Tájékoztatjuk, hogy az ONEY Magyarország Zrt. 2023.09.01-jétől üzleti tevékenységét megszünteti.

Az alábbi elérhetőségeken tud velünk kapcsolatba lépni:

Telefonos elérhetőség: 06-1-776-7045

Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonos ügyfélszolgálatunk az alábbi nyitvatartási időben érhető el:

Hétfő: 10:00 – 12:00
Kedd: 10:00 – 12:00
Szerda: 10:00 – 12:00
Csütörtök: 10:00 – 12:00
Péntek 10:00 – 12:00
Szombat-Vasárnap: Zárva

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy élő hitelkártya, személyi kölcsön vagy áruhitel szerződéssel kapcsolatban a Magyar Cetelem Zrt. ügyfélszolgálata tud segítséget nyújtani a 06-1-458-6070-es telefonszámon, vagy a https://cetelem.hu/cetelem/kapcsolat oldalon keresztül.

Követeléskezeléssel kapcsolatos kérdése esetén kérjük, hogy forduljon az illetékes követeléskezelő partnerünkhöz az alábbi elérhetőségeken:

MKK Zrt.: +36 1 346 3760

Intrum Zrt.: +36 1 459 9496,

EOS Zrt.: +36 1 885 0100,

phonemailmap

Még nem késő, hogy ezt gyorsan meglépd

Nyakunkon az év vége, de még van néhány nap, hogy pár fontos lépést megtegyél az anyagi biztonságod érdekében.

Az év végén sok szó esik a különféle nyugdíj- és egészségcélú pénztárakról és megtakarításokról, aminek az aktualitását az adja, hogy az éves befizetések után állami támogatás jár. Ha átbillen az év, a lehetőség elillan, ezért röviden összefoglaljuk a lényeget, ha még idén élnél vele.

Az egészségpénztári befizetés nem csak gyógyászati célra használható fel, hanem önsegélyezésre is.Egészségpénztárak

Nemrég részletesen írtunk az egészségpénztárakról és kiemeltük azt a kevéssé ismert részletet, hogy egyes egészségpénztáraknál elérhető az önsegélyező lehetőség is, aminek segítségével tartós munkanélküliség esetén jövedelemkiegészítéshez juthatunk a befizetéseink terhére. Érdemes hát minden lehetőséget megragadni, hogy gyarapítsuk a befizetéseinket és erre az állami támogatás kiváló.

Fontos tudni, hogy ez a támogatás nem az államtól származik, hanem a befizetett SZJA terhére kapunk visszatérítést, így azok számára sajnos nem elérhető, akik nem fizetnek SZJA-t. Ilyenek például a KATA-s adózók, vagy a négynél több gyereket nevelő édesanyák.

 

 Nyugdíj célú előtakarékosság

A különféle nyugdíj előtakarékossági, így a nyugdíjpénztári, nyugdíjbiztosítási vagy nyugdíj előtakarékossági számlára történő befizetések után szintén jár az állami támogatás.

A legegyszerűbb és ezért legelterjedtebb a nyugdíjpénztár. Ennek oka, hogy ez nem igényel aktív gondozást, mert azt a befektetést kezelő szervezet intézi. ViszonylagA sok nyugdíj célú előtakarékossági lehetőség között segítenek eligazodni a pénzügyi szakemberek. alacsony költséggel elérhető konstrukció, de hátránya a nyugdíjbiztosítással szemben, hogy a befizetés a mindenkori nyugdíjkorhatár elérésekor válik csak hozzáférhetővé.

A nyugdíjbiztosítás esetén a megkötés időpontjában érvényes nyugdíjkorhatár elérésekor jutunk a pénzünkhöz, viszont erre a számlára kevesebb az állami támogatás és jóval magasabb kezdeti költségekkel jár.

A nyugdíj előtakarékossági számla, azaz NYESZ befizetésekre szintén jár adóvisszatérítés, ám ebben az esetben mi menedzseljük a befektetéseinket, ezért azok számára ideális, akik otthonosan mozognak a pénzügyek világában. Fontos tudni, hogy csak a NYESZ-R számlára kaphatunk támogatást, a NYESZ-re nem.

A befizetések után járó támogatás összege sem azonos. A nyugdíjpénztár esetében 150, a nyugdíjbiztosításnál 130, míg a NYESZ befizetésnél 100 ezer forint a maximálisan igényelhető SZJA visszatérítés.

Amit még fontos tudni

Minden egészségpénztári és nyugdíj előtakarékossági támogatás tekintetében érvényes, hogy a jövőre visszaigényelhető 20% csak a december 31-ig történt befizetésekre vonatkozik. A befizetéseknek azonban van egy átfutása is, amit érdemes figyelembe venni. Az azonnali fizetési rendszerben elvileg néhány másodpercen belül teljesülnek az átutalások, de jobb nem az utolsó napra hagyni a fizetést, mert ha bármilyen fennakadás történik, akkor elveszíthetjük a plusz 20%-ot.

Fontos részlet továbbá az is, hogy mindösszesen évi 150 ezer forint SZJA-t igényelhetünk vissza, amit 750 ezer forint befizetéssel érünk el. Ha rendelkezünk egészségpénztári és nyugdíj előtakarékossági célra szóló számlával is, megoszthatjuk a befizetéseket vagy akár koncentrálhatjuk is. Érdemes átgondolni a családi és személyes prioritásokat és annak megfelelően dönteni a befizetésekről.

Az ördög a részletekben lakik, így, ha gyorsan kell döntenünk, hogy még az idei befizetések után megkapjuk az SZJA visszatérítést, érdemes pénzügyi szakember tanácsát kérni.