phonemailmap

Komoly költség az egyetem

Nem könnyű azoknak, akik szeptembertől kezdik felsőoktatási tanulmányaikat. Mibe kerül a továbbtanulás és hogyan változott az ára?

A felsőoktatási tandíj és a tanszerek költségei akár milliós tételt is elérhetnek évente.A KSH adatai szerit míg 2019-ben 2,9-szer magasabb fizetést kaptak a mesterdiplomával rendelkező dolgozók, mint a 8 általánossal rendelkezők, addig 2021-re ez az arány már 3,2-re emelkedett, de hasonló változás tapasztalható a középfokú végzettségűekkel való összehasonlításban is.

Nem csoda hát, ha a szülők igyekeznek egyetemre küldeni a gyereket, ám a költségeket egyre kevesebben tudják kigazdálkodni. Megnéztük, hogy idén szeptemberben átlagban milyen nagyságrendű kiadást jelent a felsőfokú tanulmányok finanszírozása.

Milyen költségek merülnek fel?

A felsőfokú tanulmányokhoz kapcsolódó kiadásokat három nagy csoportba lehet osztani. Ezek a tandíj és a tanszerek (például könyvek, jegyzetek), a lakhatás és megélhetés, valamint a szórakozásra szánt keretek.

A tandíj kérdése sajnos nem intéződik el, ha a diák felvételt nyer az államilag finanszírozott helyek egyikére, ugyanis a tanulmányi átlag alapján minden félévben felülvizsgálják a jogosultságot. Érdemes azzal kalkulálni, hogy fizetnünk kell. A tandíj mértéke attól függően, hogy milyen szakon és melyik intézményben tanul egy diák, általában 150-500 ezer forint között változik. Ehhez félévenként érdemes további 50-70 ezer forintot számolni tankönyvekre és írószerekre.

A lakhatás és megélhetés tekintetében szintén nehéz helyzetben vannak a diákok az idei év végéig akár 20%-ot is elérő inflációval. Az albérletárak egy év alatt országosan 3,8, míg Budapesten 4% feletti mértékben drágultak. Egy átlagos szoba bérleti díja 100 ezer forint körül alakul, de ha saját lakást szeretnénk bérelni, akkor 140 ezer forint felett fizetünk.

A szórakozásra szánt keret sem kidobott pénz, hiszen nem csak költséges, hétvégi bulikat takarhat, hanem sportolást vagy kreatív tevékenységeket. Ezekre érdemes további havi 30-50 ezer forint körül számolni.

Mindezekhez hozzájön még az esetleges külföldi tanulmányutak, vagy éppen a nyelvvizsga megszerzésének költsége is, amennyiben a diák ezt nem tette meg a középiskolai évek alatt.

Korlátozott állami segítségA költségvetésben érdemes a szórakozásra, sportolásra, kreatív tevékenységekre is keretet tervezni.

A költségek finanszírozását különféle eszközökkel, de korlátozott mértékben támogatja az állam. Az államilag finanszírozott ösztöndíjas helyek száma évről évre csökken, illetve annak tekintetében változik, hogy nemzetgazdasági szempontok alapján milyen szakirány felé motiválná az állam a diákok jelentkezését.

Egy másfajta jellegű támogatás a diákhitel biztosítása, aminek kamata még annak ellenére is kedvező, hogy idén júliusban a korábbi 1,99%-ról 4,99%-ra ugrott. A szabadfelhasználású diákhitel éves 1,2 millió forintos kerete azonban még így is szűkösen elegendő a költségek fizetésére.

Idejében vegyük kezünkbe a költségeket!

A felsőfokú tanulmányok finanszírozása komoly terhet jelent a családoknak, ami évről évre emelkedik. Érdemes a lehető legkorábban megkezdeni ezekre a kiadásokra a felkészülést, mert hosszabb távon arányosan kisebb a teher. Emellett óriási biztonságot ad, hogy egy megfelelő keret összegyűjtésével előre garantálhatjuk, hogy végig finanszírozni tudjuk a tanulás költségeit.

Az állam is nyújt kimondottan gyermekek számára kidolgozott megtakarítást a Babakötvény formájában, de érdemes tájékozódni a piaci alapú megtakarításokról is, mert magasabb kamatokat érhetünk el.