A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Egy napon busásan megtérül majd a hulladékgazdálkodás
  Írta: Okos Anna, 2020. október 22., 15:32
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Egy napon busásan megtérül majd a hulladékgazdálkodás

  A hulladék kezelése egyes társadalmaknak problémát jelent, míg máshol egy nem elhanyagolható bevételi forrást teremt. Így van ez Indiában is, ahol a hulladékgyűjtés és -válogatás emberek millióinak egyetlen megélhetését jelenti. Egy start-up azt tűzte ki céljául, hogy tisztességesebbé és hatékonyabbá tegye ezt a munkát.

  Tovább...

Így spórolj szülőként - Tippek a kiadások csökkentéséhez

Írta: Okos Anna 2019. június 04., 14:00
Értékelés:
(0 szavazat)

Szülőnek lenni az egyik legszebb kihívás az életben, azonban tartogathat néhány nehézséget, különösen ha a családi kasszát kell rendbe tenned. Segítünk, hogy megtaláld a mindennapokban az észszerű spórolási lehetőségeket!

 

Korábban adtunk már néhány tippet ahhoz, hogyan készülj fel anyagilag a babavárásra, de a feladat természetesen nem ér véget a gyermek érkezésével: sőt, onnan válik napi szintű kihívássá.

 

Fontos azonban felismerned, hogy - bár talán sokszor így érzed -, mindez nem lehetetlen küldetés. A megfelelő mértékű pénzügyi tudatosság és néhány gyakorlatias spórolási tipp mind abban támogat, hogy te nyerd meg a hétköznapok harcát. Vedd fel a kesztyűt, segítünk!

6 spórolási tipp kisgyerekes családoknak

Ha még csak most kezded a családtervezést, akkor azért, ha már kisgyerek(ek)kel telnek a mindennapok, akkor azért olvasd el a következő tanácsokat. Végerdeményként elkönyvelheted majd a kiegyensúlyozott hétköznapokat és a pénztárcádon is érezheted majd a pozitív változást.

Mindennek kulcsa a tudatos felkészülés

Kezdjük az elején! Nagyon fontos, hogy ha pároddal eldöntitek, gyermeket vállaltok, már ebben az időszakban is ügyelj a takarékosságra. Ne csak azért, hogy felszerelhesd minden földi jóval a gyerekszobát, hanem azért is, hogy legyen időd feltérképezni a sokszor nem is tudatos pénzügyi szokásaitokat. Mindennek alapja a tudatosság, hiszen amire nincsen rálátásod, azon nem tudsz javítani. Figyeld meg a hétköznapi rutinotokat: nem hagyjátok-e gyakran égve a villanyt feleslegesen? Hajlamosak vagytok-e az ételek felhalmozására, többet vásároltok-e, mint amennyire valóban szükségetek van? Gondoljátok át, hogyan lehet a megspórolt pénz egy részét átcsoportosítani, például megtakarításokba vagy más, fontosabb kiadásokba fektetni. Érdemes a sokat emlegetett “kockás” füzetben vezetni a bevételeiteket, a kiadásaitokat, sőt jobb, ha választotok egy olyan alkalmazást, amelynek segítségével rögzíthetitek a pénzügyi tranzakciókat. Törekedjetek rá, hogy közös célok esetén a pénz ne képezze párkapcsolati tabu tárgyát!

Amit csak lehet, készítsétek magatok!Ha gyermek érkezik a családba, fontos racionalizálni a kiadásokat.

Régóta tervezitek, hogy a hobbi főzés helyett rendszeresen megfőzitek magatoknak a másnapi ebédet? Ha igen, itt az idő hozzáfogni, hiszen rengeteg pénzt takaríthattok meg a házi koszttal, amelyet le is fagyaszthattok: akár a bébiételeket is (azért figyelj rá, hogy két hónapon belül felhasználjátok). Ugyanez igaz más esetben is: ha például egy gomb felvarrása vagy egy elszakadt ing megfoltozása, esetleg a babaruhák megvarrása, kötése, horgolása nem okoz gondot, akkor ütemezzétek be ezt is, hiszen így több ezer forintot megspórolhattok. Még a tisztítószereken is takarékoskodhattok, ha környezetbarát anyagokból (ecet, citrom, szódabikarbóna, stb.) saját magatok állítjátok elő. Az ecet hatékonysága például kiváló, bátran használhatjátok WC tisztításra is, ráadásul a gyerekeknek sem árt a mérgező kipárolgás, mint más tisztítószerek esetében. A legfontosabb, hogy gondoljátok végig lépésről-lépésre a mindennapjaitokat ezzel a fajta spórolós szemlélettel!  

Az újrahasznosítás örömei

Tedd az újrahasznosítást a mindennapjaid részévé, mert ezzel is mérhető összegeket tudsz megtakarítani! Használj konzerves dobozokat virágcserépként és meríts más hasznos ötletet az internetről. Így minimalizálhatod a kidobásra ítélt dolgokat, amivel még a környezetet is óvhatod. Ha például saját kezűleg felújítod a megunt ruháidat vagy egyéb használati cikkeidet, azzal is biztosan csökkented a kiadásaidat. Vesd be a kreativitásodat és leleményességedet!

Használj hűségkártyát, gyűjts kuponokat!

Az élet pénzbe kerül, kár volna tagadni. Azonban a kiadásaidat megszervezheted okosan. Használj hűségkártyát, gyűjts pontokat és kuponokat (ne felejtsd őket beváltani!) és persze számolj: sokszor ha például netről rendelsz, az akciókat, leárazásokat meglovagolva sokkal jobban jöhetsz ki, ráadásul kényelmesebb is. Ha nem igényelsz házhoz szállítást, hanem átvevő pontokba kéred a kiszállítást, sokat spórolhatsz a költségeken. Igaz ez akkor is, ha szupermarketek helyett például a piacon vásárolsz kistermelőktől, ráadásul így a hazai termelőket támogatod és egészséges idénygyümölcsöket, zöldségeket fogyaszthat a család.

Ha családot terveztek pároddal, szükséges előre felkészülnötök anyagilag. Vásárolj használtan és add el, amire nincs szükséged!

Természetes, hogy gyermekednek mindenből a legjobbat szeretnéd, de gondold végig, hogy valóban szükségetek van-e vadonatúj babakocsira, mózeskosárra, babülésre, bébiőrre vagy ruhácskákra? Amiből lehet, vásárolj jó állapotú, használt holmit, a kisbabád úgy is nagyon hamar kinövi. Mozgósítsd a barátokat, a rokonságot, hiszen számtalan holmit ingyen, ajándékba is megkaphatsz, nem kell feltétlen a boltba rohannod. Nagyon komoly összegeket tudsz így olyan dolgokra költeni mint a bébiételek vagy a drága pelenkák. És ha már pelenka… számos olyan termék elérhető a piacon, amely környezetkímélő és csökkenti a kiadásadat, legyen szó ún. “mosipelusról” vagy más hasznos babaholmiról. Ne feledd, hogy te is eladhatod azt, amire már nincs szükséged: ezeket eladhatod kéz alatt, beadhatod bizományiba, second hand shopba, turkálóba vagy árulhatod valamilyen aukciós oldalon is. Figyelj rá azonban, hogy az ebből származó bevételeid ne haladják meg évente a 600.000 forintot, ugyanis e fölött már adóköteles vagy.

 

Mértékkel vásárolj gyerekjátékot!

Tudjuk, hogy nagyon csábító a kis lurkóknak a legújabb, legszebb játékokat megvásárolni, de ne felejtsd a szülők nagy igazságát, hogy a babák számára akár egy csörgő, zörgő kulcscsomó is izgalmasabb, mint egy zenélő kiselefánt. Vásárolj tehát mértékkel, nem elfeledkezve róla, hogy a rokonok, barátok biztosan rengeteg játékkal jönnek majd látogatni, hiszen kézenfekvőnek tartják egy kisbaba érkezésekor. Bátran keresd elő a saját régi játékaidat, ha még őrizgeted valahol, hiszen egy alapos mosás után ugyanolyan kedves lehet gyermeked számára, mint amilyen neked volt régen.


Ha megfogadod a fentieket, rengeteg forintot fordíthatsz igazán hasznos dolgokra, legyen szó az első közös nyaralásról vagy egy új családi autó megvételéről, esetleg babakötvényről; hiszen kisgyermek kis gond, nagy gyerek nagy gond, idézve a népszerű szállóigét. Amennyiben mégis anyagi segítségre van szükséged, még mindig választhatsz kedvező feltételű személyi kölcsönt, amely segíthet áthidalni egy-egy váratlan élethelyzetet. Egy a fontos: ne ess kétségbe, mert mindenre van megoldás!

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok