phonemailmap

Így gondoskodnak a cégek a dolgozóik jóllétéről

Sok cégnél a nyár uborkaszezon, így több lehetőség van a dolgozók kényeztetésére. Mik a legkedveltebb szolgáltatások?

A vállalati társadalmi felelősségvállalás, a CSR egyik pillére a dolgozókkal való törődés, ami sokféle formát ölthet. Korábban írtunk arról, hogy egyes cégek dolgozóik pénzügyi tudatosságát támogatják, más cégek a home office lehetőséget nyitották meg és tartják fent a COVID elmúltával is. A CSR egyik legkellemesebb formája azonban a dolgozói jóllét, az employee well-being.

Mi is az a dolgózói jóllét?A CSR-ban a dolgozói jóllét biztosítása messze nem áll meg a konditerem belépők vásárlásánál.

A dolgozói jóllét egy gyűjtőfogalom és beletartozik minden olyan erőfeszítés, amit a cég annak érdekében tesz, hogy munkavállalói mentális és fizikai egészségét elősegítse. A cégek a dolgozóknak nyújtott wellness szolgáltatások mellett a munkavégzést is úgy szervezik meg, hogy lelkileg és fizikailag is elősegítse a dolgozók jóllétét.

Sok cég nyújt fizikai vagy mentális jóllétet támogató szolgáltatásokat a munkavállalóinak. Ezek elsősorban a dolgozók egészségének megőrzését, a stresszkezelési képességüket, vagy a közösségépítést szolgálják. Növekvő számban vannak azok a cégek is, amik a munka és magánélet egyensúlyának megőrzésére is figyelnek a túlórák és kötelező szabadságolások szabályozásával.

A valódi employee wellbeing azonban ennél sokkal összetettebb és megkívánja, hogy egy vállalat átfogóan tegyen a munkavállalóiért, ami hat faktorra alapul:

Autonómia: azok az emberek teljesítenek a legjobban, akik felelősek a saját területükért és nem mikromenedzselik őket napi 8 órában. Az autonómia ugyanakkor nem csak a teljesítményre, hanem a közérzetre is óriási hatással van.

A pozitív és kényelmes munkakörnyezet kiemelkedő hatással van a dolgozók produktivitására.Stressz kezelés: a stresszmentes munkakörnyezet akár 50%-kal is csökkentheti a munkavállalók lemorzsolódását és kutatások bizonyítják közvetlen hatását mind a mentális, mind pedig a fizikai egészségre.

Befogadó közösség: ez nem csak a fogyatékkal élők integrálását jelenti, hanem a pozitív munkakörnyezetet, ami támogató és az értékelés, visszajelzés folyamatát is pozitív légkörben végzi.

Fizikai kényelem és biztonság: alapvetőnek tűnő igény, de a dolgozói jóllét egyik legfontosabb eleme a kényelmes és biztonságos munkakörnyezet.

Munkahely kialakítása: a leghaladóbb cégek már úgy alakítják ki az irodát, hogy egyformán kényelmes legyen közösségkedvelő és introvertáltabb munkavállalók számára is, tehát közös munkavégzésre és elvonulásra is lehetőséget ad.

Közös versengés: a versengés stressz forrása, ami károsan hat az egészségre, de ennek pont ellenkező hatása van, ha együtt lehet dolgozni egy cél érdekében. Azok a cégek, amik felismerik ezt és sikeresen építik a munkavégzésbe, hatékonyságban és dolgozói elégedettségben is nyernek.

Home office lehetőség: a pandémia után már szinte elvárás az otthoni munkavégzés lehetősége. A kényszert sikerrel fordíthatják előnybe azok a cégek, amik megfelelő rugalmassággal állnak a home office lehetőségéhez.

Mire jó ez a cégeknek?

Ez a hosszú lista utópisztikusnak tűnhet, de sok cég már az elemek zömét alkalmazza. Ennek egyszerű magyarázata, hogy a fizikailag és mentálisan is jó állapotban lévő dolgozók jóval kevesebbet hiányoznak a munkahelyről és sokkal hatékonyabban dolgoznak. A kieső munkanapok lefaragása és egy motivált munkavállaló pedig számokban tisztán mérhető módon megéri nem csak a nagy cégeknek.