A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Egy napon busásan megtérül majd a hulladékgazdálkodás
  Írta: Okos Anna, 2020. október 22., 15:32
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Egy napon busásan megtérül majd a hulladékgazdálkodás

  A hulladék kezelése egyes társadalmaknak problémát jelent, míg máshol egy nem elhanyagolható bevételi forrást teremt. Így van ez Indiában is, ahol a hulladékgyűjtés és -válogatás emberek millióinak egyetlen megélhetését jelenti. Egy start-up azt tűzte ki céljául, hogy tisztességesebbé és hatékonyabbá tegye ezt a munkát.

  Tovább...

Mihez kezdj egy évig, ha nem vettek fel az egyetemre?

Írta: Okos Anna 2018. augusztus 29., 14:55
Értékelés:
(2 szavazat)


Mi tévő legyél, ha nem nyertél felvételt a vágyott egyetemre, főiskolára? Az első és legfontosabb: ne pánikolj! Segítünk, hogyan éld meg lehetőségként a váratlan helyzetet!

Talán most veszteségként tekintesz a sikertelen felvételire, de mit szólnál hozzá, ha azt mondanánk, talán ez a “sikertelenség” lehet az életben elért későbbi sikereid záloga? Egy év nagyon hosszú és nagyon rövid idő is lehet, attól függően, hogy te miként tekintesz rá. Ha a kudarcokon rágódsz, olyan lesz, mintha sosem akarna véget érni, azonban ha értékesen töltöd az időt, egy pillanatnak fog tűnni, melyből mégis nagyon sokat profitálhatsz. Lássuk, mihez is kezdhetnél 365 nappal!


1. Gyűjts pontokat a következő felvételire!

Íme a legkézenfekvőbb megoldás: készülj fel még alaposabban! Használd a felvételi szempontjából értékes ismeretek megszerzésére ezt az egy évet, tanulj és gyakorolj úgy vagy jobban, mint tavaly ilyenkor tetted! Próbálj meg minél több pontot összegyűjteni a felvételire: szerezz nyelvvizsgát vagy csinálj szintemelő érettségit.

Ha anyagilag megengedheted magadnak, készülj fel magántanári segítséggel, de ha ez meghaladja a pénztárcádat, tanulj együtt a hasonló cipőben járó barátaiddal, ismerőseiddel. Ha közös célokat tűztök ki magatoknak, erősebb lesz a motivációtok, ám ehhez persze magas szintű tudatosságra és következetességre is szükségetek lesz.


2. OKJ-s képzések

mihez kezdj egy evig konyvek

Kiváló alternatíva, ha a felsőfokú tanulmányok mellett szeretnél egy önálló szakmát elsajátítani. Végiggondolhatod azt is, hogy az OKJ-s képzés során elsajátítható szakmák közül melyek azok, amelyek támogathatják a főiskolai, egyetemi tanulmányaidat, illetve segíthetnek majd az álommunka megszerzésében. Ne feledd, hogy 2015 júniusától az állam már két szakma megszerzését biztosítja ingyenesen! Míg nappali tagozaton 25 éves korig tanulhatsz ingyenesen, addig esti tagozaton ezt korhatár nélkül teheted meg. A különbség a nappali és az esti tagozatosok között, hogy míg a nappalisok jogosultak diákigazolványra és családi pótlékra (annak a tanévnek a végéig, amelyben betöltik a 20. életévüket), valamint árvasági ellátásra és egészségbiztosításra, addig az esti tagozatosok csak estis diákigazolványt igényelhetnek. Ha az esti tagozatos megoldást választod, elhárítod az akadályt magad elől munkavállalás tekintetében, így az anyagi függetlenségbe is belekóstolhatsz. Szert tehetsz némi keresetre, melyből később a tanulmányaid során jópár dolgot kigazdálkodhatsz magadnak.


3. Nyelvtanulás

Nagyon sok bizonytalan tényező nyomaszthat ebben az időszakban a jövődet, a tanulmányaidat, a karrieredet és az anyagi helyzetedet illetően, de abban biztos lehetsz, hogy az egyik legjobb befektetést akkor teszed, ha időt szánsz a nyelvtanulásra. Nem, nem csak a nyelvvizsga papír megszerzésére gondolunk, ám az sem árt. Jóval értékesebb a valós tudás, nyelvismeret, amellyel a hétköznapokban és jövőbeni munkahelyi szituációk alkalmával boldogulni tudsz. A folyékony nyelvtudás értéke ma felbecsülhetetlen, különösen Magyarországon: az Eurostat 2017-es, reprezentatív felmérése szerint a 25-64 évesek korcsoportjából hazánkban mindössze 37% beszél legalább egy idegen nyelven. A multinacionális cégek, de már a kis-és középvállalkozások is igénylik a nyelveket beszélő munkaerőt és sokan ilyen jellegű hiányosság miatt csúsznak le a vágyott pozícióról és az azzal járó financiális előnyökről.

 

mihez kezdj egy evig csapat4. Utazz egy évet!

Kösd össze a kellemeset a hasznossal: tanulj nyelvet és járd a világot vagy dolgozz pár hónapot külföldön! Nem csak izgalmas kultúrákat ismerhetsz meg, hanem rohamtempóban fejlődhet a nyelvtudásod is. Élj az ún. “gap year” lehetőségével, mert ez ez időszak tökéletesen alkalmas arra, hogy jobban megismerd magad és azt, hogy valójában mit szeretnél tanulni, mivel akarsz foglalkozni később. És hogy mi az a “gap year”? Az angolszász kifejezést arra használják, amikor az érettségizett diák egy évet kihagy a főiskolai, egyetemi képzése előtt; világot lát, tapasztal és felkészül a váltásra a középiskola után. Magyarországon még viszonylag ismeretlen a kifejezés, különösen maga a jelenség, azonban külföldön teljesen elfogadott és népszerű. A “gap year”-t sokan az egyéni fejlődést és az önismeretet támogató lehetőségként tartják számon, hiszen ilyenkor teret kaphat az utazással egybekötött önkéntesség, karitatív tevékenységek és szervezett fejlesztő programok, nyelvtanulás. Ha az anyagiak lehetővé teszik, próbáld ki te is vagy vállalj olyan átmeneti munkát, amely ezt a fajta világjárást, felfedezést pénzügyi oldalról támogatni tudja; a vendéglátásban például szüntelenül kínálkoznak lehetőségek a legtöbb országban.


5. Vállalj munkát!

Az egy év éppen elegendő időt kínál arra, hogy belekóstolj a munka világába. Számos diákmunka közül válogathatsz, de találhatsz olyan cégeket is, akik ingyenes képzésekkel is támogatják a fejlődésedet, valamint értékes gyakorlati tapasztalatot adnak a kezedbe. Ha érdekelnek ilyen lehetőségek is, nézz körül az Oney karrier oldalán és próbáld ki magad akár értékesítőként! Az is lehet, hogy beleszeretsz kipróbált munkába és később csak esti tagozaton tanulsz tovább. Legyél szemfüles, mert sosem tudhatod, mikor sodor eléd az élet egy kihagyhatatlan ajánlatot! Bátran vedd igénybe a téged körülvevő kapcsolati hálót is és kérd ismerőseid segítségét, akik ajánlhatnak néhány izgalmas munkalehetőséget. Ki tudja, talán ez az egy év alapozza majd meg az összes következőt? Lépj bátran! Sok sikert kívánunk!

 

 

Forrása: pexels.com, eduline.hu, pixabay.com 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok