Nyomtatás

Mindent a kártyás visszaélésekről

Írta: Okos Anna 2019. szeptember 06., 15:55
Értékelés:
(0 szavazat)

A pénzügyeid tudatos kezeléséhez az is alapvető fontosságú, hogy védd a számláddal, a kártyáddal kapcsolatos adatokat. Még ha nem is kerül maga a bankkártya idegen kezekbe, akkor is léteznek kockázatos helyzetek. Az alábbi tippek segítségedre lehetnek, hogy ne adj módot a visszaélésekre.

vigyázzunk a netes csalókkalHa kiadod az adataidat, szabad utat engedsz a csalóknak

Ne feledd, hogy a kártyádon szereplő adatok sok esetben önmagukban is elegendőek lehetnek ahhoz, hogy online vásárlási tranzakciókat kezdeményezzenek a számlád terhére, különösen akkor, ha még bankkártyádhoz nem tartozik internetes biztonsági kód szolgáltatás. Sőt ha PIN kódodat egy cetlire leírva együtt tárolod a kártyáddal például a pénztárcádban, azt elvesztve szabad utat biztosítasz a visszaéléseknek.Amennyiben elveszted a kártyád, ezt azonnal jelentened kell a bankod felé, és késlekedés nélkül kérned kell a kártyád tiltását, így hasznavehetetlenné teszed a plasztiklapot a rossz szándékú idegenek számára. Fontos viszont, hogy ha később megtalálod a kártyád, arról is értesítened kell a bankodat. Légy körültekintő, ha megadod az összes adatod egy ismeretlen online felületen, úgymint a

  • kártyaszámot
  • kártyán szereplő nevet
  • ellenőrző kódot
  • lejárati dátumot,

mert előfordulhat, hogy kódostól átadtad a kártyád adatait adathalász weboldalt működtető csalóknak. Kártyád adatait csak olyan oldalon add meg, amely tökéletesen biztonságos, például ahol az adat megadást saját bankod vagy partner bank oldalán teheted meg.

 

Európában igyekeznek meggátolni az adathalászatot

Az USA-ban például a webshopok többsége minden adatot kér a vásárláshoz, ezért az amerikai fogyasztók jellemzően nincsenek túl nagy biztonságban kártyaadataikat illetően - ezeket az online vásárlási lehetőségeket számodra is jobb elkerülni.A Sixgill biztonsági cég adatai szerint a dark weben 2019-ben 23 millió kártya adatait árulták, és ezek 64,5 százaléka amerikai fogyasztóktól származik. A lopott adatok 7 százaléka pedig brit kártyatulajdonosoké. Amit jó tudnod, magyar adatokat nem találtak a ‘kínálatban’.

Az európai online vásárlások viszont nemsokára még biztonságosabbak lesznek. Az Európai Unióban szeptember 14-től  további szigorítások lépnek életbe  e téren, a bankokat arra biztatják, csak akkor engedjék a tranzakciót, ha egy korábban fixált egyéni biztonsági kóddal azonosítja magát a felhasználó. A szabályozás célja, hogy az ügyfelek még biztonságosabban használhassák hitelkártyájukat vagy bankkártyájukat.

Milyen biztonsági változással jár az új Uniós irányelv az Auchan kártya esetén?rendelhetsz neten, csak tartsd be a szabályokat

Auchan kártyád van? Szeptember 14-től az üzletekben való vásárlás során ugyanolyan gyorsan használhatod vele az egyérintéses fizetést. Annyi változásra számíthatsz, hogy minden hatodik egyérintéses vásárláskor a terminál elkéri a PIN kódod, ha előtte 5 egymást követő alkalommal nem kellett megadnod a kódot (például nem vásároltál 5000 Ft felett, vagy nem vettél fel készpénzt, melyekhez az eszköz PIN kódot kért). Ezt a változást fokozatosan fogják bevezetni.Ha Oney Netbank felhasználó vagy, az új rendelkezések érvénybe lépése után a fiókodba az ügyfél-azonosító, a Mobil Aláírás és a jelszó együttes megadásával tudsz belépni.Emellett minden ügyfél részére automatikusan beállításra kerül az „internetes biztonsági kód (3D Secure Code)” szolgáltatás.

Nyereményjáték? Nem biztos, hogy Te nyersz!

Lehet, hogy Te is kaptál mostanában olyan csaliüzenetet, ami egy nyereményjátékban való részvételre buzdított.Ezekben a játékokban általában drága kütyüket lehet nyerni, okostelefont, okosórát, ám ki kell tölteni egy kérdőívet is és regisztrálni. Ennek során pedig a gyanútlan felhasználó megad egy jelszót, ami az emberek többségnél ugyanaz, mint amit használ netes belépéseinél.Majd ha valaki valamelyik nyereményt igényelné és a szállítási költséget kifizetné előre, az ezt úgy teheti meg, ha megadja a kártyaadatait. Ez az, amit Te soha ne tegyél meg hasonló oldalakon!Az újonnan felbukkanó kedvezményprogramokban, pontgyűjtőprogramokban is lehetnek biztonsági rések - legyél mindig Te a legóvatosabb felhasználó!

Mit tegyél, ha rájössz, hogy áldozatul estél?

Mindenkivel megeshet, hogy túl későn jön rá, kiadta az adatait ismeretlen helyen. A legjobb, ha megteszel két lépést:Ha megadtál egy jelszót, amit máshol is használsz, állítsd át a jelszavaidat.Emellett azonnal tiltsd le a kártyád.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok