A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Egy napon busásan megtérül majd a hulladékgazdálkodás
  Írta: Okos Anna, 2020. október 22., 15:32
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Egy napon busásan megtérül majd a hulladékgazdálkodás

  A hulladék kezelése egyes társadalmaknak problémát jelent, míg máshol egy nem elhanyagolható bevételi forrást teremt. Így van ez Indiában is, ahol a hulladékgyűjtés és -válogatás emberek millióinak egyetlen megélhetését jelenti. Egy start-up azt tűzte ki céljául, hogy tisztességesebbé és hatékonyabbá tegye ezt a munkát.

  Tovább...

Így készítsd fel kertedet az őszre!

Írta: Okos Anna 2018. szeptember 11., 14:13
Értékelés:
(1 értékelés)


“Még nyílnak a völgyben a kerti virágok”, de hamarosan lehullanak a falevelek: többet lesz a kezedben gereblye és lombfúvó, mint jeges limonádé és nyári olvasnivaló. Hogyan készülj fel az őszi kerti munkákra? Mivel kezdd és mire ügyelj? Összefoglaltuk!

A csodás kertért meg kell dolgozni, hiszen nem adják ingyen a pompás virágokat és a gondozott növényeket. Ha szereted az ápolt virágágyásokat, a csodás gyepet és a mutatósan metszett sövényt, a nyár végeztével sem hagyhatod el a kerti munkákat: fel kell készítened növényeidet a téli fagyokra! Ha ügyes vagy, minden szükséges hozzávalót megvásárolhatsz időben (kerti eszközöket és növényhagymákat), ráadásul élvezheted a különféle szezonális akciók árkedvezményeit. Legyél előrelátó, mert érdemes most jutányos áron olyan kerti szerszámokat is beszerezni, melyekre ha azonnal nem is, de akár egy év múlva szükséged lehet, hiszen a sövény egyre csak bokrosodik, a fák folyamatosan nőnek, kerti teendőid száma pedig egyre csak gyarapodik. Ha nincs elég megtakarításod arra, hogy kertészt kérj fel a kert ősziesítésére, akkor járj utána, hogyan egészíthetnéd ki jövedelmedet személyreszabott módon vagy vágj bele a feladatba egyedül, ám megfontoltan a következő teendőkkel!

 

Kezdd a virágágyásokkal!

kert asoHa van virágoskerted, díszkerted, kezdd el először ezt rendbe rakni. Már szeptember végén eltávolíthatod és kivághatod az egynyári növényeket, illetve nem árt, ha időben visszavágod az évelőket, hogy a sokszor váratlanul érkező első fagyok ne tegyenek kárt bennük. Járj utána időben, hogy az egyes fajtáknak milyen speciális gondozásra van szüksége a tartósan hideg idő beállta előtt (mely töveket kell betakargatni, hogyan és mivel, stb.). Ha mindezzel megvagy, gondoskodj az őszi hagymás virágok elültetéséről. Ha szeretnél tavasszal gyönyörű tulipánokat, nárciszokat, jácintot, itt az idő elültetni őket! A szikla- és egyéb speciális kertjeidet is nyugodtan tedd rendbe ilyenkor! A mediterrán dísznövényeket (leander, hibiszkusz, stb.) vidd védett helyre (világos, 10-15 °C-os hely), mert az éjszakai hőmérséklet már sokat árthat nekik. Ügyelj rá, hogy a hajtásokat visszavágd, hiszen így kevesebb vizet veszítenek a növények. Csökkentsd a locsolás mennyiségét és hagyd el a tápoldat használatát. A fűféléket is érdemes ebben az időszakban tövig visszanyírni és kevésbé öntözni. Például 10 és 20 °C között elegendő hetente egyszer locsolnod, négyzetméterenként maximum 2 liter vízzel számolva.

 

Ne hagyd ki a veteményest és a gyepet se!

Előfordulhat, hogy kései vetés esetén októberben még betakaríthatsz némi paprikát, káposztát sőt akár paradicsomot is, amelyek nem csak isteni ízűek, hanem segítenek abban is, hogy kevesebbet költs a családi kasszából friss zöldségekre. Éppen ezért ha finom ízekre vágysz jövőre is, ne hagyd ki ősszel az egyes zöldségmagok elvetését! Számold csak ki, mennyi pénzt takaríthatsz meg így! Ugye, hogy megéri? Ültess retket, metélőhagymát, de jó idő esetén akár madársalátát és spenótot is vethetsz. Kaszáld le ilyenkor a gazt és távolítsd el a nem kívánatos növényeket, hiszen összegyűtheted komposztban, de akár zöldtrágyaként a föld alá is temetheted a tavaszi felásáskor, hogy gazdagítsa a talajt. Igazán profi tipp, ha fehér mustármaggal veted be a földet, amely ősszel és télen kikel, megnő, majd tavasszal beforgatható a földbe, extra tápanyagot nyújtva a növényeidnek.

 

Metsszd meg a fákat!

kert almaBátran kezdd meg a gyümölcsfák metszését is ősszel (az almának, körtének vagy cseresznyének biztosan nem ártasz), bár megvárhatod akár ezzel a tél elejét is. Ilyenkor ősszel a legalkalmasabb az idő új növények és fák ültetéséhez, így ha régóta tervezed, végre bevállalhatod új, földlabdás növény megvásárlását és beültetését. Mindenképp a földlabdás (így költségesebb) megoldást válaszd, mert különben a téli fagy nem kíméli meg a növényt, amelyet aztán drága pénzért vásárolhatsz meg újra. Ne feledd megnyírni az örökzöldeket, mert a sűrűbb felszínüket nehezebben deformálja a hóréteg. A lombhullatókkal se várd meg a levelek lehullását, mert ilyenkor még sokkal egyszerűbben formára nyírhatók, mint kopaszon. Ugye, hogy nem is annyira nehéz feladat, ha apránként látsz neki?

 

 

Eredményes kertészkedést kívánunk!

 

 

 

 

 

Forrás: Ankert.hu, pexels.com, pixabay.com 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok