phonemailmap

Pénzügyek nyaralás alatt? Segít a netbank!

Nyaralás alatt is előfordulhat, hogy utalást vagy számlafizetést kell intéznünk. Ilyenkor jöhet jól a netbank.

Idén végre újra nyaralunk. Indulni kell a reptérre, de a gyerek még mindig a játékát próbálja begyömöszölni a bőröndbe, szendvicseket kell pakolnod és rég hívni kellett volna a taxit. Egy ilyen kavarodásban nem gondolsz a számlák fizetésére, vagy arra, hogy hitelkártyáról még egy kis pénzt átrakj a bankszámládra. Mikor végre a meleg tengerparti homokba dugod a lábad, akkor jut mindez eszedbe. Szerencsére ott is van megoldás.

Segít a netbank és a mobilbank!Netbankkal vagy mobilbankkal a nyaralás alatt sem kell lemondanod a bankügyek gyors intézéséről.

A kezedben tartod a megoldást a bankügyeid távoli intézéséhez, mert mobilos applikációval számtalan funkció elérhető a neten keresztül. Például fizethetsz számlákat, utalhatsz pénzt, vagy ellenőrizheted, hogy be lett-e fizetve a részlet. Sőt, az Oney Netbankban még személyi kölcsönt is igényelhetsz. Nem kell hozzá más, csak egy okostelefon és a mobilos applikáció.

Változik a világ

A bankolás óriásit változott az elmúlt néhány évben. Másfél éve, a PSD2 irányelvek bevezetésével nálunk is elérhető lett számos olyan szolgáltatás, ami korábban szinte elképzelhetetlen volt.

Tavaly augusztustól nálunk is él az azonnali fizetési rendszer, amiben a fizetések internetbankból vagy mobilról indítva a nap bármely szakában 5 másodpercen belül teljesülnek magyar bankszámlák között. Ennek is köszönhető, hogy egyre kevésbé szaladunk bankfiókba, inkább a napi néhány perces üresjáratokat használjuk a bankügyek intézésére digitálisan.

Emellett az egyik legfontosabb trend, a mobilfizetés terjedése, ami megspórolja a bankkártya használatát akár külföldön is.

Mobilon a napi üres percekben is tudunk banki ügyeket intézni, nem kell bankfiókba menni.Biztonságos ez?

Amellett, hogy a bankok nyilvánvalóan kiemelt prioritással kezelik a netbank és az applikációk biztonságát, vannak eszközök, amiket mi is használhatunk biztonságunk garantálására. Ilyen például a kétlépéses azonosítás beállítása és a jelszavak folyamatos frissítése.

A mobillal való fizetés emellett biztonságosabb, mint a bankkártya használata, mert mobilfizetésnél beállíthatjuk, hogy minden esetben legyen fizetési jóváhagyás kérése, ne csak 15 ezer forint felett.

A mobilbankolás és netbankolás egy másik óriási előnye, hogy két kattintással tiltható az elveszett vagy illetéktelen kezekbe került bankkártya is. Nem kell fél órát bolyongani a telefonos ügyfélszolgálat útvesztőiben, ami külföldről igen költséges mulatság.

 

 

Ezekre figyelj oda

Apró dolgokkal sokat tehetsz a netbank és mobilbank használatod biztonságosabbá tétele érdekében:

  • Válassz biztonságos jelszót! Ne könnyen kitalálható számsort, vagy értelmes szót válassz, mert azt a hackerek pillanatok alatt feltörik. Rendszeresen frissítsd a jelszavadat!
  • Ellenőrizd a https minősítést a bank weboldalán! Ne dőlj be az adathalász kamu oldalaknak, a hivatalos bankoldalon mindig ott a kis lakat szimbólum a címsor előtt.
  • Ne válaszolj az adathalász próbálkozásokra! Egy bank sosem kér tőled jelszót, vagy bármilyen személyes adatot sem emailben, sem SMS-ben, de telefonon sem.
  • Használd a kétfaktoros vagy kétlépéses azonosítást! Ezek a legtöbb esetben kötelezőek is már, de ha opcionális, ne felejtsd el bekapcsolni.

A netbankolás és a mobil bankolás segít akkor is, ha külföldről intéznéd a banki ügyeidet. Érdemes ezeket megismerni és használni, mert nyugodtabbá tehetik a nyaralást – és a hétköznapokat is