A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • A vírusválság katasztrófa – de lehet mégis jó valamire?
  Írta: Okos Anna, 2020. május 22., 11:24
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  A vírusválság katasztrófa – de lehet mégis jó valamire?

  Lassan leszállóágba kerül a vírus okozta bonyodalom az életünkben, bár még koránt sincs vége. A COVID-19 néhány nap alatt állította meg a teljes világ forgását és kényszerítette emberek millióit a négy fal közé. Sok szomorú áldozattal a hátunk mögött fordulóponthoz értünk és le kell vonnunk a tanulságokat.

  Tudós emberek hada dolgozik rajta, hogy egy esetleges második hullám már felkészültebben érhesse a világot. Az egészségügyi kihívásokra való felkészülés mellett azonban fontos szólni a ránk kényszerített változásokról és hosszú távú hatásaikról is. Három példát hoztunk, döntsd el, mit gondolsz!

  Tovább...
  Címkék: életmód

Mennyibe kerül a kiskedvenced?

Írta: Okos Anna 2019. április 26., 16:48
Értékelés:
(0 szavazat)

Régóta tűnődsz azon, milyen lenne, ha egy kedves kis háziállat aranyozná be a mindennapjaidat? Váltsd valóra dédelgetett álmaidat, de alaposan gondold át a  felelősségedet és a kötelezettségeidet is: nem hunyhatsz szemet az anyagiak fölött sem!

 

Legyen szó szinte bármilyen háziállatról, egy biztos: hosszú évekre szóló döntést hozol akkor, ha új családtagot választasz; házi kedvenceink ugyanis teljes értékű családtagok. Ügyelned kell az igényeikre, megfelelő körülményeket kell biztosítanod számukra életük végéig. Így tehát fontos, hogy a vállalásodban ne csak a szívedre, hanem az eszedre is hallgass! Éppen ezért javasoljuk, hogy pénztárcádnak megfelelően válassz kiskedvencet, illetve végezz költségkalkulációt, mielőtt belevágsz a nagy kalandba. Segítünk, hogy felelős döntést hozhass!

Hogyan válassz házi kedvencet?

Az első lépés, hogy meggyőződj róla, nem csak hirtelen fellángolás áll-e a vágyad mögött. Ha biztos vagy benne, hogy nem, akkor fogj hozzá a következő teendőkhöz. Fontos, hogy ha gyermekeid vágynak háziállatra, mindenképpen bizonyosodj meg róla, hogy megfelelő érettségi szinten állnak-e ehhez a nagy feladathoz. Mérd fel, hogy engedelmesek-e, képesek-e megérteni és elfogadni életkorukhoz mérten az utasításokat, illetve megtenni azokat a dolgokat, amiket kérsz tőlük. Figyeld meg, hogy képesek-e irányítani és kordában tartani az erejüket, illetve gyengéden viselkedni. Ugyanez igaz a felelősségvállalásukra: nem elég, hogy megértik, etetni, sétáltatni kell a kedvencüket, fontos, hogy ezt rendszeresen meg is tegyék. Amennyiben ezekre mind “igen” a válaszod, már csak a megfelelő háziállatot kell megtalálnotok.

Gondold át az időbeosztásodat és ennek megfelelően válassz kiskedvencet!

Kezdd kicsiben!

Ha most először fogsz gondoskodni házi kedvencről, fontold meg, hogy kutya vagy macska helyett kisebb testű állatot választasz. Ilyen lehet a törpe nyúl, a hörcsög, a tengerimalac, de akár egy aranyhal is. Bármelyikre is essen a választásod, kérj tanácsot a gondozását illetően az állatorvostól, informálódj több helyről!

Tarts egy főpróbát!

Mielőtt meghozod a döntést, fogadj be átmenetileg egy háziállatot. Szinte minden menhely örömmel fogadja az ideiglenes befogadókat, amíg az érintett állatok gazdára nem lelnek… talán éppen nálad? :-) Képzeld csak el, milyen nemes feladatot vállalsz magadra, hogy otthont biztosítasz egy rideg kennel, ketrec helyett! Bátran menj önkénteskedni is, akár gyermekeddel közösen! Így megismerhetitek egy állatmenhely munkáját, ahol apránként a gondozási feladatokba is beletanulhattok, ráadásul szembesültök a valósággal: a felelős állattartás néha nagyon nehéz feladat!

Időbeosztás és személyiség

Az időbeosztás kardinális kérdés, hiszen a kiskedvencet nem azért választod, hogy magányosan szomorkodjon a lakásban. Ha keveset vagy otthon és munkahelyedre pedig nem viheted magaddal, akkor ne válassz kiskutyát. Vegyél vagy fogadj örökbe inkább cicát, rágcsálót vagy válassz halat! Nagyon fontos, hogy a személyiségednek megfelelő kisállatot válassz, akinek a habitusa, mozgásigénye és egyéb jellemzői szinkronban vannak a saját jellemzőiddel. Egyszerű példa: ha nem vagy sportos alkat, ne válassz extra mozgásigényű kutyát!

 

Hogyan számold ki, hogy mennyibe kerül a háziállatod?

A háziállattartásnak sokkal komolyabb anyagi vonzata van, mint azt a legtöbben gondolnák. Te kerüld el azt a hibát, hogy nem megfelelően méred fel a rád váró kiadásokat, hiszen kisállatod láthatja a kárát!

Először is ne felejtsd el, hogy a havi rendszerességű kiadások mellett vannak más, például alkalmi kiadások (orvosi költségek), valamint egyszeri beruházások is mint a fekhely, nyakörv, tálak, stb. megvásárlása. Az állattartásra szánt havi költségkeretedben mindenképpen kalkulálj a jó minőségű, elegendő mennyiségű eledel árával, a kiskedvenced ápolására szánt összeggel (kefék, samponok, stb.), valamint olyan egyéb költségekkel mint az utazás, amennyiben nem autóval jársz, hanem tömegközlekedést vesztek igénybe. A havi kiadást növelheti még a kozmetikus költsége is, de a választott fajta igényeitől függően ez nem feltétlen havi rendszerességű kiadás.

 

Mindezek alapján legalább három jelentős költségcsoport alakítható ki. A következőket érdemes mindenképp számításba venned:

 • Orvosi költségek
 • Élelem
 • Egyéb rendszeres kiadások (utazás, kozmetikus, felszerelés, stb.)

Az orvosi költségeket illetően sokszor mélyen a zsebedbe kell, hogy nyúlj. Gondolj a rendszeres oltásokra, az ivartalanítás költségére vagy bármilyen váratlan sérülésre. A kezelések ára rossz esetben akár a százezres nagyságrendet is elérheti! Ilyen esetben is rendelkezésedre áll gyors pénzügyi segítség, mégis jobb előre felkészülni és meghatározott összeget félretenni, apránként kiegészíteni, gyarapítani, egyfajta vésztartalékot képezve.  Mielőtt házikedvencet választasz, számold ki a költségeit!

A házi kedvencek etetése sok mindentől függ: milyen méretű az állat, szüksége van-e speciális étrendre (van-e allergiája, stb.). Általánosságban megállapítható, hogy fajtától függően havi 15 ezer forint kosztpénz még nagytestű kutya esetén is elég lehet.

Az egyéb kiadások köre meglehetősen széles és egyedspecifikus. Amit mindenképpen számíts bele, azok az utazás költségei, amelyek akkor számottevőek, ha (rendszeresen) külföldre utazol a kedvenceddel. Ez akár több tízezer forint kiadást is jelenthet, amelyet akkor sem spórolhatsz meg minden esetben, ha itthon marad a kedvenc: a kutya/állatpanzió praktikus, de nem a legolcsóbb lehetőség! Akkor se feledkezz meg a kiadásokról, ha tömegközlekedtek: gondolj a pórázra, a szájkosárra, a kötelezően megváltandó menetjegyre (nagyobb méretű kutyusok esetén). A kozmetikus is több ezer forintba kerül, ahogyan a beszerzendő játékok, kiegészítők, amelyek kikerülhetetlenek: cica esetén ilyen az alom vagy a kaparófa.

Ha mindezeket biztosítani tudod házi kedvenced számára és őszintén úgy érzed, eljött az ideje annak, hogy még teljesebbé váljon az életed egy kisállatnak köszönhetően, akkor készülj fel olyan boldogságra, mely pénzben nem kifejezhető érték.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok