phonemailmap

Így változtak a lakáshitelek idén

A lakáscélú hitelezés jelentősen átalakult az elmúlt egy évben. Milyen trendek vannak és mire érdemes figyelni?

Hatalmas változáson ment át a világ idén és ez igaz a lakáshitelekre is. Olyan gazdasági és pénzügyi folyamatok zajlanak körülöttünk, amire igen kevesen voltak felkészülve, mert ilyen együtt állásban még nem fordultak elő. Röviden felvázoljuk, hogy mi zajlik a hitelezés világában, és merre érdemes most mozdulni, ha lakáshitelre van szükséged.

Óriásit emelkedtek a kamatokEgy új otthon teremtésének költsége drasztikusan megemelkedett az elmúlt egy év alatt.

Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy a hitelkamatok jelentős emelkedésen vannak túl. Ugyan nem tűnik olyan nagy változásnak, ha azt mondjuk, hogy egy hitel 2,8%-ot emelkedett, ha azonban a havi törlesztőrészletre értelmezzük, már érezhető a változás.

A Bankmonitor adatai szerint egy évvel ezelőtt 20 millió forint jelzáloghitelt egy 40 milliós lakásra 20 éves futamidő és 400 ezer forint jövedelem mellett 128 ezer forint havi törlesztőrészletre kaptunk. Ugyanez a hitel jelenleg havi 161 ezer forintba kerülne, ami a teljes futamidő alatt plusz 8 millió forint visszafizetést jelent.  

Feje tetejére állt az alapkamat

Míg alig másfél éve, 2021 júniusában rekord alacsony 0,6%-os jegybanki alapkamat volt érvényben, úgy idén szeptember 28-tól már 13%. Ez azonban nem csak azt jelenti, hogy alig 15 hónap alatt két évtizedes rekordra kúszott a jegybanki alapkamat, hanem ezzel együtt egy igen érdekes jelenség is előállt.

A lakáshitel piac ugyanis lassabban reagál az alapkamat emelkedésére és a most elérhető végig fix kamatozású lakáshitelek között számos olyan van, ami ennél jóval kedvezőbben kamatozik. Ez akár abszurd spekuláns helyzeteket is teremthet, de ezek nélkül is figyelemreméltó jelenség, ha az irányadó alapkamat jóval magasabb az átlagos lakáshitel kamatoknál.

A hitelfelvevők egyre inkább a végig fix kamatozású hitelek felé fordultak az elmúlt egy évben.

Átrendeződött a lakáspiac

Nem csoda, hogy ebben a végletekben tobzódó hitelkörnyezetben a lakáshitelezés is alapvetően átrendeződött. A lakosság egy ideje már a hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek irányába fordult, de korábban a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek voltak a vezető hiteltermékek. Az MNB szeptemberi jelentése szerint azonban a végig fix lakáshitel átvette a vezető szerepet a hitelpiacon.

Míg 2021 közepén a rekord alacsony jegybanki alapkamat idején kevesebb, mint 20% volt a végig fix hitelek aránya, addig ez 2022 harmadik negyedévére közel 60%-ra növekedett és ezzel a végig fix kamatozású hitelek átvették a 10 éves kamatperiódusú hitelek korábbi vezető szerepét.

 

Ne félj a végig fix lakáshitelektől!

Úgy tűnik, a piac kezdi felismerni a végig fix hitelek értékét a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben, ám sokan még mindig tartanak tőle, hogy beragadnak egy magas kamatozású hitelben. Számukra fontos azt tisztázni, hogy a hitelkiváltó hitelek segítségével ki lehet, sőt, tanácsos is időnként kiváltani a meglévő hiteleinket.

A szakemberek azt mondják, hogy érdemes figyelemmel követni a hitelpiacot és két évente felülvizsgálni annak lehetőségét, hogy a költségek figyelembevételével elérhető-e olyan hiteltermék, ami kedvezőbb a meglévőnél. Ehhez tanácsos szakemberek segítségét is kérni, de szerencsére már több ingyenes online hitelkalkulátor is elérhető, ami segít folyamatosan képben maradni a változásokkal.