A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • A CSR nem játék – vagy mégis lehet az?
  Írta: Okos Anna, 2021. november 26., 15:34
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  A CSR nem játék – vagy mégis lehet az?

  A vállalati társadalmi felelősségvállalásról sok dolog eszünkbe jut, de a játék nem tartozik ezek közé. Pedig játékosan még a CSR tevékenységek is jóval hatékonyabbak lehetnek.

  Tovább...
  Címkék: életmód

Nem tudsz róla, de már élvezed az azonnali fizetés áldásait

Írta: Okos Anna 2020. november 20., 12:47
Értékelés:
(0 szavazat)

Az azonnali fizetés néhány hónapja már a mindennapi valóság része. Óriási várakozások övezik a gazdaságra gyakorolt hatását, ám ebből az átlagember keveset érez. Megmutatjuk, mi zajlik a háttérben és mit érdemes róla tudni.

Mi is az azonnali fizetés?

Ha másképp nem, a hírekből biztosan értesültél róla, hogy idén március 2-án elindult az azonnali fizetési rendszer (AFR) Magyarországon, ami óriási változásokat hoz a gazdaságba és az életünkbe – egy idő múlva. Egyik legfontosabb és nem is titkolt célja, hogy visszaszorítsa a készpénz használatát a gazdaságban, ami egyszerre drága és teret hagy a csalásoknak.

Technikai oldalról az AFR lényege, hogy 10 millió forintig belföldi forintszámláról 5 másodperc alatt teljesül minden tranzakció, akár fizetés, akár utalás az év 365 napján, banki nyitvatartási időn kívül is. A másik technikai újdonság, hogy nem csak számlaszámra tudsz már utalni, hanem egy úgynevezett másodlagos azonosító (mobilszám, adószám vagy email cím, vállalkozásoknál az adószám) is elég az utaláshoz. Szintén újdonság az úgynevezett fizetési kérelem, amit a kedvezményezett indít és a fizetéshez ezt elegendő csak jóváhagyni.

Az AFR segítségével 10 millió forintig 24/7/365 rendszerben 5 másodperc alatt teljesül az utalás.

Az MNB áprilisban közzétett felmérése szerint a bevezetést követő egy hónap alatt már 32 ezer másodlagos azonosítót regisztráltak az ügyfelek, és ki is használták az üzemidőn kívüli utalás lehetőségét, mert az utalások 31%-a ilyen idősávban történt. Ez azt mutatja, hogy még ugyan nem tömegével, de kezdünk élni az új rendszer hozta lehetőségekkel.

 

Mit jelent az AFR a gazdaságban?

Azon túl, hogy a gazdaság fehéredését és a készpénz forgalom szerény becslések szerint 15, merészebbek szerint akár 25%-os háttérbe szorulását várják a pénzvilágban, az AFR a gazdasági szereplőknek is hoz azonnali teendőket és hasznokat.

Jövő év január elsejétől minden kereskedőnek biztosítani kell az elektronikus fizetés lehetőségét. Ez várhatóan 60 ezer új elfogadóhelyet jelent majd országszerte. Az új AFR megoldások bevezetésével és terjedésével azonban ez olcsóbb lehet a kereskedők számára. Nem feltétlenül lesz mindenhol bankkártya terminál, mert például egy fizetési QR kód megadásával vagy a kereskedő másodlagos azonosítójának feltüntetésével is megvalósulhat az elektronikus fizetés biztosítása.

 

2021. januárjától minden kereskedőnek biztosítani kell valamilyen formában az elektronikus fizetést

A közműszolgáltatók pedig várhatóan az AFR fizetési kérelem funkcióját fogják kihasználni és a jövőben ebben a formában küldik ki a havi számlákat. Ez tovább egyszerűsíti az online fizetés funkcióját a szolgáltatóknál, ami várhatóan katalizálja az online ügyintézésre való áttérést is.

 

Hogyan segít a hétköznapokban?

A hétköznapi ember az AFR-ból elsősorban a kényelmi funkciókat veszi majd észre. Könnyebben lehet készpénz nélkül fizetni a boltban és a számlák kiegyenlítése is egyszerűbb. A GIRO Zrt. már dolgozik a központi mobilfizetési megoldáson, aminek segítségével egy egyszerű QR kód leolvasással megvalósulhatnak a fizetések bárhol.

A 24/7/365 rendszerben zajló utalás és az elektronikus megoldások segítségével könnyebb lesz elkerülni a hátralékba esést, ha például nem tudsz postára szaladni a csekkekkel, vagy elfelejtettél időben utalni, hogy hétvége előtt átmenjen a fizetés.

Ha az egyetemista gyereked bankszámlája nullára fut ki a hétvégén, nem kell kölcsönkérnie vagy neked autóba ugrani, hogy vigyél neki készpénzt. Az azonnali utalás magánszemélyek számlái között is él a nap bármely szakában.

Ha barátokkal ebédelsz, el lehet kerülni a kínos készpénz számolgatást az asztalnál. Egyszerűen a telefonszámodra 5 másodperc alatt át tudják dobni az ebéd költségét, hogy egyben kifizessétek.

Ez csak néhány példája annak, hogyan könnyíti az életünket az AFR és a sort még hosszan folytathatnánk, de ebből is látszik, hogy nagy változásokat hoz az új rendszer és sokkal kényelmesebbé teszi pénzügyeinket a hétköznapokban.