A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

Passzívház? Költséghatékony megoldás hosszú távra!

Írta: Okos Anna 2018. április 11., 11:01
Értékelés:
(3 szavazat)


Az energiatudatos passzívházak nem csak innovatív megoldásokkal szolgálják a környezet védelmét, de a házzal, lakással kapcsolatos költségeidet is jelentősen csökkentik hosszú távon. Tarts velünk és járd körbe a témát, ha építkezés vagy lakásvásárlás előtt állsz!

passzivhaz hazMi is az a passzívház?

A passzívház a világ számos országában alkalmazott német minősítési rendszer, amelyet energiatakarékos épületekre használnak. Egyik legfontosabb jellemzőjük, hogy az ideális hőmérséklet fenntartható a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül. Ezek a házak kiemelkedő hőszigeteléssel rendelkeznek, így nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert, mert napsugárzásból és az épületben tartózkodó személyek, műszaki berendezések által sugárzott hőből fedezik a szükséges mennyiséget.

Gondoltad volna, hogy az első innovatív passzívházat már 1990-ben megalkották a németországi Darmstadtban? Azóta a világ valamennyi országában egyre elterjedtebbé válik a technológia. Különösen népszerű Németország mellett Ausztriában, Svájcban és a skandináv országokban, hiszen ezek a szénmonoxid-semleges épületek csökkentik az energiafüggőséget és hosszú távon kiváló megtakarítási lehetőségeket rejtenek magukban.

Miért dönts passzívház mellett?

A passzívházak az olcsó üzemeltetési költségeken túl számos előnnyel rendelkeznek, amelyek közül a legfontosabbakat mi is összegyűjtöttük.

 

passzivhaz telikert

Költséghatékonyság és energiatakarékosság

Az egyik legfontosabb előnye passzívházaknak, hogy a minimálisra csökkentett károsanyag-kibocsátással szinte egyáltalán nem terhelik a környezetet, ráadásul üzemeltetésük kifejezetten takarékos: a fűtési költségek akár 90%-kal is csökkenhetnek egy átlagos lakáshoz, házhoz képest!

Kiváló minőségű levegő és szellőztetés

A passzívházak szellőztető rendszerének technológiája lehetővé teszi a por- és pollenmentességet, amely allergiásoknak hatványozottan előnyös lehet, ahogyan a vezérelhető páratartalom is. A kontrollált szellőztetés miatt a helyiségeket nem veszélyezteti penészgomba sem, ezen felül a lakók elfelejthetik a zavaró légmozgásokat, például a hagyományos lakásokra jellemző huzatot.


Hőmérsékleti és lakókomfort

Az ideális hőmérsékletről a nagyméretű ablakok is gondoskodnak, amelyeknek déli tájolása segíti az optimális hőszint fenntartását, mégsem engedi túlmelegedni a helyiségeket, így nyáron is komfortos körülményeket biztosít a lakók számára. Ehhez persze szükséges, hogy nagyon átgondolt legyen a tervezés és minden előkészület, kezdve a telek kiválasztásától a ház tájolásáig. A kiemelten jó hőtechnikai minőség miatt az olyan esetleges hibákkal szemben mint a hőhidak, a tömítetlenség az épület nagyon kritikus, így megbízható szakemberre kell bízni mivel aprólékos tervezést és kivitelezést igényel. Ez magasabb alapköltséghez vezet, mint amivel egy hagyományos lakás, ház tervezése során kalkulálnod kell, de megéri.

 

passzivhaz nappali

Értékálló ingatlanok

Nem csak az alacsony üzemeltetési költségek miatt vonzó alternatíva egy passzívház, hanem azért, mert nagyon magas minőségű a tervezés és kivitelezés is. Ez azt jelenti, hogy ezek a házak egyfajta minőség garanciával rendelkeznek, amelyek hosszú távú befektetéssé teszik őket, komoly megtakarítással érnek fel. Mindez azonban azt is jelenti, hogy drágább a felépítésük, mint egy hagyományos házé, így az első időszakban magasabb költségekkel kell számolnia annak, aki ilyen otthont választ magának. Érdemes alaposan átgondolni a lehetőségeket, mert a passzívházak többletköltségei - amelyeket kompenzál az alacsony üzemeltetési költség - vállalhatók akár egy jó feltételekkel rendelkező személyi kölcsönnel is. Ha hosszú távra tervezel, anyagilag mindenképpen megéri a befektetés. A “Carpe diem” helyett az új jelszó, hogy gondolj a holnapra és válassz olyan otthont magadnak, amely nem csak érted, hanem a környezetedért is sokat tehet, hiszen ezek a házak a fenntartható jövő reménységei.

 

 

 

 

 

Forrás: www.pixabay.com, www.pexels.com, www.holnaphaz.blog.hu

 

 

 

 

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok