A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

Jogi tanácsra van szükséged? Így spórolj rajta!

Írta: Okos Anna 2022. január 14., 12:24
Értékelés:
(0 szavazat)

Jogi ügyei szinte mindenkinek vannak a lakásvásárlástól az örökösödési kérdésekig, ám a jogi képviselet igen költséges lehet. Vannak azonban jogi irodák, amik a vállalati társadalmi felelősségvállalás keretében ingyenesen, azaz pro bono adnak tanácsot.

A világ eddig sem volt teljesen békés körülöttünk, de a vírus érkezésével sok dolog állt a feje tetejére. Megszűnő munkahelyek, váratlan halálesetek miatti örökösödési problémák, vagy éppen a vállalt részletfizetések csúszása miatt veszélybe került lakás, esetleg autó sajnos olyan problémák, amikkel sokan szembesülnek mostanában.

Nem mindenki tud utánajárni a jogainak és lehetőségeinek. Kerülhetünk számunkra hátrányos helyzetbe akkor is, ha valójában lenne olyan jogi passzus, ami védelmet nyújt. Ügyvéd segítségét kérni azonban lehet olyan anyagi teher, amit nem tudunk vállalni. Jó tudni azonban, hogy vannak pro bono jogi képviseleti lehetőségek is, amik pont az ilyen helyzetekben nyújtanak mentőkötelet. Akár egy szerződés megkötéséhez is kérhetünk pro bono jogi támogatást egy jogi irodától.

Mi az a pro bono?

A pro bono publico latin kifejezés jelentése az önként, fizetség nélkül vállalt munka, amit a közjóért végez valaki. Nem a klasszikus önkéntességről van szó, mert itt kifejezetten a speciális szaktudását ajánlja fel egy szakember olyanok számára, akik másképp nem tudnák megfizetni a segítségét és a szolgáltatásait.

A pro bono munka leggyakrabban a jogi szolgáltatások területén fordul elő, de vannak már építészek, orvosok, sőt, stratégiai tanácsadó cégek is, akik hasonlóképpen, a közösség érdekében ajánlanak fel bizonyos munkákat térítés nélkül.

A pro bono szolgáltatás mindenben egyenértékű a fizetett szolgáltatással, ingyenes volta nem vonhat le az értékéből vagy a színvonalából. Nem szabad ugyanakkor a pro bono szolgáltatást összekeverni a jogi központok, vagy non-profit szervezetek által biztosított szolgáltatásokkal, mert ebben az esetben a szervezet fizet a jogásznak az elvégzett munkáért.A pro bono szolgáltatás feltételeit mindig a szolgáltató szervezet határozza meg.

Ki vehet igénybe pro bono jogi szolgáltatást?

Azt, hogy ki és milyen célra használhatja a pro bono szolgáltatást, alapvetően az a cég, központ vagy szervezet határozza meg, amelyik felajánlja a szolgáltatást. Lehetnek olyan ügyvédi irodák, ahol egy adásvételi szerződéshez kapsz segítséget ingyenesen, míg máshol például családon belüli erőszak miatt indult peres eljárásokhoz kapsz támogatást, de van, ahol ennél bővebben húzzák meg az ügyek körét, erről nincs egységes megállapodás. Ugyanakkor csak ingyenes szolgáltatás minősülhet pro bononak.

Hogyan juss hozzá a pro bono jogi tanácsadáshoz?

Egy egyszerű internetes keresés már sok találatot ad a pro bono jelleggel igénybe vehető jogi képviseletre, de ha kifejezetten helyben keresnél segítséget, jó eséllyel találsz ilyen lehetőséget a helyi ügyvédi kamarák szervezésében is.

Még az olyan különleges jogterületeken is, mint például a szellemitulajdon-védelem, lehet pro bono segítséget kérni. Ez utóbbi például akár nemzetközi terepen is elérhető az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának szervezésében.

Ez csak egy kiragadott példa az ingyenesen elérhető jogi segítség közül, amit egy kis keresgéléssel könnyen megtalálunk – ha tudjuk, hogy létezik. Érdemes tájékozódni, mert lehet, hogy a segítség közelebb van, mint gondolnánk.