A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

Iskolakezdés hatékonyan

Írta: Okos Anna 2019. augusztus 15., 12:31
Értékelés:
(0 szavazat)

Augusztus elejétől kezdődően minden szülőnek fejtörést okoz, hogy beszerezze mindazt, ami az iskolakezdéshez szükséges. Lássuk, mi az, ami fontos, és mi az, amitől eltekinthetünk vásárláskor és az előkészületekkor?

A legnagyobb kihívás év elején, hogy megtaláljuk, mi az, ami szükséges, és mi az, amit egész nyugodtan lehagyhatunk a bevásárlólistáról. Minél régebb óta ‘működünk’ szülőként, és minél több gyermekkel rendelkezünk, ez annál könnyebb - hiszen annál takarékosabban gondolkodunk. 

Először is nézzük át, mi mindenünk van már megA ceruzákat év közben is pótolni kell

Új osztályba kerül fiunk vagy lányunk? Attól még jó lehet sokminden, amit évek óta használ, vagy amit megörököl nagytestvértől, unokatestvértől, barátok gyerekeitől. Pár csillámos matricával egy régebbi tolltartót is vonzóvá varázsolhatunk, nem kell a vadonatújat leemelni a polcról. Sőt, ez például a füzetekre is vonatkozhat: ha csak pár oldal van teleírva, rajzolva egyben, akkor azokat kitépve új példányt tudunk varázsolni. Esetleg még egy szép csomagolásra lehet itt szükség. Ha már füzet: tanítsuk meg a kisebbeknek és nagyobbaknak, hogy minél jobban használjanak ki egy oldalt, hiszen ha egy rajzot elhelyeznek az oldal közepére és máris továbblapoznak, rengeteg papír és ezzel fa megy veszendőbe. Így könnyedén megfelezhetjük a rajz- vagy firkafüzet igényt. A több helyről összegyűjtött üres lapokat pedig egy mappába is összefűzhetjük.

Nézzünk körül az olcsóbb lehetőségek között

Nemcsak az üzletek léteznek, mint opció, a Facebookon szülői csoportokban vagy akár a környéken garázsvásárokon is találhatunk jó állapotban levő tanszereket. Az antikváriumból, könyvtárból vagy a könyvcserélgetős csoportok segítségével módunk van beszerezni a kötelező olvasmányokat. Ne legyenek illúzióink - a gyerek nagy eséllyel életében egyszer fogja elolvasni a Szegény Gazdagokat vagy a Candide-t, nem érdemes a polcra tennünk. 

Sok tanszerre és rajzeszközre van szükségNe vigyük a gyerkőcöt vásárolni 

Vannak kihívások, amelyekkel nekünk szülőknek, és vannak, amikkel a gyerekeknek kell megküzdeniük vásárlás során. Az anyukákat, apukákat a gyerek egészségét, jóllétét célzó marketingszövegekkel nyerik meg a reklámozók. Ám lehet, hogy mégsem kell megvennünk egy hatvanezres gerincvédő iskolatáskát ahhoz, hogy a csemete túlélje a tanévet. Például ha csak hétvégente hozza haza a könyveit, füzeteit - ahogy ez a kicsiknél általános -, akkor a megvásárolt iskolatáska tulajdonképpen csak azt jelképezi, hogy ő már nagyfiú, nagylány. Aki már gyakorlottabb szülő, szemrebbenés nélkül megvesz egy tartósabb, minőségibb sport hátitáskát az erősen felárazott iskolatáskák helyett. A gyerekeket az ellenállhatatlan, rajzfilmfigurás, csillogó-villogó iskolaszerekkel, rajzeszközökkel varázsolják el a papírboltok. De biztos, hogy szükség van dínó alakú golyóstollra, vagy stoplis cipő formájú radírra, számzáras tolltartóra a tanuláshoz? Ha a ‘célszemélyt’ kérdezzük, akkor igen - épp ezért a legjobb, ha a sok kísértést rejtő üzletekbe nem visszük magunkat a kicsiket. 

 

Nem kell ugyanolyannak lenni

Az egyik legnehezebb témakör tízéves kor táján - de akár már hat éves kortól -, hogy a gyerkőc elkezd elszakadni attól, hogy elsősorban a szüleinek feleljen meg, és megpróbál menő lenni az osztálytársai előtt. Érdemes minél előbb tisztázni, hogy az igazi barátok nem attól kedvelnek minket, mert nekünk vannak a legdrágább kütyüink; mert ha elveszítjük az okosóránkat, apu rögtön vesz egy újat, vagy márkás a tornacipőnk. Ami pedig azzal jár, hogy nem vesszük meg az osztáytársak közt aktuálisan legdivatosabb holmikat szó nélkül. Ez cseppet sem könnyű, olykor némi harccal jár, de a bankszámlánknak biztos jót tesz, ha nem szerzünk be mindent, ami menővé teszi gyermekünket. Hosszú távon pedig neki is jó.

 

Sőt, lehetünk teljesen egyediek is

Főleg a lányok, de nem ritkán a fiúk is szívesen készítenek saját tárgyakat, némi szülői segítséggel. Van jópár tárgy, amit nem is kell megvennünk, tervezhetünk magunknak például tornazsákot, sőt iskolatáskát! Még egy tipp: vásároljunk be tanszerekből vagy éppen alapanyagokból ott, ahol hosszú távon spórolhatunk, méghozzá hűségkártyával vagy pontgyűjtő kártyával. Próbáljuk ki például az Auchan kártyát! Gyűjtsünk ennek segítségével értékes bizalompontokat, és így kevesebb pénzt költünk a következő vásárlások alkalmával.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok