A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

Nem is gondolnád, milyen izgalmas a nagyvállalati fenntarthatóság

Írta: Okos Anna 2021. június 11., 10:03
Értékelés:
(0 szavazat)

A nagyvállalatok fenntarthatóságért tett lépései messziről talán csak olcsó frázisoknak tűnnek, pedig húsbavágóan fontos és rendkívül izgalmas dolgokat takarnak.

A fenntarthatóság már nem trendi hívószó, hanem sok vállalat számára a mindennapi működésbe és a stratégiai tervekbe épült alapelv. Ha egy ilyen mondatot végig olvasol, lehet, hogy a második felére már el is aludtál. Pedig a nagyvállalatok valójában tényleg sokat tesznek annak érdekében, hogy az élet a földön fenntarthatóbb és egyenlőbb legyen. Ezek egy része még izgalmas és érdekes is.

Az ENSZ Globális Egyezményéhez már 13 ezer vállalat csatlakozott a világ 170 országából.Amikor az ENSZ és a nagyvállalat összefog

A globális felmelegedés rémítő üteme és a még mindig nem teljesen véget ért COVID járvány társadalmi lecsengése minden eddiginél fontosabbá teszi, hogy a nagyvállalatok válaszoljanak a fenntarthatóság hívására és felvegyék a kesztyűt egy jobb világ építése érdekében.

Sokan nem is késlekednek. Az Egyesült Nemzetek Globális Egyezményéhez már több, mint 13 ezer vállalat csatlakozott a világ 170 országából. Ez tíz alapelvet fogalmaz meg a környezetvédelem, az emberi jogok, a munka és a korrupció elleni harc terén, amik rendező elvként meg kell, hogy jelenjenek a csatlakozó vállalatok napi működésében.

Ez a tíz alapelv olyan tételeket tartalmaz, mint például az emberi jogok védelme és az egyenjogú bánásmód a munkahelyen, a gyermekmunka felszámolása, a környezetbarát technológiák alkalmazása és a korrupció elleni harc minden formája.

Mit jelent ez a hétköznapokban?

Legyinthetnénk, hogy újabb hangzatos megállapodás született, valós hozadéka nincs, pedig sok vállalati tevékenységnek képezi az alapját az egyezmény. Csak egy kiragadott példa a világ egyik vezető ragasztógyártó cége, a Tesa, ambiciózus célt tűzött ki annak érdekében, hogy 2025-re 30%-kal csökkentse a széndioxid kibocsátását, és 2050-re teljesen karbonsemleges legyen.

Egy másik érdekes példája az egyezmény erejének, hogy Melbourne városa kérelmezte városok csatlakozását is az egyezményhez. Így indult, hogy Melbourne lett a központja annak a kezdeményezésnek,Egyetlen fa annyi oxigént termelhet egy nap alatt, ami ötven felnőtt ember napi légszükséglete. ami meghaladta a tíz alapelvet is és létrehozott egy összefogást az állami szervek, civil szervezetek és a helyi nagyvállalatok között. Ez az úgynevezett „fenntarthatósági kör” azóta számtalan esetben keresett közös összefogással megoldást addig megoldhatatlannak tűnő városi problémákra.

Ebből a hétköznapokban lehet, hogy annyit láttak az emberek, hogy óriási méretű parképítés zajlik vállalati finanszírozással állami területen a civilek vezetésével. Ez talán úgy tűnik, csak csepp a tengerben, de ha hozzátesszük, hogy egy 50 éves fa akár 700 liter oxigént is termel egy nap, ami ötven felnőtt ember napi légszükséglete, akkor már könnyebb megérteni a jelentőségét annak, ha 300 fát ültetnek egy parkban nagyvállalati finanszírozással.

Ami még előttünk van

A világ számtalan soha nem látott kihívással szembesül a klímaváltozástól a járványokon át a gyermekmunka és modern kori rabszolgaság intézményéig. Az olyan összefogás, amiben a nagyvállalatok vezető szerepet vállalnak, kulcsfontosságú szerepet játszhatnak abban, hogy hatékonyan vegyük fel a harcot ezekkel a kihívásokkal.