A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Egy napon busásan megtérül majd a hulladékgazdálkodás
  Írta: Okos Anna, 2020. október 22., 15:32
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Egy napon busásan megtérül majd a hulladékgazdálkodás

  A hulladék kezelése egyes társadalmaknak problémát jelent, míg máshol egy nem elhanyagolható bevételi forrást teremt. Így van ez Indiában is, ahol a hulladékgyűjtés és -válogatás emberek millióinak egyetlen megélhetését jelenti. Egy start-up azt tűzte ki céljául, hogy tisztességesebbé és hatékonyabbá tegye ezt a munkát.

  Tovább...

Kertrendezés okosan és költséghatékonyan

Írta: Okos Anna 2018. április 05., 14:14
Értékelés:
(1 értékelés)


Itt a tavasz, lassan elkezdheted szervezni a kerti partikat, összejöveteleket. Előtte azonban nem árt rendbe tenni a téli álmából ébredező kertet. Tarts velünk, ha szeretnél néhány hasznos és praktikus tippet a gazdaságos kerttervezéshez és kertépítéshez!

1. Mérd fel a talajminőséget!

Kertrendezes okosan es koltsoghatokonyan aso 420x280

Mielőtt - szó szerint vagy akár képletesen - nagy fába vágod a fejszédet, vizsgáld meg a talaj minőségét (homokos, agyagos, stb.), és ehhez válaszd ki a növényeket! Ha szükséges, végezz talajjavítást! Ne feledd, hogy humuszban szegény talaj esetében a talajjavítás komposzt, tőzeg vagy istállótrágya bedolgozásával lehetséges, agyagos talaj esetében pedig kb. 5 cm vastag homokréteg segíthet. A homokos talaj feljavítására agyagos föld, komposzt vagy zöldtrágya használható. Nem érdemes kihagynod ezt a műveletet, mert költségkímélő, pénztárcabarát megoldásnak számít.

2. Olvass, informálódj profiktól!

Böngéssz az interneten különböző szakblogokon, olvass kertészet témájú könyveket, de talán még jobb, ha a témában jártas ismerőseidet kérdezed meg, akik szívesen megosztják veled a tapasztalataikat arról, hogyan (nem) érdemes hozzáfogni a feladathoz. Aki gyakorlott kertészkedő, már biztosan tudja, hol lehet olcsó és jó minőségű palántát kapni, sőt, talán ad néhány magot vagy dugványt is, ingyen.

3. Készíts átgondolt kerttervet!

Miután mindent alaposan átgondoltál, alkosd meg a kerttervedet! Írj, rajzolj, számolj, gondolj a hosszú távú karbantartáshoz szükséges időre, eszközökre, akár munkaerőre, ha egyedül nem győznéd. Különösen készülj fel, ha szaletli, pagoda, kerti sütő, esetleg szobor vagy kút a vágyad, mert ezeket különös gonddal kell elhelyezni a kertben, főleg ha a kert maga nem túl nagy. Ahhoz, hogy a tervezettek ne rombolják az összképet, hanem kiegészítsék azt, érdemes szakember segítségét kérned, még akkor is, ha spórolni szeretnél! Egy kerti építmény beépítése komoly összeget is felemészthet, ezért érdemes körültekintően eljárnod, és ha pénzügyi segítségre lenne szükséged, akkor van olyan kedvező feltételű személyi kölcsön lehetőség, amivel könnyedén veheted ezt az akadályt. Ha tehát komolyabb kerti munkát terveztél, mint a kert felásása vagy egyes bokrok kiírtása, ne hagyd ki a szakértői konzultációt, hiszen megkímélheted magad és a pénztárcádat a rossz kivitelezés okozta problémáktól!

Kertrendezes okosan es koltsoghatokonyan ultetes 420x2804. Ütemezd az eszközök, növények beszerzését!

Ha megoldható, akkor vásárold meg a szükséges eszközöket és növényeket, amikor szezonjuk van! Tájékozódj vásárlás előtt, hogy kedvező áron juss jó minőséghez! Például: tudtad, hogy ősz közepétől tavaszig olcsóbban juthatsz hozzá az öntözéstechnikai anyagokhoz? És azt, hogy október-november környékén töredékéért vásárolhatsz szabadgyökeres földlabdás növényeket, mintha szezonon kívül vennél konténeres növényanyagot?

5. Mérd fel az ingyenes lehetőségeidet!

Nézz körbe lakóhelyeden, honnan szerezhetsz ingyenesen mulcsnak, komposztnak valót, és szaporíts növényeket, amelyek szabadon nőnek (pl. erdők közelében a borostyán) - persze csak akkor, ha ez nem tilos a környékeden! Ha teheted, cserélj növényeket ismerőseiddel, mert sokat spórolhatsz ezzel!


6. Komposztálj a kertedben!

A kerti és háztartási szerves hulladékok jelentős része komposztálható és felhasználható talajjavítás, szervestrágyázás céljából. Járj utána a mikénteknek, és vágj bele! A kerted meghálálja majd, ahogyan a költségvetésed is, ezek ugyanis minimális anyagi ráfordítással megvalósíthatók!

Kertrendezes okosan es koltsoghatokonyan terasz 420x2807. Így spórolj okosan a vízzel!

Ha minden forint számít, válassz kevésbé kényes, szárazságtűrő növényeket mint a levendula, zsálya, jukka, hamvas cipruska, keskenylevelű menyecskeszem, fátyolvirág, cickafark, kövirózsa, stb., amelyeket nem kell alaposan megöntöznöd! Így spórolhatsz a beépített öntözőrendszeren és a rendszeres slagolással is.

8. Kezdd apró lépésekben!

Vegyél inkább kisebb növényeket, amelyek lényegesen olcsóbbak a kifejlett példányoknál. Beletelik néhány hónapba vagy évbe, mire megnőnek, de megéri türelmesnek lenned, ha költséghatékonyan szeretnéd kialakítani a kertedet. Ne feledd: a türelem rózsát terem! :-) Élvezd a munkád gyümölcsét, virágait vagy éppen kis hajtásait és a kertedben rejlő megannyi szépséget, anélkül, hogy vagyonokat költenél a filmszerű pázsitra! Sok sikert kívánunk hozzá!

 

 

 THM: 1 000 000 Ft alatt 16,90%, 1 000 000 Ft felett 10,89%

Forrás: www.pixabay.com, www.pexels.com, Palkovitskert.hu, Bernikert blog, Park M-kertépítészet

 

 

 

 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok