A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • A spórolásban hűséges társad a költségkövető app
  Írta: Okos Anna, 2021. május 07., 10:31
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  A spórolásban hűséges társad a költségkövető app

  A fintech a spórolásban is támogat, méghozzá nem is akárhogy. Az új költségkövető appok a költéseid mellett a számlákra és bizonylatokra is emlékeznek és megmutatják, hol kell visszafognod magad a költésben, hogy elérd a céljaidat. Ezeket nézzük át fintech sorozatunk 3. részében.

  Tovább...

Pénz kell? Segít a közösség!

Írta: Okos Anna 2021. április 09., 09:16
Értékelés:
(0 szavazat)

A közösségi finanszírozás az egyik legjobb példája annak, hogyan kerül ki egyre jobban a bankok kizárólagos fennhatósága alól a pénzügyek kezelése. Mik a közösségi finanszírozás formái és mire jó? Megtudhatod a Fintech újdonságok sorozat első részéből.

Ha követed a posztjainkat, már biztosan képben vagy vele, hogy a fintech kifejezés egyszerre jelent bankoktól független pénzügyi szolgáltatásokat és a digitális pénzügyek olyan új generációját, ami a feje tetejére állította a klasszikus pénzvilágot. Az egyik ilyen fantasztikus fintech szolgáltatás a közösségi finanszírozás, azaz crowdfunding.

Mi az a crowdfunding és mi nem?A crowdfunding jótékony célokat szolgálhat, vagy start up cégek indulását is segítheti.

A fintech szolgáltatások olyan újak, hogy néha összemosódnak a határaik. A crowdfunding (közösségi finanszírozás) és P2P lending (közösségi hitelezés) időnként összekeveredik, mert mindkét esetben magánemberek adnak pénzt.

A crowdfunding esetében egy meghirdetett célra vagy projekt megvalósítására a közösség adja össze a pénzt. Nincs minimum vagy maximum, mindenki annyit ad, amennyit tud vagy szeretne. A hozzájárulás többféle módon történhet, annak függvényében, hogy milyen ellenszolgáltatás jár a pénzedért. Például az adomány jellegű gyűjtéseknél lényegében semmi, de az ajándék fejében folytatott gyűjtéseknél lehet akár egy termék, amit sikerül megvalósítani a gyűjtéssel. A crowdfunding lényege, hogy a közösség nem befektetési, hanem támogatási céllal nyitja meg a pénztárcáját. Ezzel szemben a peer-to-peer lending, azaz személyek közötti hitelezés esetében már kifejezetten befektetési, azaz profit szerzési szándékkal adunk pénzt.

 

 A crowdfunding támogatási céllal ad pénzt, míg a P2P lending profitszerzésről szól. Hogyan segíthet akár neked is?

A crowdfunding eszközével bárki élhet. Nem feltétlen kell, hogy cég legyél, lehet például egy olyan projekt ötleted, amivel egy árvaház kertjében szeretnél játszóteret építeni. Sok közösségi finanszírozás innovatív termékek megszületését támogatja, a határ a csillagos ég.

Határok olyan értelemben sincsenek, hogy a gyűjtés nem csak egy adott országra vonatkozik. Ha találsz egy külföldi projektet, amivel azonosulni tudsz, azt is tudod támogatni, és fordítva. Külföldről is kaphatsz ilyen támogatást. A hátrányos helyzetűek és az állami támogatásból egyéb okok miatt kiszorult ötletek különösen sokat tudnak nyerni a közösségi finanszírozás segítségével.

 

 

Szabályozása és magyar lehetőségek

Természetesen mivel pénzről van szó, ez a terület is jogilag szabályozott. A magyar jogszabályok követik ugyan az új trendeket, de igen lassan. Nincs azonban mitől tartani, mert a crowdfunding platformok szabályozása több formában is megoldott.

A crowdfunding platformokat elsősorban angolszász felügyeleti szervek ellenőrzik. Ezen belül is az amerikai SEC alkalmaz igen komoly szigort és az EU-nak is van már erre vonatkozó szabályozása. A pénzgyűjtő platformok maguk is szűrik és ellenőrzik a gyűjtéseket, mert alapvető érdekük, hogy minimalizálják a visszaéléseket.

Itthon még gyerekcipőben jár, de sikeres magyar kezdeményezés volt például a Brewie, ami otthoni sörfőző gépre hozott össze 200 millió forintot, vagy a Tago arc Liber8tech, egy smart design karkötő, ami 25 millió forintot gyűjtött. Van tehát példa rá, hogy itthon is működik a crowdfunding, érdemes utánajárni a lehetőségeknek.

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok