phonemailmap

Pénzügyi köldökzsinór a külföldről érkező utalás

Nem csak a magyar családokat segítik a külföldön dolgozó rokonok. Egészen elképesztő tanulmány látott napvilágot.

A digitális banki szolgáltatásokat legtöbbször elsősorban kényelmi funkciónak tekintjük. Digitálisan utaljuk a közüzemi számlákat, hogy elkerüljük a sorban állást a postán, bankkártyával vagy akár mobillal készpénz nélkül vásárolunk, online rendeljük a heti bevásárlást, és a trendibb fiatalok a vásárlások felkerekítését beállítva automatikusan növelik megtakarításaikat.

A modern banki szolgáltatások millió módon járulnak hozzá a mindennapi kényelmünkhöz. Vannak ugyanakkor, akik számára valami egészen mást jelentenek a digitális szolgáltatások, mert a napi megélhetésük függ egy-egy utalástól. Mindez világszerte sokkal gyakoribb, mint azt gondolnánk.

A válságokban megtart a pénzügyi köldökzsinórA digitális banki szolgáltatások köldökzsinórt jelenthetnek a külföldön dolgozóknak a családhoz.

A Mastercard több, mint 10 ezer résztvevővel elvégzett, szeptemberben napvilágot látott kutatása elképesztő adatokat hozott nyilvánosságra. A számok azt mutatják, hogy a világban a családok közel 40%-a, azaz tíz családból négynek az élete és megélhetése függ a külföldről érkező utalásoktól.

Természetesen a rászorultság földrajzi eloszlása óriási szórást mutat. Kolumbiát és Brazíliát kiemeli a tanulmány, ahol a családok 75-84%-a kapott külföldről utalást, igaz alacsonyabb összegeket. A legtöbb utalás pedig, ami dedikáltan az otthon maradott családok támogatására szolgált, az Egyesült Arab Emirátusokból indult. Mindez nem meglepő, hiszen az ország lakosságának 88%a, és munkaerőpiacának 95%-a bevándorlókból áll.

A megkérdezettek 40%-a válaszolta, hogy a családjuk életben maradásához alapvetően fontos volt a hazautalt összeg a pandémia alatt, és a továbbiakban is küldenek haza utalást.

Rengeteg pénzt küldenek a magyarok is

A magyarok Európán belül kiemelkedően sok pénzt küldenek haza. GDP arányosan nézve Magyarország a 27 EU tagállam közül az 5. a beérkező külföldi utalások rangsorában. A pandémia azonban alaposan felforgatta a pénzügyeket is. A vírus érkezése előtt 2019-ben 4,437 milliárd EUR volt a külföldről hazautalt pénzek összértéke, míg ez 2020-ban 3,348 milliárdra csökkent a hvg.hu összesítése szerint.

A határok megnyitásával idén azonban újra növekedésnek indult a haza utalt pénzek összege. Az idei első négy hónapban a Telex MNB által közölt adatok alapján végzett számításai szerint több, mint 984 milliárd forint érkezett így az országba.

A pandémia miatt lecsökkent külföldről érkező utalások az idén újra növekedésnek indultak.Digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődése kulcsfontosságú

A határokon átívelő utalások sok család életéhez járulnak hozzá világszerte. Egyes országokban a lakosság komoly hányadának megélhetése vagy életszínvonala függ a külföldön dolgozó családtagoktól érkező pénzektől.

A tradicionális bankok mellett számtalan neobank és fintech szolgáltató is támogatja már ezt a folyamatot. Működésük jelentőségét és a zökkenőmentes bankügyek intézésének fontosságát tovább erősítik a várható gazdasági körülmények. A digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődése így nem csupán kényelmi kérdés, hanem világszerte sokak számára pénzügyi köldökzsinór, ami a napi megélhetéshez szükséges támogatást biztosítja.