A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Idén már online vásárolunk?
  Írta: Okos Anna, 2021. január 08., 13:31
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Idén már online vásárolunk?

  Mindegy, hogy vásárló vagy, esetleg kiskereskedő, óriási változásokat hozhat az életedben az online kereskedelem vírus miatti felfutása – legalábbis ezt vártuk. Megnéztük, hogy mégis mennyire óriási felfutást mutat a statisztika.

  Tovább...

IoT, avagy a jövő megérkezett

Írta: Okos Anna 2020. június 26., 09:22
Értékelés:
(0 szavazat)

Egyre többször kerül elő a hétköznapokban is az IoT (Internet of Things), vagy magyarul a dolgok internete kifejezés. Ez a furcsa, látszólag értelmetlen kifejezés a jövő hétköznapjait hordozza magában, érdemes hát egy kicsit közelebbről is megismerkedni vele.

Mit jelent az IoT?

Legegyszerűbben úgy lehetne megfogalmazni, hogy az IoT kifejezés internet hálózatba kötött intelligens eszközöket takar, aminek lelke a szoftver és az érzékelő, vérkeringése pedig az internet kapcsolat. Az IoT alkalmazása nagyon sokféle lehet, de célja, hogy a gépeket távolról is lehessen irányítani, illetve, hogy a szenzorok által gyűjtött input (információ, adat, mérés, érzékelés) alapján a készülékek automatikusan működjenek. Okos eszközök lehetnek például háztartási gépek vagy berendezések, egészségügyi eszközök vagy akár testünkön hordott technológia (pl. okosóra vagy telefon). Ez kicsit futurisztikusan hangzik, de nézzünk néhány egyszerű, már létező hétköznapi példát!

Háztartás

Már kifejezetten megfizethető áron elérhetőek olyan mosógépek, vagy légkondik, amik képesek a wifire kapcsolódva távolról venni jeleket. Ez praktikusan annyit jelent, hogy úton hazafelé utasíthatod a gépet, hogy hűtse le a szobádat, mire hazaérsz, így nem kell előre időzíteni. A mosógép szintén így működik és pont befejezi a mosást, mire hazaérsz. Nem gyűrődnek a ruhák órákig a gépben, mert nem sikerült jól az időzítés.

A modern légkondik egy részét már wifis kapcsolat segítségével távolról is irányíthatjuk.

Közlekedés

A hálózatba kötött autók már az utakon szaladgálnak és szervízelésük gyerekjáték, mert egy meghibásodás esetén a fedélzeti számítógép elküldi az adatokat a szervíznek. A technikus már ennek megfelelően küldi a mentést. Egy baleset esetén automatikus segélyhívás történik. Már az önvezető, egymással és a környezetükkel is folyamatos kommunikációban lévő autók sem álom, mert több cég kísérletezik a prototípusokkal.

Városszervezés

Az okos város, vagy smart city koncepcióra pontos definíció nem létezik, mert annyi minden tartozhat bele a világítástól a szennyvízelvezetésen keresztül a szemétgyűjtésig. A célja, hogy a város működését és erőforrásait maximális mértékben optimalizálja és környezetbaráttá tegye. Például a közutak világítása lekapcsol, ha nincs forgalom az úton, és csak az érkező gyalogos vagy autós forgalomra kapcsol be. Becslések szerint csak ezzel az egy beállítással akár 30% energia is megspórolható a városi világításban.

Logisztika

Az ipari felhasználás egyik területe a logisztika, ahol óriási mértékben automatizálható például a készletezés egy raktár területén. Nincs szükség a tételek manuális lehúzására a raktárkészletből, mert a tételek (dobozok, kartonok vagy egyes termékek) felületén elhelyezett kód vagy chip adatait a raktár területén elhelyezett érzékelők automatikusan beolvassák. A targonca csak felnyalábol egy kartont, elhalad a szenzor előtt és a rendszer automatikusan levonja a kartonban található termékek számát a készletből. Ez egy leegyszerűsített példa, hiszen a rendszer hihetetlen finomságokra képes, mert óriási mennyiségű adatot kezel.

Ezzel el is érkeztünk az Iot következő generációjához.

 

Az IoT jövője

Eddig olyan példákról volt szó, amikben a hálózatba kapcsolt eszköz szenzor segítségével nyert információ vagy külső utasítás alapján hozott egy válaszdöntést (bekapcsolt a légkondi, levonódott a raktárkészlet, lekapcsolt a világítás). Az IoT következő generációs készülékei azonban már nem csupán szenzorok, hanem a mesterséges intelligencia (MI) segítségével működnek és kvázi önálló döntésre képesek. 

Az MI alapja a Big Data, vagyis a nagy mennyiségű adat feldolgozása, és a gépi tanulás, ami alapvetően azt teszi lehetővé, hogy az óriási mennyiségű bevitt információ alapján a gépek megtanulnak önállóan döntést hozni egy helyzetben. Ezek már olyan komplex feladatokat is lehetővé tesznek, amire jelenleg csak emberi erőforrás képes. Már ezen a téren is vannak hatalmas vívmányok, de az igazi áttörés még várat magára. A technológia viszont már adott… A mesterséges intelligencia a nem is olyan távoli jövőben már képes lesz robotokat vezérelni.

Egy kutatás szerint 2018-ban már kb. 7-10 milliárd IoT eszköz volt a földön és a technológia még épp csak elkezdett komolyabban fejlődni. Egyelőre még nem látjuk pontosan, hogy hová is visz minket, az viszont már tisztán és egyértelműen látszik, hogy a fejlődés iránya mindenképpen a dolgok internete lesz.

 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok