A fizetési moratóriummal és elérhető ajánlatainkkal kapcsolatban minden kapcsolódó, friss információt ezen az oldalon ér el: www.oney.hu/koronavirus

ugyfelszolgalat
telefon
uzenet
youtube
facebook
facebook

 • Egy napon busásan megtérül majd a hulladékgazdálkodás
  Írta: Okos Anna, 2020. október 22., 15:32
  Értékelés:
  (0 szavazat)
  Egy napon busásan megtérül majd a hulladékgazdálkodás

  A hulladék kezelése egyes társadalmaknak problémát jelent, míg máshol egy nem elhanyagolható bevételi forrást teremt. Így van ez Indiában is, ahol a hulladékgyűjtés és -válogatás emberek millióinak egyetlen megélhetését jelenti. Egy start-up azt tűzte ki céljául, hogy tisztességesebbé és hatékonyabbá tegye ezt a munkát.

  Tovább...

Pénztárcabarát karácsonyi ajándékok? - Nem az ára a legértékesebb!

Írta: Okos Anna 2018. december 14., 14:39
Értékelés:
(0 szavazat)

A karácsony az év egyik legszebb, ám legköltségesebb ünnepe. Nem csak a színpompás karácsonyi dekoráció és a tartalmas karácsonyi menü, hanem a méregdrága ajándékvásárlás is kimeríti az év végén a pénztárcákat. De nem kell így lennie!

Tarts velünk, mert cikkünkben 4 hasznos tippet gyűjtöttünk össze, melyek segítenek ésszerű keretek közé szorítani az ünnepi, ajándékvásárlási kiadásokat, mégsem vesznek el a karácsony meghittségéből. Tanácsainkat nem csak idén, hanem jövőre is bátran alkalmazhatod, ahogyan ez az első pontból ki is derül.

ajandekkeszites sajat kezuleg1. Vezess listát a kívánságokról!

Az édesanyáktól mindig van mit tanulni: hogyan lehet az, hogy mindig tudják, kinek mire van szüksége a családban? A megfejtés egy olyan dolog, amely se nem drága - sőt, hosszú távon különösen kifizetődő -, se nem időrabló: ez a listaírás! Nem érdemes tehát leszokni a listák vezetéséről azután sem, hogy nem írsz már levelet a Mikulásnak vagy a Jézuskának, hiszen ha egész évben gondosan írogatod, egy-egy elejtett mondat alapján kinek mire van szüksége a családban, nem fog gondot okozni az ajándékvásárlás; ráadásul a karácsonyi nagy roham előtt be is szerezheted a vágyott dolgokat, kihasználva az olyan kínálkozó akciókat mint a Black Friday vagy egyéb nagy leárazások. Mi a legfontosabb teendőd? Mindig legyél résen: fordíts kellő figyelmet a szeretteidre és kérdezd őket a vágyaikról egész évben! Ez a törődés sokkal értékesebb, mint bármelyik tétel a titkos jegyzetedben...

2. Készítsd el saját kezűleg!

Oké, profi kávédarálót vagy egy új futócipőt kevesen képesek otthon fabrikálni, ahogyan multifunkciós, drága mosógép vagy magas árfekvésű laptop sem a barkácsasztalon készül… de biztos, hogy ezek a legjobb ajándékok karácsonyra? Ha igen, gondosan kigazdálkodva vagy akár előnyös feltételű személyi kölcsön igénybevételével összegyűjtheted az erre valót. Ha mégsem, akkor se ess kétségbe, ugyanis alapvetően két típusú ajándékozási stratégia közül választhatsz: inkább praktikus (tusfürdőszett, zokni, stb.) vagy kevésbé mindennapi (ékszer, festmény, stb.) ajándékot nyújthatsz át a karácsonyfa alatt.

 

Ez utóbbiaknak az értékét az is növelheti, ha te magad készíted el őket saját kezűleg. Ha ajándékozottad rajong a kötött holmiért, te pedig rendelkezel némi kézügyességgel és kötsz neki egy téli sálat, sapkát, biztosan telitalálat lesz a választásod. Rengeteg olyan kreatív tevékenység elérhető manapság, amelynek végeredménye remek ajándék lehet: készíthetsz workshopokon kerámia edényeket, festhetsz képeket, fűzhetsz gyöngyöt, agyagozhatsz, készíthetsz ékszert, varrhatsz terítőt és sorolhatnánk. Ugyan ezek a gyorstalpaló tanfolyamok nem mindig tartoznak alacsony árkategóriába, de általában még így is megérik, ha azt nézed, mennyi pénzt költenél karácsonyi ajándékra külön-külön. Arról nem is szólva, hogy jól érezheted magad az elfoglaltság alatt, miközben végig annak az örömére gondolhatsz, akinek az ajándékát éppen készíted. Ettől a szeretettől lesz igazán értékes a munkád: gondolj csak például a nagyszülőkre, akik számára nincs is drágább, mint a két kezed becses munkája.  

3. Adj ajándékba közös élményt!ajandekkeszites

Egész évben egy szót sem ejt a kívánságairól, ráadásul nem hordana kötött sapkát se? Semmi gond! Hiszen az odafigyelésen és a saját kezűleg készített dolgokon kívül van még valami, ami rendkívül értékes: az együtt töltött idő. Ez igazi jolly joker megoldás. Nem csupán arról lehet szó, hogy a kreativitásodra hagyatkozva, magadtól, a pénztárcádhoz mérten megfizethető programot találsz ki. A saját ötleteiden kívül számos olyan kuponoldal is a rendelkezésedre áll, amelyek közül az aktuális akciók fényében is választhatsz, akár extrém programokat is (gokartozás, száguldás autóversenypályán, falmászás, hőlégballonozás, stb.) Ha egy kicsit is ismered ajándékozottadat, akkor nem lesz túlzottan nehéz választanod, legyen szó egy borkóstolóról vagyvalamilyen speciális szabadidős programról.

4. Készíts beváltható vouchereket!

Ismered a Wass Albert anekdotát, amely arról szól, hogy az idő az emberi élet legdrágább kincse? Ennek fényében nincs is nagyobb megtiszteltetés annál, mintha másnak adsz a saját idődből, ahogyan a második pontban írtuk. Talán még értékesebb, ha nem csak saját időt szánsz rá, hanem időt szabadítasz fel számára a hétköznapokon. Van is egy jó ötletünk hozzá! Ha van kedved, fabrikálj vagy dekorálj egy kis ládát, amelybe színes lapokat helyezel. Írj a lapokra háztartási munkákat (mosogatás a héten, porszívózás a hónapban, portörlés a hétvégén, stb.) és akár néhány “speciális” kártyát (hátmasszázs, stb.) is elhelyezhetsz. Ajánld fel a számára, hogy bizonyos időközönként húzhat belőle a következő karácsonyig, Te pedig teljesíted vagy átvállalod a leírt feladatot. El tudod képzelni, milyen jó érzés lesz, amikor mindkettőtöket átjár a hála, a szeretet és az összetartozás érzése? Nincs ennél szebb emberi dolog: nem mérik aranyárban, mégis felbecsülhetetlen.

 

Izgalmas készülődést és sikeres meglepetéseket kívánunk Neked!

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
További információkért kattintson ide: https://www.oney.hu/jogi-tudnivalok