Tájékoztatjuk, hogy az ONEY Magyarország Zrt. 2023.09.01-jétől üzleti tevékenységét megszünteti.

Az alábbi elérhetőségeken tud velünk kapcsolatba lépni:

Telefonos elérhetőség: 06-1-776-7045

Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonos ügyfélszolgálatunk az alábbi nyitvatartási időben érhető el:

Hétfő: 10:00 – 12:00
Kedd: 10:00 – 12:00
Szerda: 10:00 – 12:00
Csütörtök: 10:00 – 12:00
Péntek 10:00 – 12:00
Szombat-Vasárnap: Zárva

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy élő hitelkártya, személyi kölcsön vagy áruhitel szerződéssel kapcsolatban a Magyar Cetelem Zrt. ügyfélszolgálata tud segítséget nyújtani a 06-1-458-6070-es telefonszámon, vagy a https://cetelem.hu/cetelem/kapcsolat oldalon keresztül.

Követeléskezeléssel kapcsolatos kérdése esetén kérjük, hogy forduljon az illetékes követeléskezelő partnerünkhöz az alábbi elérhetőségeken:

MKK Zrt.: +36 1 346 3760

Intrum Zrt.: +36 1 459 9496,

EOS Zrt.: +36 1 885 0100,

phonemailmap

Mihez kezdj a használt holmikkal? - Add el, amire nincs szükséged!

Sokan hajlamosak vagyunk roskadásig tömni a polcokat, az otthonunkat mindenféle dologgal, amiről a szívünk mélyén tudjuk, többé nem vesszük majd elő. Mégis, nehezünkre esik megválni tőlük. Ha te is ismered az érzést, cikkünk neked szól: lépj túl a megszokásaidon, add el, amire nincs szükséged és keress egy kis mellékest!

 

accessories beads boutique 896018

Rend a lelke mindennek, mondják. Ha ráveszed magad, hogy végre megválj az évek alatt felhalmozott sok “porfogótól”, felesleges használati tárgytól, nem csak tiszta, rendezett környezet lesz a jutalmad (feltéve, ha nem esel újabb impulzusvásárlás csapdájába). Ha ugyanis okosan intézed a dolgokat, még pénzt is kereshetsz ezáltal! Ugye, hogy nem hangzik rosszul? Tarts velünk, mert tippjeinkkel segítünk, hogyan fogj hozzá, hiszen a személyi kölcsönön kívül is van megoldás, amely segíthet az optimális anyagi helyzeted kialakításában hosszú távon!

1. Gondold át reálisan, hogy szükséged van-e rá!

Talán amikor a kezed ügyébe kerül, azt gondolod róla, hogy jó lesz még valamire, azonban a leggyakrabban tévesen döntesz, ha ebben a szívedre hallgatsz. Sokan ugyanis komolyan megküzdenek azzal, hogy évekig tartogatott tárgyaiktól nyugodt lelkiismerettel váljanak meg. Tegyél fel magadnak néhány egyszerű kérdést: mikor használtad utoljára az adott holmit? Milyen állapotban van, tudnád-e még használni? Ha régebben került a kezedbe mint egy év, valószínűleg érdemes túladnod rajta. Nem mindegy azonban, hogyan!

2. Tegyél jót és ajándékozd el!

Ha úgy ítéled meg, hogy alkalmas még használatra, viszont más jobban ki tudná használni, mint te, akkor bátran ajándékozd el, legyen szó babaruháról vagy játékokról, használati cikkekről. A te döntésed, hogy mindezt jótékony célra fordítod vagy pénzért bocsátod áruba. Az előbbi esetén bátran fordul szeretetszolgálathoz, különböző családsegítő intézményekhez és kezdeményezésekhez, esetleg adományboltokhoz, így biztosan célba ér az adományod. Ha mindenesetre jól jönne egy kis mellékes, akkor javasoljuk, hogy az értékesebb cikkeket add el! Ne de hogyan?

3. Tedd pénzzé és keress egy kis mellékest!

Sok mindent meghatároz, milyen holmikon szeretnél továbbadni. Ennek ismeretében érdemes eldönteni, melyik a legideálisabb számodra mind kényelmi, mind anyagi megfontolásból. Adunk néhány tippet, hol érdemes megpróbálni!

  • Miért ne kezdhetnéd a népszerű közösségi alkalmazásokkal? Bátran töltsd fel eladásra szánt holmijaidat, ha örülnél neki, hogy ismerőseidhez kerül. Ha nem jársz sikerrel, akár különböző csoportokban is megpróbálhatod eladni, hiszen ma már rengeteg ilyen kezdeményezés közül válogathatsz.
  • Élj az online piactér kínálta lehetőséggel! Biztosan te is fel tudsz sorolni néhány olyan népszerű oldalt, ahol eladó dolgok cserélnek gazdát mint például a Vaterán vagy a Jófogás.hu-n. Fontos, hogy jó minőségű képet készíts a tárgyról, illetve pontos leírást mellékelj hozzá. Nem árt, ha feltérképezed, hasonló kategóriájú dolgok mennyiért kelnek el az oldalakon, így az árazást tekintve is teljes képet kapsz.
  • Találd meg vásárlóidat a fórumokon vagy bababörzéken! Kifejezetten jól jöhet ez a tipp, ha kinőtt gyermekruháktól válnál meg. Itt ugyanis az anyukák örömmel fogadják a számukra is kedvező lehetőséget, hiszen gyakran nagyon jó minőségű termékek cserélnek gazdát jutányos áron. Különben is, a gyerekek olyan gyorsan nőnek, miért kéne egy-két hétig hordott ruhácskákra vagyonokat költeni? Te se tartogasd tovább, adj túl a kinőtt készleten vagy más jó állapotú gyerekholmin!
  • Garázsvásár? Miért is ne! Próbáld ki, ha kellő mennyiségű holmitól szabadulnál meg bizonyos bevétel reményében. Növelheti az eladási esélyeidet, ha nagyobb hírverést tudsz csinálni egy ilyen rendezvénynek, összefogva például a szomszédaiddal.
  • Szintén hasznos lehet, ha olyan bolhapiacra látogatsz, ahol egy kisebb helyet te is tudsz bérelni magadnak az eladás céljából.

Használt áru, bevétel, jövedelem és szabályozásokblack friday brown from above 5956

Ha az eladás mellett döntesz, néhány dologra különösen fontos odafigyelned, de ezek közül is kiemelt szerepet kell, hogy kapjon az adózás. Ehhez fontos, hogy tisztázzuk két fogalom értelmezését, tételesen a bevétel és a jövedelem meghatározását, illetve ne feledd, hogy az alábbi jogszabályok csak akkor érvényesek, ha alkalmi eladásokról van szó, nem pedig rendszeres jövedelemforrásként szolgáló gazdasági tevékenységről.  

Na de jöjjenek a fogalmak! A bevétel leegyszerűsítve az a pénz, amit az eladásért kapsz. A jövedelem pedig az, ami a kiadásaid leszámolása után megmarad neked. A két fogalom hasonló, de egyáltalán nem ugyanaz!

Azért fontos, hogy mindez tisztázott legyen, mert szükséges a vonatkozó jogszabályok megértéséhez. A bevétel kapcsán életben lévő szabályozás szerint a használt dolgaid eladása után nem szükséges adót fizetni, sem pedig az adóbevallásban feltüntetni az eladást, amennyiben a bevételed nem éri el a 600 ezer forintot a vonatkozó évben.

A jövedelemre vonatkozóan két fontos szabály van érvényben. Ha a jövedelmed nem éri el a 200 ezer forintot, akkor szintén nem vagy adóköteles és nem kell bevallanod sem, viszont a vételárat számlával kell igazolnod. Ezért érdemes eltenni a számlát még a garancia lejárta után is. Ne ess kétségbe, ha nincsen meg, mert ebben az esetben a bevételed 75 százalékát tekintik költségnek, 25 százalékát jövedelemnek, így még gyorsabban eléred az adómentes határt.

Ha a jövedelmed eléri a 200 ezer forintot, akkor csak az e fölötti hányad után kell adót fizetned, amelynek adókulcsa 16 százalék. Mi történik, ha nincs meg a már említett számla? Akkor a bevételed 25 százalékát tekintik jövedelemnek, és ezt kell megvizsgálnod, hogy vajon meghaladja-e a 200 ezer forintot.

Bárhogyan is dönts a használt holmijaiddal kapcsolatban, reméljük, hogy segíthettünk néhány hasznos tippel! Sok szerencsét kívánunk! :-)

Forrás:

365 spórolási tipp