phonemailmap

Ismered a munkanélküliségi biztosítást?

Az elkövetkező, várhatóan rázós időszakra érdemes előre rákészülni. Ebben segíthet a munkanélküliségi biztosítás is.

Egymás után érkeznek a borúlátó előrejelzések a gazdasági kilátásainkkal kapcsolatban mind Európában, mind pedig idehaza. A gazdasági elemzők egyik érzékletes kifejezése a puha landolás a gödör alján, ám ez egyre kevésbé tűnik valószínűnek, így érdemes becsatolni azokat a bizonyos öveket, hogy tompítsuk a hatást. Az egyik ilyen mentőöv lehet a köznapi nevén csak munkanélküliségi biztosításként emlegetett biztosítás. Mi ez, hogyan érdemes vele kalkulálni és milyen buktatókra figyeljünk?

Mi az a munkanélküliségi biztosítás?A család anyagi biztonságának megteremtéséhez hozzájárulhat a jövedelempótló biztosítás.

Röviden összefoglalva a hivatalos nevén jövedelempótló biztosítást arra találták ki, hogy bizonyos esetekben kipótolja a kieső munkabéredet. A „jövedelempótló” kifejezés azért sokkal találóbb, mert ez a fajta biztosítás nem csak munkanélküliség következtében történő jövedelemkieséskor fizet, hanem haláleset, keresőképtelenség vagy a 70%-ot meghaladó maradandó egészségkárosodás fellépése esetén is, így a család számára kritikus helyzetekben lehet életmentő támogatás.

A jövedelempótló biztosítás kifizetését bármire felhasználhatod, szemben a hitelfedezeti biztosítással, amit a biztosító közvetlenül a banknak fizet majd ki. Ha hiteled is van, érdemes mérlegelni a két biztosítás együttes megkötését.

Hogyan kalkuláld a biztosítási összeget?

Különféle csomagok léteznek, amik általában 50-200 ezer forint közötti összeget fizetnek szükség esetén csomagtól függően, de maximum a nettó munkabéred 70%-át. A havi biztosítási díj minimum csomag esetén általában 2 ezer forint körül kezdődik, míg a prémium csomagnál havi 4-5 ezer forint költséget jelent.

Viszonylag kicsi tehát a különbség havonta, de érdemes azt a csomagot választani, ami a maximális kifizetést nyújtja. Ha tehát a 285 ezer forintot eléri a nettó fizetésed, akkor érdemes a legdrágább csomagot választani, de ha csak 145 ezer a nettó fizetésed, akkor válaszd azt a csomagot, ami 100 ezer forintos maximális kifizetést ad, hiszen ezzel eléred a nettó fizetésed 70%-át. Hiába fizetsz drágább csomagot, nem kapsz több pénzt.

Érdemes átszámolni, hogy melyik biztosítási csomagot válasszuk, mert a kifizetés maximálva van.Mire figyelj?

Az előre tervezés ebben az esetben is kulcsfontosságú, a jövedelempótló biztosítás ugyanis a biztosítási szerződés megkötése után 180 napig nem fizet, tehát már késő megkötni, ha átvetted 30 napos felmondási idővel a felmondólevelet.

Azt is fontos szem előtt tartani, hogy a biztosítás csak tartós munkanélküliség esetén fizet. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy 2 hónapig nem kaphatsz ilyen juttatást, mert a törtvény 60 napban definiálja a tartós munkanélküliséget. Éppen ezért még akkor is legalább két hónapos tartalékkal kell, hogy rendelkezz, ha megkötöd a jövedelempótló biztosítást.

A biztosítás maximum 6 hónapig fizet, illetve, ha többször is elveszíted a munkádat, összesen 12 hónapig veheted igénybe.

 

 

Vannak emellett egyéb megkötések is (például életkor tekintetében, illetve a munkaviszony jellegét tekintve). Ezekről pontosan tájékozódj, mielőtt megkötöd a biztosítást, amit egyébként már több helyen teljesen online módon is igényelhetsz. Apró költség, de nagy segítség lehet a bajban.