Nyomtatás

Nem tud bánni a pénzzel a gyermeked?

Írta: Okos Anna 2019. szeptember 19., 10:09
Értékelés:
(0 szavazat)

A pénz nem a fán terem - ezt mire felnövünk, valamennyien megtanuljuk. Csak nem mindegy, milyen áron, milyen leckéken keresztül, és mennyibe kerül mindez a családunknak, szüleinknek. Még ha jólétben él is a család, a kicsiknek előbb-utóbb érdemes elsajátítaniuk azt, hogy hogyan kell az anyagiakat kezelni. Szerencsére erre már megvannak az eszközök. 

Miért ne pazaroljunk?

Ha feleslegesen vásárolunk, csak a pillanat öröme kedvéért, azzal rengeteg pénzt költünk. Erre nagyon hajlamosak a gyerekek, akik a mában élnek, és amit meglátnak, azt azonnal meg szeretnék kapni. Minden szülő ismeri a jelenséget: a csemete kisírja magának az adott játékot, vagy éppen egy kiscicát, majd pár nap múlva már ügyet se vet rá. Jó tudni, nem tesszük boldogtalanná, megkeseredetté fiunkat, lányunkat, ha nem kap meg mindent, amit szeretne. Hiszen az élet - minden téren - úgy működik, hogy van, amit megkapunk, van, amit nem. Ha a piciket arra szoktatjuk, hogy amire rámutat, azt apu, anyu minden esetben megveszi, megszerzi, akkor később nem fogja érteni, miért nem kap meg mindent. És a tétek egyre nőnek: a bölcsödések még csak egy világító labdára vágynak, az iskolások már egy saját okostelefonra.

Ő maga is képes elérni, amit szeretne

menő sportcipők a butikbanA gyerekekkel sokkal jobbat teszünk, ha megtanítjuk őket, saját erejükből, némi erőfeszítéssel mi mindent képesek elérni. Erre jó lehet - egy kicsit más területre evezve - a sport is. A karatéban - amit már 4-5 évesen el lehet kezdeni - például a gyerekeknek egy évükbe telik, mire egy újabb színű övig eljutnak. Egész más értéke van egy piros övnek, amiben három év összes edzése, vizsgája benne van, mintha apu vesz egy ugyanilyen piros övet a boltban.Hasonló célzatú az, amikor kiskorúaknak egy kis feladatot adnak a kezébe, amivel pénzt kereshetnek. Itt persze nem a gyermekmunkára gondolunk, hanem arra, amikor a kicsik eladhatják megunt játékaikat egy garázsvásárban, vagy éppen limonádét árulnak a ház előtt. Ezzel egyrészt megtapasztalják, milyen nehezen tud összejönni mondjuk tízezer forint, másrészt rájönnek, hogy ők is pénzhez tudnak jutni.

A pénzügyeket tanulni kell

Arra is van lehetőség, hogy társasjátékokkal vagy könyvekkel csiszoljuk a gyerekek tudását ezen a téren. Szerencsére ma már a hazai iskolai oktatásba is bekerültek pénzügyi ismeretek, például az ötödik-hatodik osztályos matematika a legértékesebbek a közös élményektankönyvekben is vannak ilyen feladatok. Még hitel futamidő-hosszabbításról is szó esik általános iskolában. A gyakorlatban is tudjuk fejleszteni a gyerekek készségeit e téren, erre alkalmas egy ősi módszer, a zsebpénz. A legvagyonosabb családokban is gyakorta bevett szokás, hogy a csemetéknek a saját havi keretükből kell kigazdálkodniuk a játékaikat, akár már óvodás korban. Ha már gyűjtögetés: megmutathatjuk az olyan eszközök használatát is, mint a pontgyűjtő kártya - ezt akár játékosan is lehet használni. 

Nem adok pénzt - nem fog szeretni? 

Fontos, hogy megbeszéljük a csemetékkel, hogy nem mindent kapnak meg, ami a többieknek van. Főleg a tizenévesek, a kis- és nagykamaszok hajlamosak a családi körből kikerülve a társaság hatása alá kerülni. Ha attól félünk, elveszítjük gyermekünk szeretetét, amennyiben nem vesszük meg az aktuális nagy kedvencet - például ha nem fizetjük be fiunkat a számítógépes játék táborba, lányunkat a lovastáborba - , és mindent megteszünk a kedvükért, akkor kiadjuk a kezünkből az irányítást. A barátság pedig nem a pénzen múlik, ezt jobb mielőbb megtanulni. 

A megfontolt költekezés a természetnek is jó

A gyerekek fogékonyak a környezetvédelem kérdésére, és ezért azt is elmagyarázhatjuk nekik, ha sok felesleges kacatot veszünk, abból előbb-utóbb rengeteg szemét keletkezik.Nemcsak mi adhatjuk tovább a dolgainkat, mi is beszerezhetünk sokféle tárgyat, akár ruhákat is használtan - erre is ránevelhetjük családtagjainkat. Emellett tanítsuk meg a kicsiket, hogy az a ‘menő’, ha mindenből energiatakarékosat, hosszú élettartamút, megbízhatót veszünk, még akkor is, ha az többe kerül. 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok