A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

Mindent a KHR-ről

Írta: Okos Anna 2018. március 14., 14:44
Értékelés:
(1 értékelés)


A KHR ismert rövidítés lehet azok számára, akik hitelfelvételt fontolgatnak. Bár a megbízható adósokat védi, a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) gyakran aggodalmat kelt az érdeklődők körében, pedig segítségével csökkenhet a hitelezési kockázat, és ezzel gyorsabbá, kedvezőbbé válhat a hitelfelvétel.

Mi az a KHR?

A KHR, azaz Központi Hitelinformációs Rendszer (régi nevén BAR lista) a hazai pénzügyi intézmények kezelésében álló hitelinformációs adatbázis, amelynek köszönhetően a hitelt nyújtók fel tudják mérni a hitelt igénylők hitelképességét. A KHR azért fontos, hogy a hitelnyújtók minimalizálni tudják a hitelezési kockázatokat és megkönnyítsék a hitelhez jutást a halmozott adósságoktól mentes, megfelelő hitelmúlttal rendelkező adósok számára.

A lakossági KHR tartalmazza a hiteltörténet pozitív és negatív információit (aktuális törlesztések, esetleges mulasztások, visszaélések, csalások) is, valamint rögzíti az adósságrendezési eljáráshoz kapcsolódó összes fontos információt. Egyik legfontosabb célja, hogy meggátolja a korábban visszaéléseket elkövető hitelhasználók újbóli károkozását.

Milyen információk találhatók a KHR listában?

khr szerzodes 420x280

A KHR listán a következő adatok szerepelnek:

● adós személyes adatai
● hiteltörlesztések összege
● fennálló tőketartozás összege, pénzneme
● előtörlesztések dátuma, összege
● megjegyzés arról, hogy az ügyfél határidőn belül, rendszeresen fizeti a törlesztőrészleteket

Amennyiben nem történik meg egy havi részletnek a kiegyenlítése, az adós lekerül a pozitív adóslistáról, amelynek célja a bankok részéről a biztosabb hitelnyújtás, a hitelezési kockázat csökkentése és bankok biztonságának védelme.

A jelenlegi szabályozás szerint a vállalkozások nem dönthetnek arról, hogy felkerüljenek-e a pozitív adóslistára, míg magánszemélyeknél ez most még választható. Jelenleg az ügyfelek kb. 80-90 %-a nyilatkozik úgy, hogy ha megfelel a feltételeknek, felkerüljön a pozitív adóslistára, hiszen ezzel elősegíthetik azt, hogy későbbi hitelfelvételeik esetén „jó adósnak” minősüljenek.

Ki kerül fel a KHR listára?

Többek között azok a magyarországi állampolgárok kerülnek fel a KHR negatív listájára, akik bármely pénzügyi intézménnyel kötött hitelszerződés feltételeit megszegték, a hitel törlesztőrészleteinek visszafizetését az éppen hatályban lévő minimálbérnél nagyobb összegben, 90 napot túlhaladóan nem teljesítették.
A 90 napot onnantól kezdi számolni a rendszer, ahonnan a minimálbér összegét - amelyről a NAV-nál és az érintett pénzügyi szolgáltatóknál lehet érdeklődni - meghaladta a tartozás mértéke. A KHR listára kerüléshez a tartozás minimálbérnél nagyobb mértékének és a 90 napos határidőelmúltának egy időben kell fennállnia. A 90 nap számlálása közben egyetlen napra sem csökkenhet a minimálbér szintje alá a tartozás, mert akkor újra kell indítani a 90 napos periódus számítását attól az időponttól, amikor megint meghaladja a tartozás a minimálbér összegét.

A KHR és a személyes adataid védelme

Az előbbiek okán olyan rendszer épült ki, mely szoros kapcsolatban áll a különböző pénzügyi szervezetekkel, akiktől adatokat kap (és akiknek szolgáltat is információt) a hiteligénylő személyről. Fontos azonban, hogy a KHR-ben rögzített adatok banktitoknak minősülnek, és ennek megfelelő jogi védelem alatt állnak.

Amikor a pénzügyi szervezet adatot szolgáltat rólad a KHR részére, az adatátadás előtt 30 nappal figyelmeztetést küld arról, hogy ha nem rendezed a mulasztást, akkor az adataid bekerülnek a KHR nyilvántartásába. Ne feledd, hogy jogod van a tájékoztatáshoz akkor is, ha szeretnéd megismerni a rólad nyilvántartott adatokat. Bármelyik KHR-hez csatlakozott pénzügyi szervezetnél költségmentesen kérhetsz információt ezzel kapcsolatban és arról az intézményről is, amely átadta őket (melyik, mikor, milyen jogcímen).

khr mappa 420x280
Mi lesz az adataiddal, ha rendezted adósságaidat?

Ha a figyelmeztetést követően, 30 napon belül rendezed a mulasztást, azaz

● kifizeted a teljes hátralékot a bank számlájára készpénzben, vagy
● kezes vagy fedezet bevonásával egyenlíted ki a hátralékot, vagy
● sikerül átütemezést elérned a bankkal egyetértésben, esetleg megállapodással rendezitek a problémás hitelügyletet (veszteségleírás ekkor sem történhet), akkor nem kerülsz a negatív KHR listára.

Ha azonban a tartozás nem szűnik meg, az adataid az átadástól számított legfeljebb 10 évig maradnak a KHR-ben és ez idő alatt a hozzájárulásod nélkül is felhasználhatók a hitelképességed vizsgálatához.


Mit tegyél, ha nem értesz egyet a nyilvántartott adatokkal?

Ha meg vagy róla győződve, hogy adataid nem felelnek meg a valóságnak, vagy jogellenesen kerültek be a KHR-be, kérheted a helyesbítésüket vagy törlésüket. Panaszodat beadhatod az adataidat átadó pénzügyi intézménynek vagy a KHR-t kezelő pénzügyi vállalkozásnak, de előtte ugyanitt érdeklődj az eljárási szabályokról és a beadvány elvárt tartalmáról! Kifogásod vizsgálatának eredményéről szoros törvényi határidők mellett kapsz tájékoztatást. Ha ezzel nem vagy elégedett, a kézhezvételtől számított 30 napon belül a lakóhelyed szerinti illetékes járási bírósághoz fordulhatsz. Bízunk benne, hogy erre nem lesz szükséged és összefoglalónk ebben a segítségedre szolgált.

Hol informálódhatsz a KHR-rel kapcsolatban?

A KHR-rel kapcsolatos kérdéseddel a KHR-t kezelő BISZ Központi Hitelinformációs Zrt.-t, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, vagy bármelyik pénzügyi szervezetet megkeresheted.

 

 

 


Forrás:pexels.com, mnb.hu, hitelmindenkinek.hu

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok