A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?
  Írta: Okos Anna, 2020. szeptember 18., 10:23
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Érdemes-e személyi kölcsönből tanulni?

  Ha személyi kölcsönre gondolunk, a leggyakrabban autóvásárlás vagy felújítás jut eszünkbe. Az elmúlt években igen népszerű lett kölcsönökből finanszírozni egy-egy költségesebb külföldi nyaralást. Természetesen ez sem az ördögtől való dolog, de a jelenlegi gazdasági környezetben érdemes inkább óvatosan bánni a kölcsönfelvételek céljaival. A továbbtanulás lehet olyan cél, amire a jelen körülmények között is érdemes lehet kölcsönt felvenni, de nem mindegy hogyan.

  Tovább...

Milyen legyen az első autónk?

Írta: Okos Anna 2018. október 25., 11:00
Értékelés:
(1 értékelés)

Ha megkérdeznék, mindenki, akinek még nincs saját kocsija, kapásból sorolná, milyenre vágyik. Egy rózsaszín cabrio, egy hófehér Mini, netán egy Tesla Roadster - mindenkinek van egy álma. A valóság azonban az, hogy az első járművet néhány egyszerű és nagyon praktikus szempont alapján érdemes kiválasztani. 

Lesz még idő megvenni az álomautót

A Totalcar online autós magazin által megfogalmazott tétel szerint mindenki az első autóját viszi a legtöbbet a szervízbe, viszont ezt használja a legkevesebbet a későbbiekhez képest.

Ami talán a legfontosabb: inkább az eszünkre hallgassunk, mint a szívünkre.

Mivel a legelső saját járműhöz az ember sok esetben fiatalon és vékonyabb pénztárcával jut hozzá, ezért vagy egy kedvező árú típust vásárol meg, vagy ifjúkori álmát valósítja meg egy igencsak használt - avagy fapados - változatban. Utóbbi esetben meglehet, hogy többet fogja vontatóra kötve látni, mint maga vezetni.

Ha tényleg használnunk kell rendszeres időközönként első szerzeményünket, jobban járunk egy szerényebb, de működőképes kisautóval, mint egy már százszor megszerelt, használt autócsodával.

Komolyabb autót egyébként azok szoktak beszerezni az első alkalommal, akik aránylag későn teszik meg ezt a lépést. Ha netán nagyon szerények az anyagi lehetőségeink, egy most igen kedvező személyi kölcsön segítségével megtoldhatjuk az autóra költhető összeget. Mire törekedjünk, milyen típust keressünk tehát?

Ha jól döntünk, első autónk csodás élmény lesz

Megbízhatóság és egyszerűség

Az első autójukat vásárlók egyik típusa nemrég szállt ki a vizsgabiztos elől a gyakorlati vizsga végén. A másik típus kölcsönzött vagy céges autót használt ezidáig, nem túl gyakran.

Egyikük sem rendelkezik komoly vezetői ismeretekkel, így egy felhasználóbarát járművel boldogulnak a legkönnyebben. Sokaknak ajánlott például az automata váltó.

Fontos szempont a vezethetőség is: sem egy nehezen forduló kormánnyal bíró típus, sem egy túl gyorsan reagáló sportautó nem ideális kezdőknek.

Érdemes emellett olyan járműre költeni a pénzünket első alkalommal, amelyiktől kevés műszaki probléma várható és a szervizelése is olcsó. A prémium járműveknek egy-egy alkatrésze és javítása is prémium árban van, így akkor válasszunk ilyen változatot, ha a pénz nem gond. 

Ezen fogunk megtanulni vezetni

Nagyon valószínű, hogy első saját járművünkkel sok olyan manővert teszünk majd meg, amivel nem fogunk nyilvánosan dicsekedni. Hacsak nem vett ölbe apukánk három évesen és kezdett el a szántóföldön vezetni tanítani, kezdő autótulajdonosként még sok hibát fogunk véteni.

Inkább olyan kocsit válasszunk tehát, amit nem nagy baj, ha olykor odakoccantunk ennek-annak. Ha nagyon féltjük első járművünket, akkor nem fogjuk használni és még később tanuljuk meg a vezetési fortélyokat. Az első autó tehát gyakorló autó.

Épp ezért az sem hátrány, ha kocsink kimondottan biztonságos: rendelkezik például hátulsó függönylégzsákkal, tolatóradarral vagy sávtartóasszisztenssel. Érdemes tehát alapos utánajárással megtalálni a megfelelő járgányt, amely nem túl drága és kényes első autónak, de az imént kifejtettek szerint - ha nem is extrákkal - de garantálja a nagyobb fokú biztonságot.

Akár a töréstesztek adatait is megnézhetjük; például egy négycsillagos törésteszt eléggé megnyugtató. Persze ezek a jellemzőket a későbbi autóinknál sem érdemes hanyagolni!Ha jól döntünk, első autónk csodás élmény lesz

 Az új autókkal inkább elkerülhetjük a szervizeket

Használt autót nagyon óvatosan vásároljunk, hiába tűnik jó vételnek. Egy kezdő sofőrnek esetleg első tulajdonostól származó, újabb évjáratú járművet ajánlott vennie. KGST-gyártmányú kocsikat még viccből se vegyünk: nem biztonságosak és sem szerelőt, sem alkatrészt nem fogunk tudni szerezni ezekhez a járgányokhoz.

Törekedjünk tehát arra, hogy egy megbízható, törésbiztos, könnyedén javítható járművet szerezzünk be, ami nem baj, ha nem annyira szép, mint a következő lesz: biztosan szeretni fogjuk, hiszen ez lesz az első autónk!

 

 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok