadára csökkent (lásd: Total Installed Price görbe - Diagram forrása: portfolio.hu") és most már egyértelműen megéri a beruházás a hosszú távú energiafelhasználás szempontjából.

A magyar piacon is elérhető már számos konstrukció, mellyel lehetőséged van nagy távlatokban gondolkodni. Az árakat számos tényező befolyásolja: a 1,4-1,5 millió forintos telepítési ártól a határ a csillagos ég. Jó ha tudod azonban, hogy már egy ilyen másfél milliós befektetéssel is közel 120.000 Ft-ot takaríthatsz meg évente.

A beruházási költségtől és más tényezőktől is függően átlagosan nagyjából 8-10 év alatt térül meg a befektetésed, ami jó aránynak számít, ha azt veszed alapul, hogy egy napelemrendszer akár 20-40 év élettartammal rendelkezik, amelyből általában 20-25 év garanciális.

Kinek javasolt napenergia rendszer telepítése?

ideje napelemre váltani akar harmincszor olcsóbb lehet az új technológia napelem telepítés

Családok
A technológia fejlődése és az árak csökkenése okán meggondolandó lehet napenergiára váltania azoknak, akik családi házzal rendelkeznek. Ehhez nem árt olyan területet találni az adott telken, ahol megfelelő déli tájolás áll rendelkezésre. Sokan választják a napelemeket terasztetőre, autóbeállóra, de elérhető földre telepített rendszer is: az elhelyezés a terület sajátosságaitól függ. A finanszírozás kérdése persze kulcsfontosságú. Gyakran saját megtakarításból kerül beszerelésre a rendszer, de megoldható akár lakástakarék pénztárral is, ugyanis ezzel 30%-os támogatás hívható le alanyi jogon a napelemes rendszer telepítésére. Ezen kívül el lehet gondolkodni megfelelő hitelkonstrukción is.


Tanyák

Tanyák számára is optimális megoldás lehet, de ebben az esetben a szakértők gyakran hálózatfüggetlen napelemes rendszert javasolnak. Ilyen az ún. “sziget üzem”, amely ugyan költségesebb beruházás, mint az eddig felsoroltak (a megtermelt energiát tárolni szükséges), hosszú távon azonban mégis megéri.


Társasházak

Társasházak esetében már több nehézségbe lehet ütközni, mivel a tető közös tulajdont képez. Így a telepítéshez a lakók egyöntetű beleegyezése szükséges. A finanszírozás ebben az esetben is megoldható megtakarításokból, de akár pályázat útján is.


Bárhogyan döntesz, egy biztos: már ma is rengeteg lehetőség közül választhatsz és a jövő technológiai újításai még több kaput nyitnak majd meg előtted. Csak győzd kivárni!

 

 

 

 

 

Képek forrása:pixabay.com, pexels.com

Források:
http://hvg.hu/tudomany/20180507_nyomtatott_napelem_napenergia_paul_dastoor
http://profiszolar.hu/napelem-rendszer-hatekonysag/
https://onestepoffthegrid.com.au/university-newcastle-rolls-2mw-solar-system-callaghan-campus/
http://napelem.blog.hu/2016/05/17/kinek_erdemes_napelemet_telepitenie
https://hu.wikipedia.org/wiki/Napelem

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok