A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Egy napon busásan megtérül majd a hulladékgazdálkodás
  Írta: Okos Anna, 2020. október 22., 15:32
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Egy napon busásan megtérül majd a hulladékgazdálkodás

  A hulladék kezelése egyes társadalmaknak problémát jelent, míg máshol egy nem elhanyagolható bevételi forrást teremt. Így van ez Indiában is, ahol a hulladékgyűjtés és -válogatás emberek millióinak egyetlen megélhetését jelenti. Egy start-up azt tűzte ki céljául, hogy tisztességesebbé és hatékonyabbá tegye ezt a munkát.

  Tovább...

Milyen bútorokat válassz, ha kevés a hely?

Írta: Okos Anna 2018. október 08., 11:15
Értékelés:
(1 értékelés)

Egyedül laksz 25-35 négyzetméteren, esetleg többen vagytok egy 40 négyzetméteres apartmanban? Reggel nem fértek el a fürdőben, este az étkezőasztal mellett? Sokan ismerik ezt az érzést, és remek megoldások vannak arra, hogy így is élhető, szerethető otthont rendezz be. Ismerd meg a legjobb helytakarékos bútorokat és berendezési ötleteket!

Főleg a nagyvárosokban tipikusnak számítanak a kis lakások, így mára sok gyártó és lakberendező specializálódott arra, hogy kimondottan az apró tereket segítsen berendezni. Gyakori például, hogy egy család mini lakásban kezdi, majd a gyerekek születésével egy darabig még nem tud váltani egy nagyobb otthonra. Egy kis átalakítás - amire könnyedén sort keríthetünk, ha személyi kölcsönt veszünk fel - és pár új tárgy sokat segíthet. Nem mellékes, milyen bútorokat veszünk, de az sem, hogy rendezzük el őket, illetve melyik helyiséget mire használjuk. Ötletekből nincs hiány!

Használd ki az ablakok alatti teret is!

Rend a lelke mindennek

Megtervezettség, no és állandó elpakolás - ez velejárója a garzonoknak. Ha ügyesen átgondoljuk és akár alaprajzon lefektetjük, mi hova kerüljön, nyert ügyünk van.

Míg egy hatalmas házban nem gond, ha van egy ‘rumliszoba’, vagy ha a gyerekszoba padlóját elöntik a játékok pár napig - mert át lehet vonulni tovább játszani a nappaliba -, addig egy kis lakásban akkor lehet élni, ha jól  kitaláljuk és rendben tartjuk a tereket - azt a keveset, ami van. Épp ezért fontos, hogy kialakítsunk okos tárolókat mindenhol, ahol csak lehet. Az előszobába például a mennyezet alá remek beépített szekrényeket lehet szerelni. Érdemes tárolókat külön terveztetni és építtetni asztalossal a pici helyekre. Nincs erre energiánk? Az IKEA is sok ilyen ‘besuvasztható’ cipős-, előszoba- és konyhaszekrényt kínál.

De hol fogok főzni?

Fogat mosni egy négyzetméteren is lehet, de ha el akarunk készíteni egy többfogásos vacsorát, ahhoz bizony kell a hely! Sokat segít, ha konyhabútorba épített, helytakarékos főzőlapunk van, ahelyett, hogy egy teljes sütő foglalná a helyet. 

Szereljünk minél több mindent a falra - ma már a sütő is elhelyezhető úgy a falon, akár egy mikrosütő.

A tárolásra minden helyet használjunk ki, akár az ablak körül is.A gurulós konyhaszigetek, zsúrkocsik pedig előránthatók, ha például petrezselymet szeletelünk, és eldughatók, ha beléjük ütköznénk.

A falra szerelt bárpult betolható székekkel tökéletes megoldás kis lakásokba.

Összehajtható bútorok

Ha picik a szobák, minden olyan bútor a barátunk lesz, ami használat után eltehető az útból. Ilyen a kinyitható ebédlőasztal - egyesek akár háromféle méretben is használhatóak -, illetve a falra akasztható összecsukható szék, a lehajtható lapú asztal, szekrénybe felhajtható ágy. Szeretjük a kihívásokat? Plafonba felhúzható ágyat is készíttethetünk. A többfunkciós bútorokat mindenképpen használjuk ki: az ággyá varázsolható kanapé vagy fotel például aranyat ér egy garzonban.

Térnövelő elemek

Alapvetően egy tárgy van, amely megsokszorozhatja a térérzetünket, még ha a négyzetméter számot nem is - a tükör. Ha elhelyezünk pár nagyobb tükröt a lakásban, egész biztosan tágasabbnak tűnnek a szobák. 

Bónusz tipp: a fényt is megtöbbszörözhetjük energiatakarékos módon, amennyiben a lámpák köré helyezünk el ilyen kiegészítőket. 

Játszhatunk a tér nagyságával, illetve többféle módon használhatjuk a helyiségeket, ha félretolható térelválasztókat használunk.

A hiányzó hálószoba sokszor fájó pont - ám meg tudjuk ezt is oldani. A nagyobb szobából egy pici háló plusz egy tévézős-olvasós sarok vagy étkező rész válhat tér leválasztással. Máris kialakítottunk egy kis privát szférát.Ha nem tudunk, nem szeretnénk beszereltetni tolóajtókat, egy összecsukható paraván is segít időnként átszabni a teret.

 

 

 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok