phonemailmap

Nem lehet elég korán kezdeni: így tanulnak játszva a pénzről a gyerekek

A pénz nehéz téma, de mindenről lehet játékosan is beszélni. Ezt találták ki néhány remek programban, ami segít a gyerekeknek megismerkedni ezzel a fontos témával.

Van olyan játék, ami segít a gyerekeknek a befektetésekkel és az üzlet világával ismerkedni.A pénzzel kapcsolatos nevelést érdemes korán elkezdeni. Természetesen a gyerekek a legjobban a felnőttek példájából tanulnak, így elengedhetetlenül fontos, hogy a családban is azt lássák: a pénzügyek kézben vannak tartva. Viszont lehet mindezt játszva is csinálni.

Több állami és pénzügyi szereplő is közreműködött néhány játékos, sőt, kifejezetten izgalmas program összeállításában, amit egyénileg, csoportban vagy akár az egész iskolával együtt lehet játszani. A teljesség igénye nélkül szemezgettünk néhány érdekes programot.

 

 

Digitális Diákszéf

Kezdjünk mindjárt az MNB és a Pénziránytű kezdeményezésére létrejött, applikációban futtatható játékkal, aminek segítségével egyedül és együtt is tudnak játszani a srácok. Az applikációban kvízkérdésekre lehet válaszolni pénzügyi és környezettudatosságot fejlesztő témákhoz kapcsolódóan. A helyes válaszokért digitális érmeket lehet nyerni, amik cserélgethetőek is, illetve tárgyi ajándékokra való beváltásukra is lehetőség van bizonyos időszakokban.

 

Pénziránytű digitális játékai

A Pénziránytű Alapítvány a Diákhitel központ, a Magyar Bankszövetség és az MNB közreműködésével jött létre. Számtalan izgalmas programot és anyagot készítettek már gyerekeknek a pénzhez és a pénzügyi tudatossághoz kapcsolódóan. Ezek egyik csoportja a Pénziránytű honlapján elérhető digitális játékok, amiket lehet egyénileg vagy csapatban is játszani, de találhatóak itt pénzügyi személyiségtesztek is.

A Gyümölcspiac, a Tőzsde, a Remek süti vagy a Csúcsmeló nevű játékok során megadott paraméterek alapján üzleti terveket, befektetéseket állítanak össze a gyerekek, illetve végig követhetik, hogy döntéseik milyen hatással vannak ezekre. Életszagú, mégis szórakoztató formában ismerkedhetnek a vállalkozás és a befektetések világával.

Pénz7A Pénz7 projekt programját évente megújuló témával rendezik meg általános és középiskoláknak.

A Pénz7 program az Európai Pénz7 évente megrendezett projekt időszaka, amihez a Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű kezdeményezésére csatlakoztunk 2015-ben. A célja az általános- és középiskolás diákok pénzügyi tudásának és tudatosságának megalapozása, amibe iskolákat, tanárokat is aktívan bevonnak.

A projekt héthez a szervezők bocsátanak rendelkezésre minden évben változó témájú felkészülési anyagot a pedagógusok és iskolák számára, és a tényleges tevékenységeket az iskolák szervezik meg a diákoknak. Az idei, február közepétől elérhető tematika a pénzügyi tervezés és a megtakarítások témaköre.

Részvényfutam

A végére hagytuk a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) két programját, ami a többinél is még izgalmasabb vizekre viszi a pénzügyekkel ismerkedni vágyó gyerekeket. A BÉT idén hetedik alkalommal indítja el középiskolásoknak szóló ingyenes online tőzsdejátékát, a Részvényfutamot március 7 és április 1 között. Ennek során a versenyzők virtuális tőkével, de valódi részvényekkel ízlelgethetik, milyen érzés részvényekkel kereskedni.

Ha pedig megtetszett a tőzsde világa, akkor virtuális tőzsdelátogatáson is részt vehetnek a gyerekek.

A pénz világával és kezelésével való ismerkedésre sok érdekes és izgalmas program kínálkozik. Mutassuk meg a srácoknak és vegyünk benne részt együtt!