A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • A CSR nem játék – vagy mégis lehet az?
  Írta: Okos Anna, 2021. november 26., 15:34
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  A CSR nem játék – vagy mégis lehet az?

  A vállalati társadalmi felelősségvállalásról sok dolog eszünkbe jut, de a játék nem tartozik ezek közé. Pedig játékosan még a CSR tevékenységek is jóval hatékonyabbak lehetnek.

  Tovább...
  Címkék: életmód

Meglepően hasznos haszontalanságok

Írta: Okos Anna 2021. október 01., 12:25
Értékelés:
(0 szavazat)

Rohadt mangó, emberi ürülék és használt olaj. Ha azt gondolod, hogy ezek már semmire nem jók, akkor van néhány meglepetésünk. Figyelem, orrokat befogni, szagos témák következnek.

A fenntarthatóság mára a gazdasági folyamatok és innováció egyik legfontosabb hívószava. A globális felmelegedés szó szerint égető problémáját sokan és sokféleképpen próbálják orvosolni. Kreativitás és egy csipetnyi őrültség van a most következő ötletekben, de tökéletesen megmutatják, hogy nincs értéktelen hulladék.

Vegán bőr a szemétbőlA bőripar rendkívül nagy ökológiai lábnyommal működik a természetes és műbőr előállításakor is.

A szarvarmarhatartás egyik kapcsolódó iparága a 349 billiárd dollár értékűre becsült bőripar. Ennek alig 10%-át adják a műbőr termékek, aminek gyártása még a természetes bőr óriási ökológiai lábnyománál is nagyobb környezetkárosítással jár.

Néhány holland fiatal erre válaszul kezdett el természetes rostanyagokból való vegán bőr előállításával kísérletezni. Egy igen kevéssé tipikus holland alapanyagnál, a mangónál kötöttek ki, ami magas rost- és alacsony nedvesség tartalma miatt ideális anyagnak bizonyult. A mangó egy holland importőr cégtől származik, ami ingyen bocsátja a kis manufaktúra rendelkezésére az egyébként szemétre szánt romlott gyümölcsöt.

A gyártás további finomítására van még szükség, hogy a mangóból készült bőr elérje a természetes bőr minőségét és tartósságát, de a mangó bőr egyszerre biztosít környezetbarát alternatívát az állati bőrre és hasznosít kidobásra ítélt véges értékeket

Használt olaj

A háztartásokban és vendéglátóiparban hulladékként keletkező használt olajat sok országban már évtizedek óta gyűjtik és biodízel gyártására használják. Emellett van azonban egy nemrég kifejlesztett eljárás, aminek során a használt étolajat anaerob bomlási folyamatok során biogáz előállításához alkalmazzák a szennyvíztisztítókban.

Angliában üzembe állítottak egy olyan buszt, ami emberi ürülékből nyert biogázzal működik.Szagos, de hasznos

Az emberiség hosszú évezredeken át trágyázta saját ürülékével a termőföldeket, és a modern kor újra felfedezte ezt a módszert továbbfejlesztett változatban. Amerikában például a sterilizált bioüledék 60%-át termőföldek trágyázására használják. Itt azonban nem állunk meg.

A szerves anyagok bomlásakor metán gáz keletkezik, amivel többek között a lakások is fűthetőek. Angliában kísérleti jelleggel egy olyan buszt állítottak üzembe, ami teljes egészében emberi ürülékből nyert biogázzal működik.

Valószínűleg forog a sírjában az az alkimista, aki annak idején nagy mennyiségű vizeletet párolt le, hogy aranyat kapjon. Ő akkor „csak” a foszfort fedezte fel, de nemrég hasonló ötlet született, mikor mérések alapján az Arizóna Állami Egyetem kutatói arra jutottak, hogy 13 millió dollár értékű fém és nemesfém úszkál a csatornákban. Eredetét még kutatják, de a legvalószínűbb, hogy fogorvosi rendelőkből és arcápolási termékekből kerül a lefolyókba.

A fémek kinyerése amellett, hogy értéket mentene az ülepítőkből, felhívná a figyelmet annak fontosságára is, hogy a melléktermékekre nem felesleges hulladékként, hanem átalakítandó nyersanyagként kell tekintenünk.

Néhány példa ez arra, hogy a feleslegesnek hitt melléktermékek is hasznosíthatóak, de erre a szemléletváltásra nagy szükségünk lesz az elkövetkező évtizedekben, ha az életet fenntartható mederbe akarjuk terelni.