A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?
  Írta: Okos Anna, 2020. szeptember 18., 10:23
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?

  Ha személyi kölcsönre gondolunk, a leggyakrabban autóvásárlás vagy felújítás jut eszünkbe. Az elmúlt években igen népszerű lett kölcsönökből finanszírozni egy-egy költségesebb külföldi nyaralást. Természetesen ez sem az ördögtől való dolog, de a jelenlegi gazdasági környezetben érdemes inkább óvatosan bánni a kölcsönfelvételek céljaival. A továbbtanulás lehet olyan cél, amire a jelen körülmények között is érdemes lehet kölcsönt felvenni, de nem mindegy hogyan.

  Tovább...

Lakásvásárlás? 4 tipp, hogyan találd meg álmaid otthonát!

Írta: Okos Anna 2019. március 28., 09:31
Értékelés:
(0 szavazat)

Ha életed meghatározó fordulópontjához értél és lakásvásárláson töröd a fejed, ezzel a 4 tippel közelebb kerülhetsz az ideális otthon megtalálásához. Kezdődhet a lakásprojekt?

Úgy érzed, eljött az idő, hogy komolyan fontolóra vedd a lakásvásárlást? Bizonyára számtalan szempont kavarog a fejedben, már böngészel a lehetőségek között és gyűjtöd a hasznos információkat. Tanácsainkkal magabiztosabban és megfontoltabban hozhatsz döntést, legyen szó önerőről vagy a vásárlás kapcsán felmerülő pénzügyi konstrukció megtalálásáról.  

Gondold át az alábbiakat és térképezd fel az ingatlanpiacot, hogy megtalálhasd álmaid otthonát!1. Fedezd fel a környéket!

Ha álmaid lakását keresed, indíts egy kicsit messzebbről! Találd meg azt a 3-5 helyszínt, amely a legtöbb ponton illeszkedik az igényeidhez: közel van a munkahelyedhez, gyermekek esetén elérhető távolságra helyezkedik el az óvodától, iskolától, megfelelő a közlekedése, ideális a különböző szolgáltatók, bevásárlási lehetőség szempontjából, hiszen ezek mind megkönnyítik a napi logisztikát. Érdeklődj a környékről ismerőseidtől, akár az ott élőkkel is érdemes lehet elbeszélgetned. Ezután tekints meg több hirdetést is, így teljesebb képet kaphatsz róla, mennyibe kerülnek az elérhető ingatlanok. Akár a közösségi média felületeken is informálódhatsz különböző, releváns csoportokban.

 

2. Belefér a költségkeretedbe?

Ha felmérted a fentieket, jöhetnek a száraz tények, az anyagiak: igyekezz forintosítani azt, hogy álmaid lakása belefér-e, ha igen, miként, a költségvetésedbe. Elengedhetetlen ugyanis, hogy nagyon precízen utánaszámolj az pénzügyi lehetőségeidnek (önerő és hitelkonstrukció aránya). Érdemes ez alapján pontosítani, hogy a szóban forgó lakások közül melyik a legjobb választás, hiszen ha az egyik túl nagy kompromisszumok árán lehet csak a tiéd, akkor talán érdemesebb másikat választani. Fontold meg mindenképpen, hogy az egyes esetekben kell-e kalkulálni felújítási költséggel, illetve nincsenek-e olyan rejtett költségek, amelyek számottevően befolyásolják a kiadásaidat. Ne feledd, hogy egy saját lakás költségei meghaladhatják az albérletre jellemző kiadásokat: ha bármi elromlik, neked kell megjavíttatnod, teljes mértékben téged terhelnek a költségek, illetve hitel esetén a törlesztőrészleteket is állnod kell. Szakértők szerint mindent egybevéve nem javasolt a fizetésed 30 százalékánál többet költeni havonta a lakásra.

 

3. Tarts számon minden felmerülő költséget!

A nyilvánvaló kiadáson, azaz a lakásvásárláson túl ne feledkezz meg az ingatlanadóról, illetve a közvetítési és tranzakciós díjakról, valamint az ügyvédi díjakról. Ha hitelt veszel fel, fontos, hogy tudd, számolnod kell ingatlanbecslési, folyósítási, közjegyzői Böngészd át az ingatlan hirdetéseket és élj a közösségi média erejével, hogy megtaláld az ideális lakást!díjakkal is. Ezeket a lehetőségekhez mérten előre írd össze, inkább kérdezz többet, mint kevesebbet, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, hiszen ilyen mértékű befektetés esetén minden tétel számít!

4. Szánj időt az ingatlan megtalálására!

Ha van rá mód, időben kezdd el a megfelelő ingatlan felkutatását! Ne hagyd, hogy az időnyomás olyan döntésre késztessen, amely nem megfelelően átgondolt, arról nem is beszélve, hogy ha sürgős a dolog, az az árakat meg is emelheti. Ne hagyd, hogy rossz alkupozícióba kerülj! A tapasztalatok szerint legalább 3 hónapig tart a folyamat, kezdve az ingatlanpiac felmérésétől a lakás megtalálásáig. Mindez nem csak időt, hanem extra energiabefektetést is igényel tőled, hiszen meg kell nézned a lakásokat, mire megtalálod az igazit. Számolj vele, hogy a gyakran pontatlan hirdetések kitisztázása sok kapacitást elvonhat tőled, így rendkívül nagy segítséget jelenthet egy megbízható ingatlanos. Érdemes kikérned ismerőseid ajánlását, hogy a lakás káoszban megtalálhasd álmaid otthonát. Sok sikert kívánunk hozzá! :-)

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok