A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

Milyen a jövő bankkártyája? Elegáns, etikus és biometrikus

Írta: Okos Anna 2020. június 19., 10:16
Értékelés:
(0 szavazat)

Azt mondod a bankkártya idejét múlt és veszélyes? A növekvő számú kártyalopásokra és visszaélésekre gondolva még akár egyet is érthetnénk, de van egy fontos tényező, amit ezzel figyelmen kívül hagyunk. A biometrikus azonosítás fejlődése megmentheti ezt a kis műanyag kártyát, ami már oly sokszor megújult, annyi új tulajdonsággal gazdagodott – és sokat mesél a használójáról.

Biometrikus azonosítással kezedben a biztonságod

Az adatlopásos ügyek szinte naponta szalagcímekre kerülnek. A legutóbbi jelentős eset az amerikai Capital One bankkal történt, ahol 106 millió ügyfél adatait lopták el múlt nyáron. Előtte, 2017-ben az EQUIFAX hitelkártya cég 150 amerikai kliensének bizalmas adatai kerültek ki a nagyvilágba, ami miatt a cég 700 millió dollár kártérítést kellett, hogy fizessen. Ebből 425 millió dollár a megkárosított ügyfelekhez került. Egy másik esetben még nincs bírósági ítélet, de az amerikai bank már jelezte a befektetők felé, hogy 100 és 150 millió dollár közötti nagyságrendű kár keletkezett adatlopások miatt. Nem csoda, ha a pénzintézetek, bankok és hitelkártya cégek fejvesztve dolgoznak a biometrikus azonosító rendszerek fejlesztésén, hogy növeljék az adatok és fizetések biztonságát.

Megerősítjük a hírt, hogy a biometrikus bankkártya létezik – és svájci!

Az első, biometrikus ujjlenyomat azonosítással ellátott bankkártyát Svájcban adták ki 2019 végén. A Conrnercard nevű bank, valamint a Visa és Gemalto összefogásával készült technológiai újdonság digitállis ujjlenyomat olvasás segítségével azonosítja a tulajdonosát. Fizetésnél nincs szükség pin kód megadására, egyszerűen csak hozzáérinted az ujjad a kártyához és a kártyába épített LED jel jóváhagyja a tranzakciót. Amilyen könnyű és kényelmes a használata, a kártya annyira biztonságos is.  A digitális ujjlenyomat adatok nem a felhőben tárolódnak, hanem a kártyán magán egy másodlagos chipben. Ha a kártya elveszik, vagy ellopják, többé már senki nem használhatja.

A jövő bankkártyájának biztonságos használatát várhatóan biometrikus azonosítás fogja garantálni

 A biometrikus fizetés gyors fejlődésének egy másik példája, hogy néhány romániai Auchan boltban már tesztelik az . A modernebb telefonokban használatos szintén sokat fognak változtatni a fizetési szokásainkon. Annyira így van ez, hogy nemsokára már az is kérdéses lesz, érdemes-e egyáltalán bankkártyát tartani.

A jövő a biometrikus fizetésé és dizájner bankkártyáké

Ha közelebbről megnézzük, a bankkártyák kifutása azért még jó néhány évet igénybe fog venni. Elég ehhez megnézni milyen innovációkat és kísérleteket ihletnek meg még mindig a bankkártyák. Ezek egyike a svéd start-up cég által megálmodott Doconomy, ami összeköti a fizetés jóváhagyást a karbonkibocsátással. Egy másik jó példa a neobankok által kibocsátott dizájner kártyák sorozata.

Az N26 nevű bank standard kártyája átlátszó jelképezve ezzel, hogy nincsenek rejtett költségek, míg a prémium verzió megerősített acélból készült, aminek súlya 18 gramm szemben a műanyag kártya 6 grammos súlyával. Ez a fém trend egyébként megtalálható a Revolutnál, a Qontonál és az Apple-nél is, jelképezve ezzel a fenntarthatóságot és a prémium minőséget.

A mobiltelefonunkhoz hasonlóan a bankkártyánk is sokat elmond társadalmi helyzetünkről

Hasonlóan ahhoz, hogy mobiltelefon választásunk erős társadalmi jelzéseket hordoz, a bankkártyánk szintén sokat elmond társadalmi helyzetünkről és preferenciáinkról. A társadalmi és etikai kihívások előtérbe kerülésével a jövőben bankkártyánk értékrendünket és jövő iránti elkötelezettségünket is tükrözheti.

Ami a lényeg

A bankkártyákat is érintő növekvő számú hacker támadások és adatlopások miatt a biometrikus fizetés egyre fontosabbá válik a jövőben. Ugyanakkor várhatóan csak beépül a fizetési módok közé és nem fogja teljesen helyettesíteni a bankkártyás fizetéseket, mivel a kártyák egyre erősebb társadalmi vetületet hordoznak egy fokozottan digitális világban.