phonemailmap

Nyaralj zölden!

A nyaralások karbon lábnyoma sokszor óriási. Ezeket érdemes átgondolni, mielőtt elindulsz nyaralni.

A COVID miatti lezárások utáni első szabad nyáron sokan végre szeretnének kikapcsolódni, nyaralni, mert nagyon várják a pihenést. Jó azonban tisztában lenni vele, hogy a megérdemelt pihenésünk milyen nyomot hagy a környezetünkön és ennek megfelelően tervezni vagy akár áttervezni a nyári pihenést.

Az apró exotikus szigetekre irányuló luxus turizmus karbon lábnyoma a legmagasabb.A turizmus őrült tempóban terjeszkedik

A 2020-as több, mint 50%-os visszaesést követően a tavalyi év már ismét óriási visszapattanást látott a globális turizmus piacán. Még a 2020-as évben is hozzávetőleg 4,7 billió dollár (1 700 billió forint) értékben járult hozzá a világgazdasághoz. Az utolsó „béke” évben, 2019-ben a turizmus a világ GDP-jének 10,3%-át adta.

Ezek alapján nem tűnik túlzásnak a kijelentés, hogy a számok tükrében a turizmushoz kapcsolódó kereslet és fogyasztás sokkal gyorsabban növekedett az elmúlt években, mint bármely más termékek vagy szolgáltatások fogyasztása.

A turizmus karbon lábnyoma nyomtalan?

A turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások karbon lábnyoma óriási. Nem csak az utazásról van szó, hanem a turizmushoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások, például az étkeztetés, a szállodaipar, a mosodák és a szórakoztatás lábnyomáról. Ami bonyolítja a képletet és szinte lehetetlenné teszi a karbonlábnyom növekedése elleni fellépést az az a tény, hogy a globális turizmushoz kapcsolódó kibocsátások legalább 15%-a nem esik a kibocsátás korlátozott tevékenységek körébe.

Ezen belül a nemzetközi légiközlekedés okozza a legnagyobb problémát, mert szabályozása nem esik a Párizsi Egyezmény körébe. Az sem javított a helyzeten, hogy az Egyesült Államok, ami a turizmus szektor legnagyobb globális fogyasztója, hosszú évekig nem is volt a Párizsi Egyezmény tagja.

Ami a legkárosabb

Nem okoz túl nagy meglepetést, hogy a távoli kis szigetekre szervezett exotikus túrák a legkárosabbak a környezetre. Ezek az apró szigetek sokszor csak légi úton közelíthetőek meg, és luxus szolgáltatásokat nyújtanak olyan mennyiségű látogató számára, amit a sziget alapvetően nem lenne képes ellátni. A 22-es csapdája, hogy ezeknek a szigeteknek a gazdasága rendkívüli módon függ a turizmustól, ezért nem érdekük a karbon lábnyom csökkentésével járó látogatószám csökkentés.

Mégis mekkora a különbség?

Az Angol Üzleti, Energia és Ipari Stratégia Minisztériumának jelentése szerint több, mint negyvenkétszer annyi karbonkibocsátással jár egy belföldi légi járat igénybevétele, mint egy nemzetközi vonatút. A legszennyezőbb közlekedési módok a repülőjáratok és az autózás, míg a legkörnyezetkímélőbbek a belföldi és nemzetközi vonatok, de már az is drasztikusan csökkenti az egy főre eső karbonkibocsátást, ha legalább ketten utaznak egy kocsiban.

Mit tehetsz te a zöldebb nyaralásért?Utazzatok vonattal a repülő helyett, mert rengeteg karbonkibocsátást megspórol.

Ha tudatos utazó vagy, vedd a kezedbe a dolgok javítását ezekkel az egyszerű elvekkel:

Válassz közeli nyaralóhelyet!

Sok oka van, hogy egyre népszerűbbek a közeli nyaralóhelyek. A költséghatékonyság mellett biztonságosabbak is, és egy ideje „trendi” lett belföldön nyaralni. Válassz te is hazai célállomást és támogasd a hazai turisztikai ipart!

Kerüld a repülő és az autó használatát!

A legszennyezőbb légi járatok helyett válaszd a vonatot! Többet látsz a vidékből és sokszor kényelmesebben is utazol. Ha kocsival indulnál, állj össze a barátokkal és utazzatok egy kocsiban. Jobban szórakoztok, kevesebb a költség, és jelentősen csökken a fejenkénti karbonkibocsátás.

Keress öko-turisztikai lehetőségeket!

Vannak kifejezetten öko-turisztikai lehetőségek, ahol a szállásadó a helyi terményekből főz, nincs naponta új törölköző és a vendéglátás teljes karbon lábnyoma a lehető legalacsonyabban van tartva. Természetközelibb tapasztalatokat szerezhetsz és új élményekkel gazdagodsz.