phonemailmap

Így hozd ki a legtöbbet a cafetériádból

2022-től van néhány érdekes változás a cafetéria rendszerben, és bár minden családnak más az ideális, van néhány meglepő újdonság, ami igen kedvezően adózik.

Az óvodai vagy bölcsődei ellátás térítése, és az étkezés is adómentesen fizethető cafetériából.A legtöbb cégnél év elején kell a dolgozóknak dönteni a rendelkezésre álló béren kívüli juttatási keret, köznevén a cafetéria felhasználásáról. A cafetéria célja, hogy kedvezőbb adózással adhassanak juttatást a cégek, de a rendszer bonyolultsága miatt sokan nem tudják kivenni belőle a legtöbbet. Íme néhány ötlet, ami segíthet.

Cafetéria kontra bérkifizetés

A Cafeteria TREND idei friss, nem reprezentatív felmérése szerint az éves cafetéria keretek nőnek ugyan, de még mindig nem érik el a 2019-es szintet, az elköltésükkel pedig figyelni kell. Egy 200 ezer forintos keret bér jellegű kifizetése egy cégnek 226 ezer forintjába kerül, míg a dolgozó 133 ezer forintot kap kézhez.

Cafetéria terhére kifizetve ugyanez a 226 ezer forint ráfordítás akár 176 ezer forint értéket is jelenthet a dolgozónak, amennyiben a kedvezményes elemekből válogatja össze a juttatásait – de nem mindegy, mit választunk.

 

Adómentes elemek

A hatályos szabályozás értelmében vannak juttatások, amiket adómentesen nyújthat a cég a dolgozónak. Ilyen például a kulturális szolgáltatásra szóló belépő vagy bérlet, valamint sportrendezvényre szóló belépő és bérlet a minimálbér értékhatáráig. Ezeknél fontos kitétel, hogy a dolgozó csak jegyeket kaphat, utalványt nem.

Hasonlóan adómentes juttatás lehet az óvodai, bölcsődei ellátás díja – beleértve az étkeztetést is, illetve vírusteszt és védőoltás díja is.

Új elemként 2022-től belépett a kerékpár vagy elektromos kerékpár használatának biztosítása is. Fontos kiemelni, hogy a jármű nem kerül a dolgozó tulajdonába, csak tartós használatába és az értékét a vállalati cafetéria terhére kell levonni adómentesen.

 

Adójóváírással elérhető elemekÉrdemes a nyugdíjra is gondolni a cafetéria keret felosztásánál, mert adójóváírást kapunk érte.

Van két olyan elem, ahol a cég által nyújtott kifizetés ugyan adózik, de az összeg után - meghatározott értékig - adójóváírás vehető igénybe. Az egyik az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás, a másik pedig az egészségpénztári és önsegélyező pénztári hozzájárulás. Mindkét esetben 20%-os adójóváírás vehető igénybe a pénztárba fizetett összeg után az éves SZJA terhére, egy meghatározott plafonnal.

Jelenleg kedvezőbb feltételekkel igénybe vehető elemek

Mindezek mellett jelenleg korlátozott ideig a SZÉP kártya különböző alszámláira érkező összegek is kedvezőbben használhatóak fel. A szálláshely, vendéglátás és szabadidő alszámlák keretére érkező befizetések az év végéig átjárhatóak az alszámlák között, ami praktikusan azt jelenti, hogy ebben a három kategóriában bármire költhetjük a pénzt függetlenül attól, hogy a korábbi törvényi szabályozás mennyiben limitálta az egyes alszámlákra adható juttatás összegét.

Egy másik nagyon fontos könnyítés, hogy idén február 1. és május 31. között a SZÉP kártyán található egyenleget élelmiszer vásárlására is fordíthatjuk.

Az ördög azonban a részletekben lakozik, ezért érdemes mindig pontosan tájékozódni, mielőtt eldöntjük az éves cafetéria keret felhasználását. Ebben sokat segíthetnek az ingyenes online cafetéria kalkulátorok is, de használatuk előtt azonban győződjünk meg róla, hogy a tartalmuk friss.