Tájékoztatjuk, hogy az ONEY Magyarország Zrt. 2023.09.01-jétől üzleti tevékenységét megszünteti.

Az alábbi elérhetőségeken tud velünk kapcsolatba lépni:

Telefonos elérhetőség: 06-1-776-7045

Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonos ügyfélszolgálatunk az alábbi nyitvatartási időben érhető el:

Hétfő: 10:00 – 12:00
Kedd: 10:00 – 12:00
Szerda: 10:00 – 12:00
Csütörtök: 10:00 – 12:00
Péntek 10:00 – 12:00
Szombat-Vasárnap: Zárva

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy élő hitelkártya, személyi kölcsön vagy áruhitel szerződéssel kapcsolatban a Magyar Cetelem Zrt. ügyfélszolgálata tud segítséget nyújtani a 06-1-458-6070-es telefonszámon, vagy a https://cetelem.hu/cetelem/kapcsolat oldalon keresztül.

Követeléskezeléssel kapcsolatos kérdése esetén kérjük, hogy forduljon az illetékes követeléskezelő partnerünkhöz az alábbi elérhetőségeken:

MKK Zrt.: +36 1 346 3760

Intrum Zrt.: +36 1 459 9496,

EOS Zrt.: +36 1 885 0100,

phonemailmap

Infláció, stagfláció, mi várhat ránk?

Egyre többször merül fel, hogy stagflációba fordulhat hazánk és a világ gazdaságának nagy része is. Mit jelent ez és mi lehet egy másik forgatókönyv?

A bőrünkön érezzük az egyre gyorsuló inflációt. A KSH legfrissebb jelentése szerint az áprilisi inflációs mutató elérte a 9,5%-ot, ami magasabb a pesszimista várakozásoknál is. A legjobban az élelmiszerárak drágultak, és ez mindenkit érint. Nem csoda hát, hogy rengeteg elemző foglalkozik az infláció és a gazdasági mutatók értékelésével és a múltból merített tapasztalatok alapján próbálják megjósolni, mi várható a közeljövőben. Jelentősen eltérő vélekedések vannak azonban, hogy a gazdaságtörténelem mely időszakához hasonlítható a mostani. Két eltérő véleményt foglalunk össze röviden és közérthetően.

Az infláció húsz éve nem látott szinten van és legjobban az élelmiszer árakat érinti.Stagfláció és ’70-es évek jönnek újra

A 2010-es évek gazdasági szárnyalása és alacsony jegybanki kamatai olyan bőséget és lehetőségeket teremtettek, ami után a hirtelen elkomoruló gazdasági kilátások és a várhatóan még borúsabb jövő rendkívül fájdalmasan érinti nem csak a befektetőket, hanem az átlagembereket is.

Mumusként lebeg felettünk egy olyan gazdasági jelenség, amit annak idején, mikor először tapasztalták a közgazdászok, el sem hitték, hogy létezhet. A Philips görbének nevezett tétel alapján ugyanis vagy az infláció magas, vagy a munkanélküliség, de a kettő együtt soha. Aztán a hetvenes években mégis beköszöntött a magas munkanélküliség és a magas infláció együttállása, ami a stagnálás és infláció összevonásából a stagfláció nevet kapta.

Ha ez most is így van, akkor rendkívül nehéz időszakot jelez számunkra. A gazdaságban ugyanis normál esetben a rosszul teljesítő mutató mellett van olyan, ami azt kompenzálja. A stagfláció időszakában azonban a magas infláció és a munkanélküliség miatt beálló gazdasági stagnálásban minden teljes holtpontra jut, amiről hosszú ideig nem lehet elmozdulni.

 

Infláció és ’40-es évek következnek

A Portfólió nevű gazdasági hírportál elemzése azonban másfelé keresgéli a párhuzamot. Ők a negyvenes évekkel állítják párhuzamba a jelenlegi helyzetet és ezt három fontos pontra építik.

  • Akkor a háború utáni ellátási gondok, most a COVID-ból kilábaló ipar okozzák a kereslet és kínálat közti eltolódást.A stagfláció holtpontra viszi a gazdaságot és ez egyaránt érinti a befektetőket és az átlagembert.
  • Mindkét időszakot a lakosság jelentős kényszerű megtakarítási rátája jellemezte (a háború alatt 17%, a COVID miatt ennél ugyan alacsonyabb, de így is magas 9%).
  • Emellett pedig a laza monetáris politika szigorításának köszönhetően drasztikus ingadozás, a felfutás után jelentős szűkítés jellemezte a pénzkínálatot. Ez röviden a jegybankok alapkamat emelését jelenti, ami visszafogta a hitelezést.

A negyvenes években rendkívüli módon szigorodott a monetáris politika, hogy visszaszorítsa az inflációt és ezt láthatjuk most is, amikor szinte naponta hallani kamatemelésekről itthon és az USA-ban is.

Kinek van igaza?

Mindkét modell nehéz éveket jósol, de a stagfláció elkerülése esetén jóval rövidebb és kevésbé fájdalmas lehet a kilábalás. Ugyanakkor maga a stagfláció jelensége a legjobb bizonyíték arra, hogy nem lehet korábbi tételek alapján teljes bizonyossággal megjósolni a jövő kimenetelét. Éppen ezért most a korábbinál is fontosabb a pénzügyi tudatosság és a megfontolt családi költségvetés, amihez korábbi blogposztjainkban számos ötletet találsz.