A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • A vállalati önkéntes munka rád is hatással van
  Írta: Okos Anna, 2021. október 15., 10:12
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  A vállalati önkéntes munka rád is hatással van

  A CSR keretében végzett önkénteskedés meglepően sok irányba hat. Nem csak a cég megítélésének tesz jót, de erősíti a munkatársak közti kapcsolatot és a munkavállalók önbecsülését is. Emellett pedig akár életeket is menthet.

  Tovább...
  Címkék: életmód

Külföldi továbbtanulás: álom, ami valóra váltható?

Írta: Okos Anna 2021. szeptember 24., 15:58
Értékelés:
(0 szavazat)

Ha külföldi egyetemre, főiskolára indulna a gyerek, már egy bő évvel korábban érdemes elkezdeni a felkészülést. Megnézzük, milyen kiadásokkal jár egy külföldi egyetemen tanulni, és hogyan lehet ez elérhető ez egy átlag család számára.

Néhány éve a külföldi továbbtanulás még csak a gazdagok számára tűnt elérhetőnek, mára azonban egyre többen választják ezt a lehetőséget. Míg 2017-ben nagyjából 10 ezer diák tanult külföldi felsőoktatási intézményekben,A külföldi továbbtanulás értékes nyelvtudáshoz és tapasztalatokhoz is juttatja a diákokat. addig az Engame Akadémia nem reprezentatív felmérése szerint a 2019/2020-as tanévben már 15 ezerre nőtt a külföldön tanuló magyar diákok száma.

Ez azt mutatja, hogy a magyar családok elkezdték feltérképezni a lehetőségeiket és éltek is vele. Nézzük mik ezek és mennyibe kerülnek.

 

Milyen költségekkel kell számolni?

Számos remek gyűjtés érhető már el, ami az elindulásban segíti a külföldi továbbtanulásban gondolkodók pénzügyi tervezését, ezért csak néhány fontos információt emelünk ki.

Sok EU-s országban, így Németországban, Írországban és a skandináv országokban is, ingyenes a felsőoktatás, vagy minimális regisztrációs díjat kell fizetni. Ami a nehézséget jelenti, az egyrészt a megélhetési költségek előteremtése, másrészt pedig a nyelv.

Viszonylag kevés magyar fiatal beszél olyan szinten svédül vagy norvégül, hogy a felsőoktatásba be tudjon kapcsolódni, ezért elsősorban a német, angol és francia nyelven elérhető képzésekre jelentkeznek magyar diákok.

Ha ez nem az ország anyanyelve, akkor már szűkül a választási lehetőség, mert alapképzésben kevés idegen nyelven zajló képzés van. Azt azonban jó tudni, hogy a szintén ingyenes mesterképzések és PhD képzések száma jóval nagyobb ezen a három nyelven.

A megélhetési költségek országonként változnak, de általában 800-1000 EUR között várhatóak havonta. Írország a legolcsóbb havi 750 EUR költséggel, Belgium pedig a legdrágább 1300 EUR átlag költséggel havonta.

Egy külföldi diploma rendkívül értékes a munkaerőpiacon, ezért megéri a befektetést.Milyen forrásból lehet mindezt finanszírozni?

Ez persze nem kevés, de azoknál a családoknál sem kell lemondani a külföldi tanulásról, ahol a szülők nem, vagy csak kis mértékben tudnak támogatást nyújtani. Íme néhány lehetséges forrás a költségek előteremtésére:

 • Nulladik év halasztással

Sok országban teljesen normális, hogy azonnal halasztással kezd a diák. Ezzel nyerhet egy, de akár két évet is arra, hogy teljes munkaidőben pénzt keressen és spóroljon a kezdő költségekre.

 • Diákmunka

A nappali képzésben részt vevő diákok szinte minden országban jogosultak diákmunkát végezni. Heti két nap munkával a kiadások bő felét, vagy akár annál is többet elő lehet teremteni.

 • Ösztöndíjak

Minden egyetemen lehet ösztöndíjakra pályázni, amik az ország, illetve az ösztöndíj függvényében akár a teljes megélhetési költséget is fedezik.

 • Helyi diákhitel

Sok helyen a külföldi diákok is jogosultak az adott országban diákhitelt felvenni. Ez kedvező feltételekkel teszi lehetővé, hogy a tandíjat és/vagy a megélhetési költséget fedezzük.

Fontos kiemelni, hogy egyszerre csak egy lépést kell megtenni, nem a teljes képzést finanszírozni. Egy német, dán vagy finn diploma rendkívül értékes a munkaerőpiacon, így hamar meghozza a befektetett pénzt. Ha pedig az induláshoz még hiányzik egy kis tőke, az Oney szabadfelhasználású személyi kölcsöne segíthet.