phonemailmap

Még tart az otthonfelújítási támogatás, élj vele!

A rezsicsökkentési támogatások átalakításával és a küszöbön álló energiaválsággal még időszerűbbé vált a lakások korszerűsítése. Ebben segít az OFT.

Még soha nem volt ennyire időszerű az otthonunk energetikai korszerűsítése. A bizonytalan energiaellátás mellett a rezsicsökkentés kivezetésével ugrásszerűen megugró energiaszámlák drasztikusan lecsökkentik a korszerűsítésre fordított összegek megtérülési idejét. Ha emellett figyelembe vesszük, hogy a kiadásokhoz még az év végéig 50%-os állami támogatást is kaphatunk, akkor a képlet egyszerű: lépni kell, de gyorsan.

Miért megoldás az OFT?A lakások külső szigetelése is az otthonfelújítási támogatás által finanszírozott körbe tartozik.

Az Otthonfelújítási Támogatásról korábban már többször is részletesen írtunk. Ez a támogatási forma családosok számára elérhető, akik legalább egy, 25 év alatti gyermeket nevelnek, és már legalább egy éve a felújítandó ingatlanban laknak. További feltétele, hogy a támogatást igénylő család legalább 50%-os tulajdonjoggal rendelkezzen az ingatlanban, és az igénylőknek legalább egy éves biztosítási jogviszonya legyen és köztartozása egyik igénylőnek se legyen az állam felé.

Van tehát néhány kitétel, ami szűkíti az igénylők körét, ami mégis rendkívül időszerűvé teszi a támogatás igénylését az az, hogy a támogatott költségek között szerepel a fűtéskorszerűsítés, a szigetelés és a nyílászárók cseréje. Ez a hármas az, ami a lecsökkentett energiafelhasználás mellett is biztosítani tudja, hogy ne kelljen dideregni az előttünk álló hosszú télen.

Ne késlekedj tovább!

A támogatási igénylést nem kell előzetesen benyújtani, vagy egyeztetni, de a számlák leadásának határideje az év végén lezárul, ami önmagában is gyorsan lepereg. Emellett van néhány további tényező, ami még sürgősebbé teszi a döntéshozást.

 költségek csak 60 napnál nem régebbi számlával igazolhatóak, tehát az utolsó munka elvégzése után két hónapon belül le kell adni az igénylést. A számlák gyűjtése ugyanakkor engedélyezett, így a korábban elvégzett támogatási körbe eső munkák költsége is támogatást élvezhet.

Az igazán szűk keresztmetszet azonban az építőipari szakemberek és anyagok elérhetősége. Egy felújítás elvégzése az építőipar óriási leterheltsége miatt korábban sem volt néhány hetes feladat, most azonban hirtelen még jobban megugrott a kereslet a szigetelőanyagok, a nyílászárók és a fűtéskorszerűsítést lehetővé tevő berendezések iránt. Ezzel együtt pedig az átfutási idő is jelentősen megnőtt, nincs idő hát késlekedésre.

Az előfinanszírozás is megoldhatóAz otthon melegének megőrzését segítő támogatások még fontosabbak bizonytalan időkben.

A problémát sok esetben az önerő megteremtése jelenti, hiszen a támogatás utófinanszírozás keretében történik. Ez a probléma is megoldható azonban szabadfelhasználású személyi kölcsön igénylésével. Ezt az Otthonfelújítási Támogatás szabályai is kifejezetten lehetővé teszik, szemben a lakásvásárlás esetén hitelből történő önrész előteremtésével.

Az állami támogatás segítségével jelenleg még fele költséggel meg lehet valósítani az otthonunk energetikai korszerűsítését, ami hosszútávon segíthet megteremteni az élhető körülményeket a családunk számára. Ezen a ponton még nem megjósolható, hogy hol fognak tetőzni az energiaárak – vagy lesz-e energia egyáltalán. Érdemes hát gyorsan cselekedni.