phonemailmap

Még nem késő 20%-kal lefaragni a kiadásaidat

Az egészségpénztárakról sokan hallottak, de az önsegélyező lehetőségekről annál kevesebben. Itt az ideje megismerni őket!

Év végén sokat hallani az egészség- és nyugdíjpénztári befizetésekről. Nem csoda, hiszen ilyenkor még van egy kis idő, hogy az idei befizetések után néhány hónap múlva megkapjuk az állami 20%-os támogatást. Azt azonban kevesebben tudják, hogy az egészségpénztári befizetéseknek sokkal szélesebb körű felhasználási lehetőségei vannak, amik sok családnak jelenthetnek talált pénzt.

Az egészségpénztárról rövidenAz egészségpénztárakból a gyermekszületést követően igényelhető önsegélyező kifizetés.

Egészségpénztárak már több, mint 30 éve működnek Magyarországon és alapvető céljuk az egészségmegőrző, preventív jellegű kiadások finanszírozása. Ilyen lehet például egy sportuszoda bérlet, de egy fogtömés is, sőt, bizonyos babaápolási cikkek is.

Az egészségpénztárak minimum havi befizetéseket kérnek, ami 2-4 ezer forint között változik és minimális kamatot is adnak a befizetések után. Azonban attól igazán vonzóak, hogy cafetéria keretén belül is fizethetőek, és az állam is 20% kiegészítő befizetést ad.

 

Amit kevesen tudnak

Az egészségpénztáraknak van egy kevéssé ismert funkciója, ez pedig az önsegélyező kifizetés. Ilyen lehet például a gyermek születéséhez kapcsolódó kiadások fedezése, vagy a beiskolázási segély. Amennyiben a befizető elveszíti a munkáját, igényelhet szabadon elkölthető jövedelempótló kifizetést is.

A jövedelempótló kifizetés maximális értéke az álláskeresési járadék és a korábbi nettó bér különbözete lehet, ami adómentesen vehető fel az egészségpénztárból mindaddig, amíg még van pénz az egészségpénztári számlán.

Az ördög a részletekben lakik most is, ezért érdemes pontosan tájékozódni a feltételekről. Ilyen kitétel például, hogy van egy 180 napos türelmi idő, hogy a befizetett összegre járjon az állami 20%-os támogatás. Ez praktikusan annyit jelent, hogy csak a fél évvel korábban befizetett összegekre igényelhető a támogatás, illetve a jövedelempótló kifizetés.

Azt is jó tudni, hogy jövedelempótló kifizetés sajnos nem minden egészségpénztárnál érhető el, ezért érdemes tájékozódni és szükség esetén akár pénztárt váltani.

Ha az egészségpénztárunk nem ad jövedelempótló kifizetést, érdemes lehet pénztárt váltani.Fontos részletek az állami támogatásról

Az állam 20% támogatást ad az egészségpénztári befizetéseink után, ez azonban nem ingyen pénz, hanem az év során befizetett személyi jövedelemadó visszatérítése. Ha ilyet nem fizetünk, mert például munkanélküliek vagyunk, vagy KATA-s egyéni vállalkozók, akkor sajnos nem élhetünk a 20%-os kiegészítéssel.

Azt is fontos tudni, hogy a visszatérítés összege 150 ezer forintban van maximálva, ez azonban összességében vonatkozik az egészség- és nyugdíjpénztári befizetésekre. Ez praktikusan annyit jelent, hogy ha állami támogatás nélkül nem akarunk befizetést tenni, akkor évi maximum 750 ezer forint befizetést tehetünk, de azt akár többféle pénztárba elosztva.

A támogatás a munkáltató által fizetett cafetéria befizetések után is jár, nem csak a saját önkéntes befizetéseink után.

 

Hogyan vedd ki belőle a maximumot?

Mivel az állami támogatás összege maximálva van, át kell gondolni, hogy milyen célra fontosabb számunkra felhasználni az elérhető támogatást. Amennyiben az azonnali hozzáférhetőség fontosabb, úgy érdemes az egészségpénztári befizetésre fókuszálni, ha hosszabb távra gondolkodunk, akkor inkább a nyugdíjpénztárra helyezzük a hangsúlyt a befizetéseknél.