Nyomtatás

Mit mutatnak az idei költéseink?

Írta: Okos Anna 2020. december 31., 15:13
Értékelés:
(0 szavazat)

Az idei soha nem látott méretű pandémia komoly kihívás elé állította a családokat a költések terén is. Új szokásokat vettünk fel, átrendeződtek a költéseink, de hogyan változott mindez az év során?

Számtalan statisztika és felmérés látott napvilágot már év közben is arról, hogyan változtak a költéseink, mire ment el a pénzünk idén. Ezekből szemezgettük a legfontosabb, néha tanulságos információkat.

A karantén mindent vitt

A tavaszi nagy zárlat alatt drasztikusan változtak a költéseink az előző év azonos szakához képest. Ez meglepő módon nem feltétlen jelentette minden esetben azt, hogy kevesebbet költünk, inkább a kosár tartalma rendeződött át.

A karantén idején drasztikusan megváltoztak a költési szokásaink és nem minden állt helyre.

 

A bezárkózás kora tavaszra esett, így sokan a kertre és a hobbira fordították az idejüket és a pénzüket is. Ennek megfelelően az áprilisi költésekben közel 90%-kal ugrottak meg az ilyen irányú kiadások. Emellett az elektronikai cikkek is szépen futottak, az előző év azonos szakához képest még néhány százalékos növekedést is mutattak.

A home office nem meglepő módon lecsökkentette a benzinkutaknál történt költéseket, amik 45%-os esést mutattak, de divatra is 61%-kal kevesebbet költöttünk. Ez utóbbi azonban a Glami kutatása szerint hamar helyreállt, mert júniusban már a korábbi évet is túlszárnyaló mértékben költöttük a pénzünket ruhákra és divatcikkekre.

Az év leginkább lecsökkent kiadása természetesen az utazási kiadások, a szórakozásra és étteremre fordított összegek voltak. Ez utóbbi két kategóriára több, mint 60%kal költöttünk kevesebbet, míg utazásra 93%-kal kisebb volt a költés az áprilisi referencia időszakban. A nyári lazítások némiképp árnyalták ezt a képet, mert a vírus két hulláma közti rövid fellélegzés alatt nyáron a kikapcsolódásra elég sok pénzt költöttünk el.

 

 

Egészségügyi kiadások

Szintén friss felmérés erősített meg két fontos dolgot a tavalyi és idei egészségügyi költések alapján. A magyarok általában havonta 15 ezer forintot költenek egészségügyi kiadásokra, anyagi helyzetüktől függetlenül. Meglepő módon ez a KSH adatainak megfelelően tavaly is nagyjából ennyi volt. Fertőtlenítőre és maszkra havonta összesen 2400 forintot költünk. Magánegészségügyben leginkább fogorvosra és nőgyógyászra költünk.

Fontos tanulság azonban, hogy alig költünk egészségügyi problémák megelőzésére. Vitaminok és étrendkiegészítőkre fordított költéseink ugyan megugrottak a karantén alatt, de a tavalyi év referencia számai azt mutatják, hogy alapvetően keveset költünk a betegségek elkerülésére.

 

Mi van a karácsonnyal?

A lakosság teljes költési egyenlegéről még nem jöttek ki a számok, de az előzetes felmérések hatalmas szórást mutattak azzal kapcsolatban, hogy kevesebbet vagy többet költünk-e idén a karácsonyi ajándékokra. Egy dologban azonban a legtöbben egyetértettek. A korlátozások nyomán elmaradó nagy családi összejövetelek miatt kevesebb embernek veszünk idén ajándékot.

 

Mit érdemes ezek nyomán átgondolni?

A Glami felmérése alapján a megkérdezettek alig 18%-a mondta, hogy nagyon óvatos a költéseivel, 32% pedig, hogy némiképpen visszafogja a költéseit. A felmérésben résztvevők 40%-a úgy költ, mint azelőtt. A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben ezek igen kedvezőtlen arányok és azt mutatják, hogy nem bánunk túl óvatosan a pénzügyeinkkel és sokszor utólag elköltöttük azt is, amit esetleg a karantén alatt megspóroltunk.

A megtakarítások idén átlagban nőttek, de még mindig sok családnak nincs tartaléka.

Az MNB novemberben kiadott adatai szerint . Ez azonban . A , és további egyharmad él úgy, hogy három hónapig sem tudna talpon maradni a megtakarításaiból.

 

Rendkívül fontos ezért a kiadások nyomon követése, amire számtalan jó módszer létezik már. Érdemes az év végét felhasználni arra, hogy átgondoljuk anyagi helyzetünket és tudatosan, tervezetten vegyük kezünkbe az anyagi kérdéseket az új évben. Az idei év bebizonyította, hogy bármikor történhet nem várt fordulat, ami veszélyezteti a megélhetésünket. Ezt pedig csak akkor tudjuk átvészelni, ha biztonsági tartalékokat építünk ki.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok