Nyomtatás

Idén csináld másképp a Karácsonyt!

Írta: Okos Anna 2020. december 04., 09:40
Értékelés:
(0 szavazat)

Alig léptünk át decemberbe és már mindenhol a karácsonyi dekorációt látni a boltokban. A reklámok öntik ránk az érzést, hogy a drága és csillogó ajándékoktól lesz ünnep a karácsony. Próbálj valami mást idén, és nézd meg, mi változik!

Évek óta egyre korábban kerül ki a karácsonyi dekoráció a boltokban, hogy elhintse az ünnepi hangulatot. Egyre több helyen jelennek meg a csak-most-csak-neked-csak-karácsonyra hirdetések és minden évben növekszik a nyomás, hogy vásároljunk még többet, mert attól lesz szép a karácsony.

Nem mindenki éli meg vallási ünnepként, de az általában igaz, hogy a karácsony az egyik legfontosabb alkalom, amikor összegyűlik a család. A családi együttlét minőségét pedig nem az ajándékok adják, hanem az együtt töltött idő. Idén annál is értékesebb ez, mivel lehet, hogy a vírusválság miatt sokan a családi összejöveteleket sem tartják, vagy tarthatják meg.

A karácsony azonban ajándékozás is, annak keresése, hogy mivel tudnál örömet szerezni a szeretteidnek. De mi lenne, ha idén másképp csinálnád az ajándékozást? Erre hoztunk most néhány javaslatot.

A saját készítésű ajándéknak örül aki kapja, de öröm az alkotás folyamata is.

A kezed melege

A gyerekek imádnak ajándékot készíteni karácsonyra, de egy kis kézügyességgel a felnőttek is remek ajándékokat tudnak kitalálni. Lehet az egy kötött sál, vagy egy csatos üvegbe összekészített muffin alap, esetleg egy faragott doboz, de akár egy saját képekből összerakott naptár is.

Ha zöld ajándékot szeretnél, akkor keverhetsz akár saját arckrémet vagy szappant és csomagolhatod anyagba, amiből később egy szép párnahuzat születhet. Az ötletek tára végtelen, és az internet is teli van jobbnál jobb DIY, azaz csináld magad ajándékötletekkel. Egy kis utánajárással és néhány órás munkával olyan ajándékot adhatsz, amit a világon senki más nem tesz a fa alá, csak te. Nem csak a megajándékozottnak lesz benne öröme, hanem neked is a készítésben.

 

 

Újrahasznosított ajándékok

Itt nem arra gondolunk, hogy tavaly kaptál egy ronda rénszarvasos pulcsit és idén tovább ajándékozod, hanem arra, hogy már megunt tárgyakból valami újat varázsolsz. Erre is számtalan ötlet van az interneten, sőt, vannak kifejezetten ilyen témájú csoportok a Facebook-on is, ahol rengeteg ihletet meríthetsz.

A megunt tárgyakat újrahasznosító ajándékok nem csak pénztárcakímélésről szólnak, hanem a véges energiaforrások kíméletes és takarékos használatáról is. Bármilyen picinek is tűnjön egy ilyen lépés, hosszútávon nagyon sokat ér.

Idén karácsonykor adjátok egymásnak a legértékesebb kincset: időt, amit együtt tölthettek!

 

Kártyák, amit imádni fogtok

Az idő a legdrágább és legvégesebb kincse minden embernek, amit igazán akkor értünk meg, mikor a család elveszít egy tagot. Éppen ezért ha igazán értékes ajándékot akarsz adni, akkor adj időt! Csinálj kártyákat, amire ráírod, hogy milyen közös időtöltést ajánlasz fel. Lehet ez mozi, kirándulás, horgászat vagy akár csak versek felolvasása, a lényeg, hogy olyan időtöltést írj rá, ami a megajándékozottnak kedves.

Csinálhatsz olyan kártyákat is, amivel átvállalod édesanyád, feleséged vagy akár nagynénéd munkáit a ház körül. Mondjuk egy hétig te mosogatsz, vagy egy hónapig tiéd a takarítás. Ezzel időt ajándékozol, amit magukra fordíthatnak, pihenhetnek vagy akár a saját kedvtelésüknek hódolhatnak. Hálásak lesznek a törődésért, a figyelmességedért és az időért, amit magukra fordíthatnak.

 

+1 ötlet

Ezek mind olyan ötletek, amik nem kerülnek pénzbe, vagy éppen minimális ráfordítással megvalósíthatóak. A drága ajándékok helyett értéket tudsz adni, de az sem utolsó szempont, hogy pénzt is megtakarítasz.

Ha nem égető, hogy nálad maradjon, akkor adományozhatod is. Sok gyermekotthonban még saját készítésű ajándékra sem futja, és végtelenül hálásak lennének a segítségedért. Ha jobb szeretnéd megtartani, akkor érdemes eldönteni, hogy milyen célra használod vagy fekteted be. Még egy  takarékszámlán is kamatozik valamennyit, ami jól jöhet, mikor szükség van rá.

Bármilyen célra fordítod is a megtakarítást, a lényeg, hogy tudatosan gazdálkodj vele. Minden ma megtett kis lépés hosszú távon nagy eredményt hoz.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok