phonemailmap

Most kell majd igazán a nyelvvizsga

Eltörölték a nyelvvizsgakötelezettséget, de ezzel komoly előnyre tehet szert, akinek van.

A világban évtizedek óta mérik a különféle népek nyelvi kompetenciáit. Sajnos ezeken az indexeken hazánk nem szerepel túl fényesen. Az Oktatási Hivatal adatai szerint tavaly összesen 85 ezer nyelvvizsga próbálkozás volt, aminek 37%-a végződött sikertelenül. Ez jóval pozitívabb érték, mint a korábbi évek adatai, ahol a sikertelen vizsgák aránya rendre meghaladta az 50%-ot, ugyanakkor a 62 ezer sikeres nyelvvizsga egy csökkenő trendbe illeszkedik, ami kisebb-nagyobb kiugrásokkal, de érezhetően kevesebb új nyelvvizsgát eredményez.

A pandémia miatti nyelvvizsga amnesztia óriási vágást jelentett a vizsgára jelentkezők számában, és még tovább csökkentette a magyarok amúgy sem túl magas nyelvtanulási motivációját. A világ azonban óriásit fordult a néhány elmúlt hónapban, ezért érdemes újra megfontolni, hogy elővegyük a nyelvkönyveket.

Változik a munkaerőpiacA nyelvvizsga birtokában sikeresebben boldogulhatunk egy változó munkaerőpiacon is.

A legtöbb gazdasági elemző már hónapok óta kongatja a vészharangot a magyar gazdasági kilátások terén, és legtöbben úgy vélik, hogy hamarosan recesszióba fordulhat a világ és vele együtt hazánk is. Ez pedig egyenértékű a jelenlegi, munkavállalók számára jobbnál jobb lehetőségekkel tömött munkaerőpiac fájdalmasan gyors és drasztikus változásával.

Ha jobb pozícióból akarsz nekifutni a közelgő viharoknak, akkor érdemes olyan eszköztárat építeni, amiből hiány van, vagy legalábbis kevesebb. Ezek közül az egyik viszonylag gyorsan megszerezhető a nyelvtudás és az azt tanúsító nyelvvizsga.

A nyelvtudás aranyat érhet

Hogy mennyire nem légből kapott a kereseti potenciál és az elhelyezkedési lehetőségek növekedése a nyelvtudás birtokában, azt az Education First nevű felmérés angol nyelvtudás indexe is megerősíti, ami a világ 100 országában vizsgálta az angol nyelvtudást és annak hatását az emberek keresetére. A felmérés úgy találta, hogy a hasonló végzettségű, de nyelvtudással nem rendelkező társaiknál akár háromszor többet is kerestek azok a fiatalok, akik angolul beszélnek.

A recesszió tükrében azonban már nem csupán a szorzókról van szó, hanem magáról az elhelyezkedés lehetőségéről is, és ez várhatóan nemsokára egyre komolyabb kérdéssé válik.

A nyelvvizsga megszerzésére fordított kiadások finanszírozását állami támogatás is segíti.A nyelvvizsga drága, de van megoldás

A nyelvvizsga megszerzése valóban költséges kezdve a tanfolyami képzéstől a tankönyveken át a vizsgadíjig, de hosszú távon bőségesen megtérül a beruházás. Emellett vannak kisebb-nagyobb ösztönző programok is, amik segítenek a finanszírozásban.

2018-tól lehetőség van az első sikeres nyelvvizsga díjának visszaigénylésére, ami például egy 2022-ben megszerzett nyelvvizsga esetében 50 ezer forintot is jelent. A támogatás a sikeres komplex vagy sikeres második részvizsga letétele utáni egy évben igényelhető, és nincs felsősokú tanulmányokhoz kötve. 35 éves korig elérhető azok számára is, akik kisgyermekkel vannak otthon. A támogatás emellett igényelhető érettségi bizonyítvánnyal, vagy honosított nyelvvizsga esetén is. A pontos részletekről érdemes a MÁK honlapján tájékozódni.

 

 

Ha pedig kis kiegészítés jól jönne a vizsgát megelőző kiadások finanszírozásához, érdemes lehet szabadfelhasználású személyi kölcsönöket is megfontolni. A ráfordítások igen gyorsan megtérülhetnek.