Nyomtatás

Jól teszel, ha kölcsönadsz?

Írta: Okos Anna 2019. szeptember 13., 12:24
Értékelés:
(0 szavazat)

Az első mondatban már meg is válaszoltuk a kérdést: nem a legoptimálisabb megoldás, ha a környezetünkben levőknek mi adunk kölcsön, főleg akkor nem, ha ez időről időre előfordul. Legkevésbé pedig annak nem érdemes hitelt nyújtani ‘zsebből’, aki már korábban sem tudta megadni a kapott összeget. Hogy miért?

Rövid távon segít, hosszú távon gátolja a fejlődést

A probléma meglehetősen sokakat érint. Az érintettek gyakran nem is beszélnek róla, mivel kedves, közeli ismerőseiket segítik ki, akiknek nem tudnak nemet mondani. A leggyakrabban akkor adnak az emberek pénzt még akkor is, ha nem látják biztosítottnak, hogy a kölcsönadott összeget visszakapják, ha közeli rokonról van szó: testvérről, gyerekről. Meglehetősen sokan támogatják önzetlenül időről időre anyagilag ‘megszoruló’ felnőtt gyerekeiket, azzal a meggyőződéssel, hogy jót tesznek nekik. 

kölcsön euróban

Ám ha valakit, aki nem tud a pénzzel bánni, minden alkalommal, ha bajba kerül azonnal kisegítesz, gondolván, hogy úgyis megteheted, ezzel nem segíted a fejlődésben. Így nem fog a pénzére odafigyelni, és ugye elgondolkozhatsz a kérdésen: ha valaki nem tud félretenni, annak érdemes kölcsönt adnod? Persze félreteheted ezeket az elveket, ha valaki egyszeri alkalommal tényleg nehéz helyzetbe kerül. Mondani sem kell, ha például baba születik a családban és anyagilag felkészületlen egy érintett családtagod, a szigorúságot el lehet felejteni egy kicsit. 

Hogyan tedd, ha adsz hitelt?

Vannak esetek, amikor nem a racionálisabb döntés segíteni. Ha valaki rendszeresen megkeres, és úgy döntesz, kinyitod a pénztárcád, akkor az alábbiakat érdemes tenned:

  • Úgy adj kölcsön, hogy határidőt szabsz, minden esetben. A határidőt a saját életedhez szabd, ne ahhoz, ami ‘kliensednek’ a legkényelmesebb - például majd ha munkához jut, és dolgozott már másfél évet és megvette a motort, amit annyira szeretne... 
  • Ne adj többször, ha egyszer nem kapod vissza a pénzed - és ezt jelezd előre. 
  • Nem érkezett meg az illető az összeggel időben? Ne hagyd elúszni a pénzed! Ne engedd, hogy - akár ha a legkedvesebb rokonodról is van szó - , a dolog elfelejtődjön! Keresd meg, és kérd számon. Valószínűleg legközelebb nem Téged fog próbálni megpumpolni - már megérte.
  • Mindent tisztán kommunikálj, és légy egyértelmű. Hiszen a Te pénzedet fogja az illető használni, Te szabod meg a szabályokat. 
  • Pénzét nehezen kezelő ismerősödnek nagy segítség lehet, ha leülsz vele, és megpróbáljátok kitalálni közösen, hogy milyen ütemezéssel, mikorra, milyen forrásból tudja megadni a kölcsönt.

Te vagy a legfontosabba pénz vitákat okozhat

Nagyon sokan nem kezelik felelős, felnőtt módon a pénzt - igaz, a pénzügyi tudatosságot tanulni kell. Ha Te nem ilyen vagy - például mert olvasod pénzügyi tippjeinket - az remek hír, de nem vagy köteles másokat kisegíteni. Aki üres zsebbel, felelőtlenül hatalmas összegeket kér másoktól, mert például csodás egzotikus nyaralásra szeretne menni, és nem törődik azzal, mi lesz a törlesztéssel, annak nem Neked kell a problémáját megoldanod. 

A legkomolyabb érv a baráti, rokoni kölcsönadás ellen, hogy rengeteg feszültséget szül, és stresszt okoz Neked. Hiszen a zűrbe keveredő ismerős vagy visszaadja az összeget, vagy nem. Ha régi barátod, és tartozni fog, abból a viszony megromlása lesz, kerülni fogja a társaságod, és nem mellékesen: Neked nem lesz pénzed. A pénzügyi szakértők egy jelentős része épp ezért amellett kardoskodik, aki kölcsönkéreget, azt irányítsuk egy bankhoz, hitelnyújtó céghez. A hivatalos, leszabályozott hitel - miközben szabadon költhető kölcsönt nyújt - fegyelemre szoktat. Emellett a jelenlegi hitelekhez hosszú idő óta igen kedvező THM mellett lehet hozzájutni, ezért egyáltalán nem kivitelezhetetlen a visszafizetésük. 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok